vremenska prognoza

I dalje toplije od prosjeka, popodne stižu oblaci i ponegdje kiša

01.02.2024 u 05:53

Bionic
Reading

Nakon razmjerno toplog siječnja - i u prvom dijelu veljače temperatura zraka bit će uglavnom viša od prosječne. Štoviše, u većini krajeva još viša nego prošlih dana, na kopnu uz rjeđi i slabiji jutarnji mraz. Pritom će se nastaviti i prevladavajuće suho vrijeme, nakon jutarnje magle i uz dosta sunčanih sati, a samo će ponegdje pasti malo kiše, uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima prema kraju četvrtka i u noći na petak, tijekom kojeg će na Jadranu prolazno puhati lokalno jaka bura s olujnim udarima.

U četvrtak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano, zatim naoblačenje i navečer mjestimice kiša. Sredinom dana će zapuhati do umjeren jugozapadnjak te kasno popodne okrenuti na sjeverozapadnjak te malo pojačati.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar uglavnom slab. Bit će djelomice sunčano uz postupni porast naoblake, a popodne i navečer ponegdje i malo kiše.

Naoblačenje će tijekom dana zahvatiti i sjeverni Jadran i Gorsku Hrvatsku, no zadržat će se suho vrijeme. Noću i ujutro tiho, zatim prema otvorenom moru do umjeren sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji će prvi dio dana biti sunčano, zatim oblačnije. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni pa će more biti mirno ili malo valovito, prema otocima umjereno valovito. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od -3 do 1 °C, na obali od 2 do 7 °C, a najviša između 12 i 15 °C.

Podjednako razmjerno toplo te ne odviše vjetrovito i valovito bit će i na jugu Hrvatske, uz najprije mnoštvo sunčanih sati pa sredinom dana dolazak oblaka, većinom visokih, koprenastih. Noću tiho ili burin, zatim do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Većinom toplije, u petak bura

Od petka će u unutrašnjosti biti sunčanije i danju za vikend toplije. Ujutro će još biti mraza, a od nedjelje će magla biti češća. Umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni vjetar već će u subotu oslabjeti.

Na Jadranu će, za razliku od ostalih dana, petak uz umjerenu i jaku buru biti razmjerno vjetrovit. Krajem vikenda - bonaca, pa će mjestimične magle biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.