SVE POD KONTROLOM

Val prolazi Dunavom zasad bez incidenata

13.06.2013 u 16:25

  • +6

Dunav i Drava rastu

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Bionic
Reading

Vodeni val na Dunavu oko 18 sati ušao je iz Mađarske u Hrvatsku kod Batine, gdje je izmjeren vodostaj od plus 770 centimetara, što je drugi po veličini vodostaj ikada izmjeren

Vodeni val koji je došao nešto ranije nego što se predviđalo, za desetak je centimetara niži od očekivanog, izjavio je Hini voditelj Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

Naglasio je kako to ne znači da je opasnost manja, no da je sve spremno kako bi vodeni val na Dunavu bez većih problema napustio Hrvatsku.

Stagnacija vodostaja se očekuje za pet do sedam dana, do kada će sve službe biti u maksimalnoj pripravnosti i na terenu, kaže Đuroković.

Najveći vodostaj Dunava kod Batine zabilježen je 1965. godine i iznosio je plus 795 centimetara. To je i najveći vodostaj Dunava uopće od kako se mjeri vodostaj, dodao je.

Vodostaj Drave kod Osijeka oko 18 sati iznosio je plus 495 centimetara, a očekuje se da će do sutra narasti na plus 500.

Đuroković ističe da se ni kod Osijeka ne očekuju veći problemi zbog tako visokog vodostaja, te da su i na tom području sve službe u pripravnosti.