problem star 17 godina

Varaždinci po prvi puta u povijesti idu na referendum?

28.11.2022 u 22:15

Bionic
Reading

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u ponedjeljak je najavio kako će Gradskom vijeću u srijedu predložiti raspisivanje referenduma na kojem će se građani tog grada odlučiti žele li zaduživanje u iznosu od 120 milijuna kuna kako bi se uklonile bale otpada sa odlagališta u Brezju

Riječ je o rješavanju problema oko 100 tisuća tona baliranog otpada u Varaždinu koji taj grad opterećuje već gotovo 17 godina.

Bosilj je na zboru građana u 7. mjesnom odboru, čiji stanovnici imaju najviše problema zbog blizine otpada, rekao da je spreman povući točku s dnevnog reda Gradskog vijeća o zaduženju i raspisati referendum da se riješi taj problem.

Kaže da je spreman poštivati tada odluku građana odnosno njihovu volju koju će iskazati referendumom.

Naime, Grad Varaždin nedavno je objavio kako je u nedavno provedenom otvorenom postupku javne nabave za sanaciju spomenutog baliranog otpada stigla samo jedna ponuda za uklanjanje oko 100 tisuća tona tog otpada. Radi se o ponudi Zajednice ponuditelja: CE-ZA-R d.o.o., HIS d.o.o., a cijena iznosi 216,7 milijuna kuna s PDV-om.

Bosilj je spreman od građana preko referenduma zatražiti 'zeleno svjetlo' za zaduženje od 120 milijuna kuna. Ako dođe do referenduma Bosilj apelira na sve političke opcije u Gradskom vijeću Varaždina da prihvate volju građana. Mišljenja je da građani žele rješenje tog problema i da će podržati zaduženje.

Što se tiče samog referenduma naglasio je da će ga on ponuditi Gradskom vijeću, ali i da je isto tako na vijećnicima odluka hoće li prihvatiti njegovo održavanje. Sjednica Gradskog vijeća održat će se u srijedu.