NOVOPEČENI SURADNICI

Uznemirena Sarnavka: 'U ime obitelji' ovdje nema što raditi!

08.03.2017 u 21:41

Bionic
Reading

Zbog ulaska Ivana Prskala iz inicijative Ordo Iuris i Ivana Munjina iz udruge U ime obitelji u Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije, čelnica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka izjavila je za tportal da preispituje svrhu svog članstva u tom radnom tijelu, formiranom pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

Odluku o osnivanju 19-člane Radne skupine donijela je resorna ministrica Nada Murganić, s ciljem ratifikacije Istanbulske konvencije koju je Hrvatska potpisala, ali još uvijek nije ratificirala iako su to od 2014., kada je stupila na snagu, učinile već 22 europske države. Istanbulska konvencija prvi je pravno obavezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koji uspostavlja standarde zaštite žrtava nasilja i jamči kazneni progon počinitelja svih oblika nasilja.

Premijer Andrej Plenković još u studenome, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, najavio je da će se pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije u Saboru, a zakon bi trebala pripremiti Radna skupina na čelu s HDZ-ovom Margaretom Mađerić, državnom tajnicom Ministarstva za demografiju.

Nakon što je na stranicama Ministarstva za demografiju jutros osvanuo popis članova Radne skupine - inače, službeno osnovane još 14. veljače - s predstavnicima Ordo Iurisa i udruge U ime obitelji, Sanja Sarnavka počela je dvojiti o smislu svog članstva u Radnoj skupini, čiji prvi sastanak još nije zakazan.

'Vidjet ćemo kako će biti. Bilo bi logično da su u Radnu skupinu zvali, recimo, predstavnike Sv. Ane iz Rijeke ili drugih skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, da su zvali Caritas... Ovo je konvencija o sprečavanju nasilja, a Ordo Iuris i U ime obitelji jučer su u Saboru tvrdili da se Konvenciju ne smije ratificirati. Dakle, što ćemo mi sad opet raspravljati o tome? Mi bismo trebali biti radna skupina koja će donijeti zakon o ratifikaciji', podsjeća Sarnavka i dodaje da u Radnoj skupini trebaju biti članovi koji poznaju problematiku nasilja i znaju što im nedostaje u radu.

Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova rekao je da je problem Istanbulske konvencije to što se 'jedno od najtežih vrsta nasilja u društvu – zlostavljanje najslabijih, žena i djece – iskorištava za ideološko nametanje rodne ideologije'.

'U članku 3. c. Istanbulske konvencije navodi se definicija 'roda' kao 'društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine', što je neznanstvena ideološka kategorija, koju je dapače i suvremena znanost odbacila. Kad bi se ratificirala Istanbulska konvencija, njezine ideološke definicije ušle bi u pravni poredak RH i bile iznad zakona. Prema njoj bi se trebalo usklađivati sve zakone i javne politike, čime se otvara prostor za diskriminaciju i progon onih koji se ne slažu s rodnom ideologijom', kazao je Munjin na sjednici Odbora posvećenoj ratifikaciji Konvencije.

Sanja Sarnavka ističe da se termin 'rod' koristi u društvenim znanostima i da nema nikakve veze s ideologijom.

'Kad se kaže 'rodno uvjetovano nasilje', najčešće je riječ o tome da muškarac misli da žena treba šutjeti i da mu se treba pokoravati i da je on, kao jači, ima pravo tresnuti. Ili ubiti. Najčešće, kad žena traži razvod braka, on kaže: Ako nećeš biti moja, nećeš biti ničija, jer je ona vlasništvo. Zbog toga se koristi pojam 'rodno uvjetovano nasilje'. I dječja prava nastala su zato što vrlo često čujete roditelje da kažu: Dok te ja hranim, radit ćeš ono što ti ja kažem. Tako se u patrijarhalnim obiteljima tretiraju i žene', objašnjava Sarnavka.