vremenska prognoza

Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za blagdane i hoćemo li imati bijeli Božić

19.12.2021 u 17:55

Bionic
Reading

'Premda ima tjedan dana do Božića i promjene u prognostičkim izračunima su još moguće - ne može se tvrditi, ali se može s prilično velikom vjerojatnošću prognozirati kako ćemo i uoči ovogodišnjega Božića imati južinu i za doba godine iznadprosječnu toplinu', otkriva kako će nas vrijeme dočekati za Božić metereolog HRT-a Zoran Vakula

Meterolog HRT-a Zoran Vakula za Večernji list otkrio je kakvo vrijeme možemo očekivati u vrijeme blagdana, od Božića do Sveta tri kralja. Najavio je kakvo vrijeme slijedi u tjednu pred Božić.

'Naravno, s jugozapadnjakom u većini unutrašnjosti te na Jadranu još jačim jugom. Do kraja srijede i posebice tijekom četvrtka dolazit će nam i oblaci te sve češća, ponegdje i obilnija kiša, osobito na Jadranu i području uz njega. Prije tog osjetnog zatopljenja malo snijega može pasti samo mjestimice, uglavnom u gorju, napose gorske Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. Ostvari li se u ovu nedjelju najvjerojatnija prognoza, Božić će nam biti razmjerno topao i oblačan, u većini krajeva s povremenom kišom, osobito na Jadranu i uz njega', rekao je za Večernji list Zoran Vakula.

Dodao je još uvijek nije dovoljno pouzdano hoće li do Božića navečer ili tek na blagdan svetog Stjepana doći do dotoka hladnijeg zraka i pada temperature koji bi omogućio snijeg najprije u gorju, a tim i u nekim nizinama. Ističe, ipak, kako su veliki izgledi da se promjena dogodi baš tijekom blagdanskog vikenda. 

Vakula kaže kako prognostički izračuni za posljednji tjedan ove godine i prvi iduće, pokazuju veliki rasap rješenja, od nastavka razdoblja s oborinama do, u većini Hrvatske, suhog i stabilnog vremena. 

'Planiranje aktivnosti na temelju tih prognoza nije mudro', poručio je HRT-ov metereolog.