ministar financija podnio ostavku

Na odlasku iz Banskih dvora Zdravko Marić poručio: Sve ćete sutra čuti

06.07.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić napušta Vladu Andreja Plenkovića, a o odlasku ministra i potpredsjednika Vlade premijer će danas izvijestiti i druge članove Vlade i koalicijske partnere

14.10 Zdravko Marić napustio je Banske dvore. Novinarima je dobacio da će 'sve sutra čuti'.

Odlazak Zdravka Marića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

13.58 Oko 14.30 press konferenciju će održati premijer Andrej Plenković. Na press konferenciji neće biti niti Zdravka Marića, koji će se obratiti sutra, ali ni budućeg ministra Marka Primorca koji je u izolaciji jer je pozitivan na covid. >> Cijeli članak<<

12.42 Državni tajnik u Ministarstvu financija i koalicijski partner iz HNS-a Stjepan Čuraj rekao je da je za ostavku saznao jučer. Nije bio na kolegiju u ponedjeljak jer je bio na službenom putu. 'Svi su ostali šokirani, to nije bilo nešto što je bilo u najavi', rekao je, dodajući da nije imao prilike razgovarati osobno s Marićem, ali da su mu kolege prenijeli da je kolegij bio emotivan.

12.37 'Šok i vjeverica? Baš i ne', napisao je u svojoj reakciji na odlazak Marića šef HSS-a Krešo Beljak. 'Prije nekih desetak godina, jedan je hrvatski političar u nekom razgovoru izjavio da mu je jedna od najvećih želja biti basnoslovno bogat, ali anoniman. Jer, naravno, kad si poznat, kad si stalno pod "svjetlima reflektora", teško je uživati u bogatstvu kojeg imaš. Stalno neki dosadni novinari pitaju, stalno javnost pita, stalno moraš odgovarati odakle ti...Zdravko Marić je zapravo još uvijek vrlo mlad čovjek koji je, čini mi se, riješio "neke stvari" u životu, ne samo za sebe, već i za svoje praunuke. Pa zar je teško shvatiti njegovu potrebu da sad ode polako u anonimnost? I tako će za koju godinu, čuvan hobotnicom kojoj pripada, Zdravko Marić najvjerojatnije ostvariti san onog prvog političara od prije desetak godina. Uskoro će biti basnoslovno bogat, a sve manje i manje poznat i sve više i više anoniman. Amen', napisao je Beljak na Facebooku.

12.04 U podne je trebao započeti sastanak koalicijski partnera u Banskim dvorima na kojem će se obratiti Marić, ali biti predstavljen i kandidat za njegovog nasljednika Marko Primorac.

11.44 Saborska zastupnica Lijevo-zelenog bloka Sandra Benčić, komentirajući ostavku ministra financija, Zdravka Marića, rekla je ni na kome nije da spekulira zašto je dao ostavku te da on to mora reći, a premijer objasniti kako je do toga došlo i zašto ministar odlazi. 'Mi smo sada u situaciji da je, osim što su ministri odlazili tako da ih je policija odvozila iz Vlade, došli do situacije da ti ministri iz Vlade odlaze, navodno, dobrovoljno', rekla je Benčić.

11.20 Glasnogovornik Vlade Marko Milić na N1 potvrdio je da je premijer nekoliko tjedana znao za odlazak Zdravka Marića, te da će se ministar tijekom dana obratiti i vladajućoj većini i Predsjedništvu HDZ-a.

'Sam je rekao da mu je ovo teška odluka. Imao je emotivno izlaganje pred kolegama. Što se tiče razloga, on će sutra biti dostupan medijima. Ja bih rekao da u ovim okolnostima, Vlada je živo tijelo i mora nastaviti raditi dalje, funkcionirat će kao i dosad. Zahvalni smo mu, puno je pridonio radu Vlade, a prioritet Vlade bit će štiti grašane i gospodarstvo. Premijer nije oklijevao, brzo je pronašao zamjenu', kaže Milić dodajući da je porezna politika ekspertiza novog ministra financija čiji je izbor poruka stabilnosti i kontinuiteta.

Marić odlazi u izuzetno teškom gospodarskom trenutku za Hrvatsku, a Milić kaže da treba 'malo spustiti loptu'. 'Svi koji žele stvarati neki kaos, histeriju, nemojmo to raditi. Vlada je stabilna', rekao je Milić, dodavši da će se Marić sutra obratiti medijima.

Na pitanje je li rekao premijeru kud ide, Milić kaže: “Ne.” Dodao je i kako Marić nije “predestiniran” za neku visoku poziciju.

11.14 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je novinarima u Saboru da nema dvojbe da je Marić bio profesionalac na svom poslu, ali da su se oko njega vodile i neke afere. 'Gospodin Marić je, iako profesionalan, bio profesionalan u vođenju jedne neoliberalne politike koja je u Hrvatskoj prije svega porezno honorirala najbogatije, često nauštrb onih koji su bili siromašni', rekao je Grbin.

Odlazak Marića u ovom trenutku bez suvislog obrazloženja je loš, poručio je.

Peđa Grbin o Marićevoj ostavci Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

11.12 'Jahtaš, prijatelj moćnih hotelijera i Agrokorov čovjek zapravo diže ručnu u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas tek čeka. Ispunio je svoju ambiciju i napušta brod koji tone, ako ne tone, onda se ozbiljno ljulja', komentirao je Marićev odlazak saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

11.10 Iako je premijer Andrej Plenković, prema pisanju medija, nekoliko tjedana znao za odlazak Zdravka Marića, ministar financija u ponedjeljak se oprostio i s kolegama u ministarstvu, a oproštaj je, piše Jutarnji list bio vrlo emotivan. >>Cijeli članak<<

10.56 Komentirajući Marićev odlazak, predsjednik Reformista i koalicijski partner Radimir Čačić rekao je za N1 da je apsolutno zatečen. 'Pretpostavljam da su svi zatečeni i iznenađeni. Možda je premijer uvrijeđen, ali to morate pitati njega', rekao je Čačić.

