obraćanje javnosti

Tomašević otvoreno: Najteža će biti ova jesen što se tiče upisa u vrtiće

28.03.2023 u 11:09

Bionic
Reading

U zgradi Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima je održao redovitu tjednu press konferenciju

Press konferenciju započela je zamjenica Danijela Dolenec. 'Završena je sistematizacija u ZG holdingu i potpisan je dodatak kolektivnom ugovoru', kazala je Dolenec. Podsjetila je da je kolektivni ugovor potpisan u veljači i da se tada Grad obvezao na izradu sistematizacije. 'Okvir je bio da se to pokuša završiti do kraja veljače. Potrajalo je nešto duže', dodala je.

'Postignuti su glavni ciljevi - osam milijuna eura za plaće i glavni cilj u smislu ujednačavanja koeficijenata. Imate isti koeficijent s obzirom na složenost posla, neovisno u kojoj podružnici radite. Povećanje koeficijenata za komunalne radnike i vozače je poštovano', dodala je.

Prvo pitanje ticalo se stadiona u Veslačkoj. 'To nije stadion NK Zagreb i njima je istekao ugovor u vrijeme prethodne vlasti. No oni se ne žele iseliti. Dobro znate što mislim o vodstvu NK Zagreb i nogometnom tajkunu koji je uzurpirao slavnu povijest tog kluba. Taj objekt je u vlasništvu Grada Zagreba. Ide žalba Visokom trgovačkom sudu i nećemo odustati dok se to ne vrati u vlasništvo Grada', rekao je Tomašević.

Drugo pitanje bilo je vezano za preizgrađenost grada, npr. Laništa i Blata. 'To su najgori kvartovi što se tiče preizgrađenosti, ali ti planovi su napravljeni prije naše vlasti. I kada bismo zaustavili sve dozvole, i dalje bi godinama nicale nove zgrade. Zato smo pokrenuli izmjene GUP-a. Ono što radimo cijelo vrijeme je da te naslijeđene situacije rješavamo tako da dajemo dodatne kapacitete za škole i vrtiće. Ali očito je da su napravljene greške prije pet do šest godina, kada su izglasani planovi, a nije se razmišljalo o urbanim objektima poput škola', kazao je Tomašević.

'Nakon skoro dvogodišnje bitke uspjeli smo zakonito izmijeniti odluku za roditelje odgojitelje, koja je omogućavala korisnicima da upisuju djecu u vrtić. To će sigurno stvoriti pritisak na novi upisni period. Radimo sve na tome da smanjimo taj pritisak. Izgradnja vrtića, posebice na istočnom dijelu grada, ide u tom smjeru. Isto tako, ove godine imat ćemo situaciju na upisima da nećemo moći u potpunosti odgovoriti na potražnju. Morat ćemo pronaći načina da upišemo više djece', pojasnila je Dolenec na pitanje o vrtićima.

'Morali smo prekinuti začarani krug, to da Grad Zagreb nije ništa ulagao u vrtiće jer je ulagao u mjeru roditelj odgojitelj. Moramo graditi nove vrtiće, a za te vrtiće treba nam novac koji se oslobodio ovakvom odlukom. Najteže će biti ova jesen što se tiče upisa', dodao je i gradonačelnik.

Tomašević je govorio i o smrtima u čekaonici u bolnici na Svetom Duhu. 'I sami liječnici upozoravaju da nije riječ o izoliranom incidentu u jednoj bolnici, nego o problemu u cijelom sustavu', rekao je gradonačelnik, dodavši da je ministar rekao da će se takve stvari adresirati kroz reformu zdravstva.

Odgovorio je da je zadovoljan radom ravnateljice bolnice. 'Ali je pod neviđenim pritiskom. Mislim da nitko nije pod većim pritiskom. Radi se o najvećoj ustanovi. To je ustanova koja je sedam godina imala priziv savjesti. Isto tako, ona tamo uvodi red vezano za različite javne nabave i dobiva 10 anonimnih kaznenih prijava, a niti jedna nije potpisana. Potpisana je od navodnih zaposlenika. I vjerujem da će sve te prijave biti odbačene', rekao je gradonačelnik.

'Idemo u ozelenjivanje grada. Od jeseni ćemo imati veliku sadnju stabala. To neće biti u vrijednosti 400 tisuća eura, nego puno više', kazao je Tomašević.

'Razlozi za poskupljenje vode nisu se promijenili ni milimetra. I dalje imamo problem s vodovodnom mrežom', kazao je Tomašević, dodavši da novac iz fondova EU-a neće biti dovoljan za investicije. 'Namjeravam prekinuti začarani krug. Ista stvar je s mostovima. Nećemo graditi novi most dok ne popravimo stare. Neću mirno spavati ako se dogodi novi potres i Novi Zagreb bude odsječen. Takav sam gradonačelnik i to je moj stil', poručio je Tomašević.

sve osim nogometa

Učitavanje...