EUROPSKI GRADOVI

Val prosvjeda uoči summita G20

28.03.2009 u 16:41

Bionic
Reading

Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u subotu na ulicama gradova Velike Britanije, Francuske i Njemačke izražavajući prosvjed zbog globalne ekonomske krize i pozivajući svjetske čelnike da se na summitu zemalja članica skupine G20 koji će se idući tjedan održati u Londonu, počnu boriti protiv klimatskih promjena, da počnu djelovati protiv siromaštva te da počnu otvarati radna mjesta.

Izvikujući "Oporezujte bogate, neka plate", prosvjednici u Londonu istodobno su isticali transparente na kojima je pisalo "Narod ispred profita".

U glavnome britanskom gradu u četvrtak će se okupiti čelnici 20 gospodarski najmoćnijih zemalja. Raspravljat će o tomu na koji način bolje regulirati financijska tržišta, o milijardama dolara stimulativnih mjera te kreditima namijenjenim međunarodnoj trgovini koji će pomoći da se svjetska ekonomija oporavi od najteže recesije nakon one koja se dogodila tridesetih godina.

U Berlinu se iz istoga razloga okupilo oko 10.000 prosvjednika, a oko 9.000 bilo ih je u financijskom središtu Njemačke Frankfurtu.

U središtu Pariza nekoliko stotina prosvjednika demonstriralo je pod sloganom "Nećemo plaćati njihovu krizu".

Načelnik londonske Metropolitan Police Simon O'Brien izjavio je kako do podneva nije bilo uhićenja u Londonu, gdje se okupilo najviše prosvjednika. Također je kazao kako će osiguranje summita u četvrtak biti jedan od najvećih izazova u povijesti londonske policije.