Upitan za razloge odlaska ministra financija, Čačić je rekao da je razlog vjerojatno jako, jako dobra poslovna ponuda. 'Marić je jedan od onih koji je bio kičma Vlade. Na njemu je svoju politiku i svoj dobar rezultat gradio Orešković, koji je bio administrativna Vlada i Marić je bio za to što je radio jako dobar. To ne znači da je sve što je radio bilo dobro, ne, bilo je tu svega. Ukupno je vodio dobro u situacijama koje su bile jako teške. Ono što je bilo loše, nije bio kriv on', rekao je Čačić.

Marić će, rekao je Čačić, karijeru nastaviti 'ili u nekoj kompaniji ili u nekakvim europskim institucijama'.

10.26 Saborski zastupnik Zvonimir Troskot (Most) rekao je da ih je malo iznenadio Marićev odlazak s obzirom na popularnost koju je uživao, a pogotovo jer se nalazimo u jeku krize. 'To nam je nekako pokazatelj da se polako napušta taj brod gospodina Plenkovića koji je izbušen aferama korupcije', rekao je Troskot.

Smatra da Primorac neće imati druge nego nastaviti Marićevim putem jer, kako je rekao, odabir ministra financija neće promijeniti službenu politiku.

Zvonimir Troskot o Marićevoj ostavci Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

10.24 Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment, gostovao je u Novom danu televizije N1 i komentirao komunikaciju oko ostavke ministra financija, Zdravka Marića. Rekao da ne vjeruje da premijer Andrej Plenković ne zna razloge Marićeve ostavke, a o čemu se spekuliralo. 'Ja ne vjerujem da je to istina. Poznavajući ministra financija Marića i premijera Plenkovića, ja ne vjerujem da je istina da premijer ne zna kud on ide. To je apsolutno van pameti. To je ono što se ne događa ni u najmanjim obrtima, da se ne razgovara tko i zašto odlazi', rekao je Sučević na N1. >>Cijeli članak<<

10.04 Vijest o dolasku Zdravka Marića iznenadila je i bivšeg ministra financija Borisa Lalovca. 'Šest godina je jako puno u politici, bio sam u toj poziciji i to je teška funkcija. Iz godine u godinu su to novi izazovi. Mislim da neće u politiku,, odlazi u privatni sektor za dva do tri ili četiri puta veću plaću. Na tržištu se može puno bolje plasirati. To je težak resor, vrlo je korektno komunicirao i s oporbom', kazao je Lalovac za N1.

Boris Lalovac o Marićevoj ostavci Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

10.03 Dario Hrebak, saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a te član vladajuće koalicijske većine, za HTV je rekao da je o ostavci saznao jučer iz medija. 'Odlazak nije beznačajan. Radi se o jednom od tri najbolja ministra. Vidimo da će nam biti izazovno sve što slijedi na jesen, ali dobro je što ministar Marić ostavlja dobar resor, stabilne financije i dobrih 6,5 godina iza sebe', istaknuo je. Kad je riječ o novom ministru Marku Primorcu, Hrebak je rekao da ima njihovu potporu ako će nastaviti raditi kao ministar Marić.

9.21 Iako Marko Primorac tek treba biti potvrđen na funkciju ministra financija, u medijima se već pojavila imovinska kartica njegove supruge koja je ravnateljica Središnjeg registra osiguranika. U njoj je navedena i imovina budućeg ministra. >>Cijeli članak<<

8.46 U Banske dvore stigao je i premijer Andrej Plenković.

8.37 Ministar financija u odlasku Zdravko Marić stigao je na sastanke u Vladu.

8.32 Andrej Plenković trebao bi održati press konferenciju oko 14 sati.

  • +3
Zdravko Marić dolazi u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

8.30 Marić je bio jedan od rijetkih ministara koji su se u Plenkovićevom kabinetu zadržali od 2016. Nakon njegovog odlaska ostali su samo Tomo Medved, Oleg Butković te Nina Obuljen Koržinek.

Mnoge je jučer navečer iznenadila informacija koja se prolomila medijima - jedan od najpopularnijih ministara u Vladi Andreja Plenkovića, ministar financija Zdravko Marić podnio je ostavku. Iz Vlade su sinoć izvijestili da Marić odlazi na vlastiti zahtjev, no zašto se odlučio napustiti kabinet prije nego što je dovršen postupak uvođenja eura, još nije poznato.

Iz Banskih dvora naveli su da će Andrej Plenković, predsjednik Vlade, izvijestiti o odlasku Marića članove Vlade u srijedu ujutro u 9 sati na užem kabinetu i članove parlamentarne većine u 12 sati. 'Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina. Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo', poručili su iz Vlade.

  • +12
Zdravko Marić Izvor: Profimedia / Autor: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Prema informacijama iz medija, Marić je o svom odlasku premijera obavijestio već prije par tjedana no informacija je držana u strogoj tajnosti. Stoga nije ni čudo da je Plenković već uspio izabrati Marićevog nasljednika - Marka Primorca, kojeg će već sljedeći tjedan predstaviti i saborskim zastupnicima i zatražiti njihovu podršku.

Marko Primorac bit će među mlađim članovima Plenkovićevog kabineta, iako je tek '84. godište, već je je bio na nekoliko funkcija. Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je potpredsjednik Nadzornog odbora HEP-a., a od 2018. je potpredsjednik Revizorskog odbora Hrvatske lutrije. Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za gospodarstvo. Profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija.

  • +3
Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX