vremenska prognoza

Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u veljači, ali i kako bi moglo izgledati proljeće

01.02.2024 u 08:03

Bionic
Reading

Nakon prosinačke, i srednja siječanjska temperatura zraka - unatoč povremenim hladnim valovima, na kopnu i čestim temperaturnim minusima - diljem Hrvatske bila je viša od prosječne, ali ipak većinom s manjim odstupanjima od prošlomjesečnih. Ostvare li se trenutačno vrlo vjerojatne prognoze, ni u veljači neće biti velike hladnoće, a razmjerno toplo vjerojatno će biti i u proljeće, piše meteorolog HRT-a Zoran Vakula

Vakula za HRT piše da se već sada može zaključiti da je, unatoč prošlotjednim hladnih, studenim, na kopnu gdjekad i ledenim danima, srednja temperatura zraka ovogodišnjega siječnja na meteorološkim postajama DHMZ-a bila od 1 do 3 °C viša od prosječnih vrijednosti, i to od posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1991. do 2020. godine.

  • +42
Karlovac uz rijeku Koranu na hladnih -11 stupnjeva Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

A tako će se, čini se, i nastaviti. I najnovije prognoze za temperaturne prilike u veljači prilično su u skladu s dosadašnjima - daju prilično veliku vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, posebice sljedećih desetak dana. Mogućnost za hladnije razdoblje postoji u drugom dijelu mjeseca, trenutačno najvjerojatnije u trećem cijelom tjednu veljače.

Prognoze za oborinu manje su pouzdane, a i promjenjivije, pa ne treba iznenaditi da i u veljači ukupna mjesečna količina oborine bude nejednoliko raspoređena.

Proljeće, ljeto

Ni u prognozama za sljedeće mjesece nema znatnijih promjena. Ili kako je nedavno za 'Klimatski izazov' Prvog programa Hrvatskog radija prognozirao Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a: 'Dugoročna prognoza pokazuje povećanu vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu i u idućim mjesecima, pa neće biti iznenađenje ako i ova godina bude još jedna u nizu ekstremno toplih, u skladu s postojećim klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem.'