MINISTAR TVRDI

Varga: Mjere protiv odljeva liječnika već daju rezultate

24.04.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Odljev liječnika i medicinskih sestara iz Hrvatske u EU i svijet jedan je od većih problema s kojim se suočava naše ministarstvo zdravlja

Iz Hrvatske je otišlo već više od 230 liječnika, a još gotovo 700 pokazalo je želju da ode. Ministar zdravlja dr. Siniša Varga stoga je nedavno najavio određene promjene koje bi trebale poboljšati njihov status i zadovoljstvo te tako zaustaviti poguban trend koji nije isključivo hrvatski problem, već i brojnih drugih tranzicijskih zemalja.

Među ostalim, objavio je da u javnu raspravu uskoro ulazi novi prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim će se regulirati i organizacija rada zdravstvenih radnika i njihovo nagrađivanje koje bi trebale biti usvojene u Saboru do ljeta. Mijenjat će se i Uredba o koeficijentima plaća kako bi se bolje prepoznalo napredovanje u struci, ograničena je duljina mandata pojedinaca na rukovodećim mjestima kako bi više osoba dobilo priliku za dokazivanje itd.

Budući da je potrebno vrijeme da ove promjene zažive i daju neke rezultate, zamolili smo Vargu da nam za tportal kaže što je već do sada provedeno.

'Jedna od prvih mjera bolja je organizacija posla u bolnicama, a to već daje određene rezultate. Liječnici i medicinske sestre već prepoznaju da se boljom organizacijom rada i boljim poznavanjem svojih obveza i boljom organizacijom hijerarhije stvara veće zadovoljstvo na radnom mjestu', rekao je ministar.

'Naravno, važna su i materijalna prava koja se traže za zaposlenike koji rade više i bolje. Mi predlažemo model stimulacije za one koji imaju pokazatelje uspješnosti na radu. Takvima bi se isplaćivala do tri dodatna bruto dohotka godišnje kao stimulativna mjera. Također s Hrvatskom liječničkom komorom medicinskih sestara dogovaramo način subvencioniranja kamata za kupnju prve nekretnine čime se rješava, i to materijalno i obiteljsko pitanje. Na taj način pokrivamo i privatni i profesionalni dio problema naših zaposlenika. Time bi se jednim dijelom trebao spriječiti odljev kadrova u inozemstvo. Isto tako trenutačno se rješava i pitanje nezaposlenosti medicinskih sestara s HZZO-om', dodao je.

Varga kaže da je sa sestrama dogovoren rok od dva tjedna u kojem bi se trebao riješiti problem zbog kojeg se u nekim zemljama EU-a nisu mogle zaposliti.

'Taj rok istječe sljedeću srijedu. Odradili smo sve konzultacije sa sestrinskom komorom i sa svim stručnim službama u Ministarstvu vanjskih poslova vezano za tumačenje direktive i za pretpristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije. Vrlo blizu smo rješenja, a obznanit ćemo ga u srijedu. Vjerujem da će rješenje koje ćemo iznaći zadovoljiti sve zainteresirane strane.

No moram naglasiti da se ovaj problem ne tiče cijele Unije, već samo Velike Britanije i Irske. Naše licence i diplome priznaju se svim zemljama osim u te dvije. Trenutačno iznalazimo rješenje za medicinske sestre koje žele otići u njih', rekao je Varga.