rasprava u saboru

[FOTO] Oporba rešetala Zlatu Hrvoj Šipek zbog SMS prepiske i AP-a: 'Izvidi teku, to je stvar istraživačke taktike i rada DORH-a'

07.02.2023 u 10:08

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, temeljem potpisa oporbenih zastupnika, stigla je na saborski Odbor za pravosuđe te je branila izvješće o radu Državnog odvjetništva u 2021. godini

11.31 Grmoja se ponovno vratio na slučaj Žalac, poručivši glavnoj državnoj odvjetnici da treba ispitati onog tko je izravno uključen. 'Ne vršimo pritisak, nego tražimo da postupate! Tražimo da budete dosljedniji. Ne bojte se pokucati na vrata premijera. Jedini koji vas može smijeniti je onaj kome ovo nije tema', kazao je Grmoja.

11.30 Peđa Grbin je rekao da oporba želi da DORH radi bolje, zbog čega ukazuju na probleme, a ne rade pritisak. 'Pravi pritisak leži u HDZ-u jer ni ovo malo što naprave mislite da nisu trebali. Čitamo da namjeravate smanjivati ovlasti DORH-a', kazao je.

Na pitanje je li to istina, Katičić je rekao: 'Vi ste stajali kod čovjeka koji je lagao, ne ja', odgovorio je.

Grbin mu je odgovorio: 'Kolega Mažar, koji vam je udvornički postavljao pitanje, u Sabor je ušao na mjesto čovjeka koji je jučer osuđen na tri godine zatvora. Na takve činjenice zabijate glavu u pijesak.'

11.13 Davor Bernardić iz Socijaldemokrata pitao je postupa li DORH po službenoj dužnosti zbog prepiske koju je danas objavio Nacional.

'Nema zataškavanja. Ono što piše u Nacionalu je predmet bavljenja DORH-a. DORH se bavi činjenicama, one se povezuju. DORH to radi po pravilima struke, mediji to rade na drugi način. USKOK se bavi ovim SMS-ovima', odgovorio je zamjenik glavne državne odvjetnice Darko Klier.

11.04 Sandra Benčić zamjerila je to što u izlaganju Hrvoj Šipek nije rekla ništa o korupciji vezanoj uz najviše državne dužnosnike. Tražila je informaciju koliko je osoba u istrazi.

'U mandatu kojeg glavnog državnog odvjetnika je pokrenuto ovoliko postupaka protiv najviših državnih dužnosnika? Mislim da se ne može govoriti o zataškavanju korupcije, imamo nultu stopu tolerancije, nema nedodirljivih', rekla je Hrvoj Šipek.

Na kasniju repliku glavna državna odvjetnica je rekla da sve vezano uz aferu Omega softver provodi Ured europskog tužitelja te se njima treba postaviti pitanje hoće li premijer biti ispitan.

10.46 Mostov Nikola Grmoja rekao je da je zataškana činjenica da su službene odluke DORH-a kršile zakonodavni akt Europske unije i to kako bi zaštitili Žalac. Grmoja je za to optužio i samu glavnu državnu odvjetnicu. 'Vi ste u Saboru razotkriveni da ste lagali u predmetu Žalac. Rekli ste da niste ništa znali. A onda je nadzorom otkriveno da ste ranije održali sastanak sa šeficom Uskoka', poručio je Grmoja.

'Nikada nisam lagala, a ovo neprekidno ponavljanje neistine u javnosti pretvarate u istinu. Neistina je da sam držala spis u ladici. Sporni natječaj za nabavu informatičkog programa Ministarstvo je provelo 2018. Uskok je s izvidima počeo 2019., a zaključio početkom 2020. Zaključeno je da nema osnove za kazneno djelo. To je bilo četiri mjeseca prije nego sam stupila na dužnost', poručila je Hrvoj Šipek.

10.41 Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata podsjetio je da je podnio četiri kaznene prijave protiv ministra i glasnogovornika Vlade. 'Hoće li A.P. biti pozvan na razgovor? Puno zujite, malo meda dajete', poručio je Hajduković.

'O izvidima ne mogu govoriti, niti o dinamici. To je stvar istraživačke taktike i rada DORH-a', dodala je Hrvoj Šipek.

10.38 SDP-ova Mirela Ahmetović upitala je državnu odvjetnicu smatra li da je pod pritiskom oporbe ili premijera.

'Prema Zakonu o DORH-u, zabranjuje se svaki oblik pritiska na DORH. Ovo smatram pritiskom jer je sjednica koja je bila sazivana oblik pritiska na DORH da se donesu odluke koje u ovom trenutku odgovaraju dijelu političkih struktura. Očito se približava predizborna kampanja i to je u funkciji toga', kazala je glavna državna odvjetnica.

10.37 Peđa Grbin u svojoj je replici upitao zašto određene istrage i predmeti završe u ladicama kad se u njima pojave inicijali A.P.

'Na to bih voljela znati na koje predmete mislite jer predmeti se odrađuju dinamikom kako pristižu i kako se provode izvidi, a to ovisi o brojnim objektivnim činjenicama. Ako mislite na poruke, ako znamo da ima preko tri milijuna digitalnih dokaza, njihova analiza traje mjesecima i godinama. Nemoguće je očekivati da to napravimo s ovim brojem ljudi', poručila je Hrvoj Šipek.

10.35 Prvu repliku imao je Mostov Marin Miletić. 'Shvaćam da je nepošteno rad državnih odvjetnika promatrati kroz nekoliko atraktivnih predmeta, ali to je nemoguće izbjeći. Ako iznosite svoja mišljenja u izvješću, to bi se moglo protumačiti kao pritisak. Zašto nisu saslušani oni iz afere Hrvatskih šuma, jesu li obavljeni izvidi, kako su probijeni izvidi kaznenih djela?' rekao je.

'Zašto netko nije ispitan, o toj dinamici odlučuje DORH, radi se o dokazima i izvidima koji teku. Kako će se to provoditi, odlučuje samo DORH, nitko izvan njega', odgovorila je glavna državna odvjetnica.

Odbor za pravosuđe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

'Skandalozno je to da saborski zastupnici moraju prikupljati potpise, a još je skandaloznije da državni dužnosnici slijede primjer premijera i ne dolaze na saborska tijela', poručio je na početku sjednice Mostov Nikola Grmoja. 'Mislim da se od pitanja neće pobjeći', dodao je.

Za povredu Poslovnika odmah se javio Hrvoje Zekanović. 'Upozorit ću vas za eklatantno kazneno djelo i uručit ću vam kaznenu prijavu. Radi se o Peđi Grbinu, koji je uzeo nepripadajuću materijalnu korist od 50 tisuća kuna. Molim da nas izvijestite o tome', poručio je Zekanović.

Nakon toga Hrvoj Šipek iznijela je podatke iz izvještaja o radu DORH-a u 2021.

Rasprava na Odboru za pravosuđe prilika je oporbenim zastupnicima da glavnoj državnoj odvjetnici postave sva pitanja o novijim aferama, aferi SMS vezanoj uz Hrvatske šume i aferi Softver.

Oporba je, naime, prikupila 30 potrebnih potpisa kako bi na vrh saborskog dnevnog reda došla točka o izvješću glavnog državnog odvjetnika.

  • +5
Odbor za pravosuđe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba od ljevice do desnice želi od Hrvoj Šipek čuti, primjerice, zašto je dokumentaciju iz afere Softver 'držala u ladici' i zašto je taj slučaj procesuirao tek Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, što je dovelo do uhićenja bivše ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac.