BOLNICA MORA PLATITI 50.000 KUNA

Varga raskrinkao javnu nabavu koja je bila posve legalna

10.10.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Iako ministar zdravlja Siniša Varga posljednjih mjeseci konstantno govori o netransparentnim i možda namještenim javnim nabavama u zdravstvu, najnovija odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave ne ide mu na ruku. Naime, Varga je poništio javnu nabavu za MSCT uređaj za Bjelovarsku bolnicu u kolovozu, da bi navedena komisija u listopadu poništila njegovu odluku te Bjelovarska bolnica sada dobavljačima mora platiti 50 tisuća kuna

Varga je najavio odlučnu borbu protiv netransparentnih javnih nabava u zdravstvu iznoseći sumnje da je dio njih namješten da se pogodovalo pojedinim dobavljačima medicinske opreme. Tvrdio je da je zbog toga primio indirektne prijetnje. Prvi Vargin potez bilo je bombastično ukidanje nabave 32-slojnog MSCT uređaja za rendgen koji je raspisala Opća bolnica Bjelovar. Uprava bolnice usprotivila se odluci Ministarstva zdravlja tvrdeći da je s tom nabavom sve u redu.


No 2. listopada preokret: Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ukida odluku o ukidanju spomenute javne nabave te bjelovarska bolnica mora svakom dobavljaču, tvrtki Medicom i Siemens, platiti po 25 tisuća kuna za naknadu troškova žalbenog postupka. Bolnica je mogla proći još i gore jer je Medicom tražio više od 60 tisuća kuna.

Upravo je na ovaj scenarij upozoravalo tadašnje Sanacijsko viječe Opće bolnice Bjelovar. No slučaj nije još gotov, jer se sada Ministarstvo može žaliti na rješenje Državne komisije.

Podsjetimo, prema jednoglasnom zaključku Povjerenstva za procjenu regularnosti postupka javne nabave, prilikom postupka javne nabave nisu ispunjeni minimalni standardi transparentnosti postupka. Opća bolnica Bjelovar, stoji u izvješću Povjerenstva, pokazala je suspektnu rigidnost u izmjeni uvjeta u sedam stavki tehničke specifikacije javne nabave, bez stručno prihvatljivih obrazloženja inzistiranja na pojedinim uvjetima.

Cijelu odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave možete pročitati ovdje