JE LI ISTINA MINISTRE?

Uznemireni pacijenti uputili pismo Rajku Ostojiću

06.09.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) danas je ministru zdravlja Rajku Ostojiću uputila pismo u kojemu izražava zabrinutost novom reformom u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu, koja je počela 1. rujna, a od ministra traže da im odgovori na više pitanja, među kojima i na ona je li ta reforma po mjeri bogatih, a nauštrb siromašnih i bolesnih.

'Je li ovo reforma po mjeri bogatih građana i novih tajkuna u zdravstvu?', prvo je pitanje koje iz UHP-a postavljaju ministru Ostojiću, a slijedi ono znači li to da se siromašni i bolesni građani pomalo miču iz javnih bolnica te od dostupnosti specijalističkih pregleda.
Zanima ih i zašto ova reforma nije stavila ogromne neiskorištene kapacitete u službu oboljelih u cilju smanjenja lista čekanja, nego ih je još više ostavila neiskorištenima. 'Što ćemo sa sve većim slobodnim bolničkim kapacitetima?', pitaju u UHP-u.

Od ministra traže da im odgovori i je li reforma uvod u stavljanje bolničkih slobodnih kapaciteta u službu bogatih i privatnih zdravstvenih ustanova u smislu iznajmljivanja.
'Jeste li dopustili miješanje praksi u obiteljskoj medicini? Je li točno da se u obiteljskoj medicini svi medicinski postupci, uključujući i dijagnostiku, mogu i moraju dobiti preko polica zdravstvenog osiguranja HZZO-a', pitaju u udruzi pacijenata.

Zanima ih je li točno da od 1. rujna obiteljski liječnici mogu raditi privatnu dijagnostiku i to naplaćivati osiguranicima HZZO-a.

Pitaju i što u slučaju ako obiteljski liječnik kaže pacijentu da je potrebno što prije napraviti ultrazvuk, a pacijent odgovori kako nema novaca, znači li to da je oboljeli prepušten na milost i nemilost obiteljskog liječnika koji mu može reći neka se u tom slučaju naruči i čeka pregled nekoliko mjeseci.

'Je li ovo način na koji planirate obezvrijediti police osnovnog i dopunskog osiguranja i do kraja tajkunizirati i amerikanizirati solidarni javni zdravstveni sustav? Podsjećamo da i Amerikanci napuštaju takav sustav', poručuju u UHP-u.

Ističu kako se zalažu za strogo odvajanje javnog zdravstva od privatnog te donošenje jasnih pravila igre, što znači da kada oboljeli ulazi u ordinaciju obiteljske medicine unaprijed zna kako svu uslugu može dobiti preko zdravstvenih iskaznica HZZO-a. Takvom organizacijom ne bi bilo nesporazuma i sukoba, a posebno ne bi bilo ponižavanja siromašnih i bolesnih, dodaju u udruzi.

'Zahtijevamo od Vas da spriječite tajkunizaciju i amerikanizaciju obiteljske medicine. Nemojte dragocjenu obiteljsku medicinu pretvarati u ono loše što je već napravljeno sa stomatološkim ordinacijama, a što je jako loše za većinu hrvatskih građana', navode u pismu ministru zdravlja.