borba protiv epidemije

Kritika Orbana bez spomena Mađarske: Europska komisija opomenula sve zemlje koje uvode izvanredne mjere

31.03.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je kritizirala mjere koje su neke zemlje poduzele tijekom krize vezane uz epidemiju koronavirusa, a odnose se na smanjivanje razine ljudskih prava i slobode te demokracije. Von der Leyen nije imenovala koje su to zemlje posebno, ali je jasno da najoštrija kritika ide na račun Mađarske i tamošnjeg premijera Viktora Orbana jer je praktički suspendirao demokraciju i ljudska prava u toj zemlji

'Europska unija temelji se na vrijednostima slobode, demokracije, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava. Te su vrijednosti zajedničke svima nama. Moramo ih podržati i obraniti, čak i u ovim zahtjevnim vremenima. Proteklih tjedana nekoliko vlada EU-a poduzelo je hitne mjere za rješavanje zdravstvene krize uzrokovane izbijanjem koronavirusa', navodi se u priopćenju predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, svjesne da se nalazimo u iznimnoj situaciji, a vlade trebaju imati potrebne alate za brzo i učinkovito djelovanje za zaštitu javnog zdravlja građana.

No napominje da je od najveće važnosti da hitne mjere nisu na štetu naših temeljnih načela i vrijednosti utvrđenih Ugovorima.

'Demokracija ne može funkcionirati bez slobodnih i neovisnih medija. Poštivanje slobode izražavanja i pravna sigurnost suštinski su važni u ovim nesigurnim vremenima. Sada je važnije nego ikad da novinari mogu obavljati svoj posao slobodno i točno kako bi se suprotstavili dezinformacijama i osigurali našim građanima pristup ključnim informacijama. Sve hitne mjere moraju biti ograničene na ono što je potrebno i strogo proporcionalne', smatra Von der Leyen.

Šefica Komisije istaknula je da takve mjere ne smiju trajati unedogled, očito aludirajući na odluku mađarskog parlamenta koji je bez ikakvog krajnjeg roka praktički dao neograničene ovlasti premijeru Orbanu.

'Štoviše, vlade moraju osigurati da takve mjere budu pod redovitim nadzorom. Europska komisija će u duhu suradnje pažljivo nadzirati primjenu hitnih mjera u svim državama članicama. Svi moramo raditi na savladavanju ove krize. Na tom putu podupirat ćemo naše europske vrijednosti i ljudska prava. To je ono što jesmo, i za to se zalažemo', zaključila je Von der Leyen.