PREKO EKSTREMA DO PROSJEKA

Vakula o ožujku 'luđaku' te o tome kakvo je proljeće pred nama

05.03.2018 u 10:40

Bionic
Reading

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula otkrio je kakvo nas vrijeme očekuje u ožujku. No s obzirom da je taj mjesec u narodu poznat kao 'ožujak – luđak' i 'ožujak – lažac', mjesec u koji smo ušli mogao bi donijeti razna iznenađenja, stoga je za podrobniju prognozu potrebno pratiti onu za nekoliko dana unaprijed

'Premda su i u ožujku moguća kojekakva iznenađenja, kao i kod ove godine 'maskirane' veljače, uostalom nije bez razloga u narodu poznat i kao 'ožujak – luđak' i 'ožujak – lažac', te za neke posebne planove i aktivnosti na otvorenome valja pratiti svakodnevne detaljnije i pouzdanije prognoze do sedam dana unaprijed', napominje Vakula za HRT.

Dodaje je je prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti. 'Naravno, to uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih prvo diljem Hrvatske od sljedećega petka i tijekom tjedna nakon njega, a i hladnija razdoblja, koje je trenutačno najvjerojatnije u drugoj polovini mjeseca', piše.

  • +14
Snijeg u Delnicama Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

A proljeće? 'Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed - velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli - daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i na ekstreme koji postaju sve češći i žešći valja nam se prilagoditi. Kao i na mnogo toga u svakodnevnom životu, prepunom različitih ekstrema, kojekakvih karikatura, pa i meteoroloških...', dodaje Vakula.

  • +13
U naselju Logorište postavljaju se barijere protiv poplave Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Osvrnuo se i na prohujali ledeni val i rekordne količine snijega u pojedinim mjestima. 'Srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, među najnižima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Pritom je zanimljivo spomenuti kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 °C! Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka - vrlo vjerojatno - iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega', zaključuje.