BORBA PROTIV PANDEMIJE

Varaždin: U županiji dvoje novozaraženih, ograničavanje uzvanika na svadbama

29.08.2020 u 13:36

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a županijski je Stožer civilne zaštite zatražio od Nacionalnog da se broj uzvanika na svadbama ograniči na stotinu

Jedan novi slučaj u Varaždinskoj županiji povezan je sa svadbom od 15. kolovoza, a kod drugog slučaja riječ je o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe.

U oba slučaja riječ je o blažim kliničkim slikama i osobe neće biti hospitalizirane. U međuvremenu se kod jedne oboljele osobe klinička slika pogoršala te je smještena u Opću bolnicu Varaždin.

Tako se sada na bolničkom liječenju nalazi sedam osoba, šest u Općoj bolnici Varaždin, a jedna u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

U Varaždinskoj je županiji trenutno 59 aktivnih slučajeva, nakon što su se u međuvremenu dvije osobe oporavile.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji su 143 registrirana slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 315 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin ističe da se u slučaju pojave zaraze na događaju na kojem u praksi nije moguće poštivati epidemiološke mjere, kao što je svadbena svečanost, epidemiolozi se nalaze u nezavidnoj situaciji u kojoj sve sudionike događaja moraju epidemiološki obrađivati kako bi spriječili nekontrolirano širenje zaraze.

„Moramo biti svjesni da je to vremenski vrlo zahtjevno, a vidimo da i danas, dva tjedna nakon svadbene svečanosti, još detektiramo COVID-19 pozitivne osobe povezane s tim događajem, a koje su u međuvremenu ostvarivale nove kontakte“, dodaje Vugrin.

Zbog toga je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije u petak uputio prijedlog Nacionalnom stožeru da za Varaždinsku županiju donese Odluku o ograničavanju broja uzvanika na svadbenim svečanostima na 100.

„To bi s jedne strane i dalje omogućavalo održavanje svadbenih svečanosti te s druge strane omogućilo lakšu i bržu epidemiološku obradu u slučaju potrebe. Vjerujem da naši sugrađani sada već sami znaju procijeniti koje situacije predstavljaju povećani rizik za mogući prijenos zaraze", poručuje Vugrin.

Inače, zbog pogoršane epidemiološke situacije, a izvor je svadba 15. kolovza, na području Općine Vinica od danas su postrožene mjere za sprječavanje širenja zaraze pa su maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kontroliraju se okupljanja i odgađaju manifestacije, a posjet u domove za starije nije moguć.

U susjednoj Općini Cestica mjere su također pooštrene, no nešto blaže pa su maske obavezne na otvorenom. Ove mjere vrijedit će sljedećih 14 dana.