dugoročna prognoza

Vakula otkrio kakvo nas ljeto čeka u srpnju i kolovozu: Nekima će biti prilično neugodno

14.06.2024 u 19:55

Bionic
Reading

Dok kalendarski/astronomski ljeto počinje 20. lipnja u 22:51, klimatološki je počelo 1. lipnja. Do sada smo imali od vrućine do svježine, pa još i poplave i pijavice. Hoće li se tako nastaviti i u srpnju i kolovozu otkrio je Zoran Vakula, HRT-ov meteorolog i urednik

Metereolog Zoran Vakula naglasio je kako je u prvoj polovici lipnja bilo svega, i vrućih dana, ali i osobito u ovom tjednu i razmjerno svježih. Temperatura će idućih dana rasti, pa će u sljedećem tjednu ponovno biti vruće posvuda.

Sve toplije će biti i tijekom noći i jutra, i to sve do potkraj sljedećeg tjedna. Nakon toga su prognoze manje pouzdane pa može biti još toplije, ali i svježije, mnogima i ugodnije. U prošlim danima bilo je dosta i kišnih razdoblja.

'I sad kad to krene isparavati, nekima će biti prilično neugodno', upozorio je Vakula, HRT-ov metereolog i urednik.

Pritom valja spomenuti kako se ostvaruju dugoročne prognoze za lipanj, objavljene još u svibnju i ranije:

'Dugoročne prognoze davale su pozitivno odstupanje od prosjeka srednje lipanjske temperature zraka, i to uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. I to se ostvaruje', naglasio je Vakula.

Prognoza za srpanj i kolovoz također pokazuje veliku, čak i vrlo veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za oba mjeseca. Odstupanje bi moglo biti i veće od 2 °C. U srpnju i kolovozu velika je vjerojatnost i za dugotrajnije sušnije razdoblje, koje bi moglo početi u srpnju, a potrajat će vjerojatno i u kolovozu.

  • +7
Ljetne vrućine Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

'Diljem Hrvatske je velika vjerojatnost manje ukupne količine oborine od uobičajene', istaknuo je meteorolog HRT-a.

Vakula je dodao kako je srednja temperatura zraka ne samo od početka godine, nego i posljednjih 12 mjeseci rekordno visoka, i to ne samo na našem lokalnom nivou, nego i na globalnom, prema analizama Copernicus službe za klimatske promjene Europske Unije.

'Ostvare li se postojeće dugoročne prognoze za nastavak ljeta te jesen i početak zime - velika je vjerojatnost da i ova godine bude među pet najtoplijih godina, možda čak i rekordno topla', poručio je Vakula.