KOMEMORACIJA U HNK

Uz poruke premijera, patrijarha i čelnika država bliski suradnici oprostili se od Bandića: 'Široke hercegovačke duše i purgerskog šarma, bio je najveći nakon Tuđmana'

02.03.2021 u 10:28

Bionic
Reading

U 11 sati počela je komemoracija za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Hrvatskom narodnom kazalištu. Bandić je preminuo u noći sa subote na nedjelju od srčanog udara u 66. godini života. Bio je na čelu glavnog grada šest mandata

11:36 Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević, koja obnaša dužnost gradonačelnice nakon smrti Milana Bandića, kazala je: Danas trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje jednog velikog života. Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Postao je najveći nakon Tuđmana...Njegovo će ime biti upisano zlatnim slovima u povijest našeg grada. Napustio nas je čovjek u čijem je srcu bilo mjesta za sve...Čovjek koji je pokazivao širinu i otvorenost...Nije se štedio i kalkulirao, nije se obazirao na kritike. Kročio je upravno zagrebačkim ulicama, kako uređenima tako i onim blatnjavim koje je u svojem mandatu preobrazio...Široke hercegovačke duše i purgerskog šarma, ugradio je sebe u Zagreb i izgorio za njega...Iz njega ostaju velika djela, preobrazio je sive vedute grada kakve pamtimo iz 90-tih...Često ga nismo mogli pratiti u njegovom načinu razmišljanja...Osluškivao je bilo grada i stanovnika...Kada padne hrats u čijoj smo se hladovini krijepili, tek onda vidimo koliki prostor ostaje. Tu ćemo prazninu teško ispuniti. Dragi Milane, znamo da si otišao na bolje mjesto. Otišao si ponosno, nepobjediv...Smrt te poput iznenadne oluje istrgla iz tvoje obitelji i grada, Hercegovine koju si toliko volio i od tvojih sugrađana koji su ti šest puta dali povjerenje...Preostaje nam nastaviti gdje si stao i učiniti grad boljim i uspješnijim.

  • +14
Zagreb: Odlazak iz HNK nakon završene komemoracije za Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

11:26 Pročitane su brojne poruke sućuti pristigle od poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija, srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Vlade RH, bivšeg ruskog veleposlanika Anvara Azimova...

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

11:22 Nina Obuljen Koržinek u ime Vlade RH kazala je kako je nakon potresa bila zajednička želja da pomognu svim građanima. 'Često sam se s gradonačelnikom susretala na raznim kulturnom događanjima. Dijeli smo odgovornost za upravljanje ustanovama. U HNK smo puno puta dijelili mjesto u svećanoj loži, a danas se tu od njega opraštamo. Svojom je neiscrpnom energijom snažno obilježio razvitak grada. Iza njega su ostali veliki kapitalni projekti, ali male geste prema pojedincima. Građani Zagreba su mu šest puta dali povjerenje i to izaziva priznanje i poštovanje. On je kao osoba prihvaćao različitost, komunicirao sa svima. Bio je u stanju saslušati i razumjeti stavove mnogih. Dan Milana Bandića trajao je puno dulje od prosječnog', kazala je.

  • +14
Zagreb: Građani na videozidu ispred HNK prate komemoraciju za Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

11:21 'Ja sam u Zagreb došao 1974. s kartom u jednom smjeru. Kada kupite kartu u jednom smjeru, onda ste osuđeni na uspjeh', pročitao je Siriščević Bandićeve riječi.

  • +19
Komemoracija povodom smrti gradonačelnika Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

11:10 Bandićev prijatelj Ratko Maričić kazao je: 'Iako je Milan bio gradonačelnik s najduljim mandatom, on nije bio samo gradonačelnik.' Prisjetio se stvaranja SDP-a u Zagrebu. 'Smatrao je da je izabran da služi glavnom gradu i njegovim građanima', kazao je. 'Dao se je Zagrebu jer ga je njegova obitelj nježno voljela. Milane prijatelju, Zagrepčanke i Zagrepčani sa sjetom će te pamtiti. Što Zagreb čini boljim za život, to se ne osigurava politikom na dnevnoj bazi. Hvala ti Milane. Zbogom prijatelju', završio je Maričić.

11:07 Dražen Siriščević, ravnatelj KD Vatroslav Lisinski pročitao je kako je Milan Bandić opisivao svoj radni dan. '365 dana delam bez prestanka', pročitao je. 'Doista se delalo i to više od 20 godina. Rad je bio poziv ovoga čovjeka, jel se moglo više i bolje, sada će to neki drugi junaci jer je život našeg junaka prekinut. Utihnulo je veliko srce grada Zagreb. On je srce položio pred sve nas', kazao je Siriščević.

11:00 Komemoracija je započela izvedbom skladbe Adagio for Strings Sameula Barbera.

10:55 'Veliki čovjek, veći nego su ljudi vidjeli, često pogrešno optužen', opisao je Ljubo Jurčić Bandića.

'Mislim da bi bio potpuno oslobođen od svih optužnica. Rođeni smo u istom mjestu. Bili smo prijatelji kao i naši roditelji. Puno smo surađivali zadnjih deset godina', rekao je Jurčić dodajući da Jelena Pavičić Vukičević može dobiti izbore, javlja N1.

10:48 Na komemoraciju su stigli Slobodan Ljubičić Kikaš, Ivan Zvonimir Čičak, Bandićevi najbliži suradnici Jelena Pavičić Vukičević, Pavle Kalinić te Ivica Lovrić. Tu je i Ana Stavljenić Rukavina.

  • +65
Uzvanici na komemoraciji za Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

10:42 'Teško da će Zagreb opet imati na čelu čovjeka s toliko empatije spram malog čovjeka', kazao je Zvonimir Šostar, šef Nstavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

10:40 U srijedu je u Zagrebu Dan žalosti povodom smrti gradonačelnika Milana Bandića.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja i isticanjem crnih zastava na objektima u kojima su smještena gradska upravna tijela, Gradska skupština Grada Zagreba, tijela mjesne samouprave, trgovačka društva i ustanove kojima je Grad Zagreb vlasnik ili osnivač.

10:37 Na komemoraciju je stigla i supruga preminulog gradonačelnika Vesna Bandić.

  • +2
Vesna Bandić stigla na komemoraciju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

10:31 'Jako me iznenadila Bandićeva smrt, no on je živio 200 na sat i sve je htjelo da tako i završi. Nije se štedio ni pazio, nije slušao savjete doktora i prijatelja, vozio je po svome i organizam to sve očito nije mogao izdržati. Preveliki je teret nosio na leđima, bio je zdravstveno narušen, nije htio odmoriti i tako je nažalost završio', rekao je Bandićev dugogodišnji prijatelj i suradnik Duško Ljuština.

'Prije otprilike 25 dana smo se sreli, popili smo kavu, bio je uvjeren da će dobiti izbore želeći još jedan mandat da završi projekte, no smrt je bila brža', dodao je.

'Poznamo se dugi niz godina, surađivali smo 25 godine, četiri godine smo provodili skoro svaki dan cijeli dan, sprijateljili smo se i uz sve gubitke koje sam imao, ovo je vrlo težak i bolan dan za mene. Nadam se da će se kroz nekih pet, deset godina ozbiljno ocijeniti sve što je Bandić napravio', rekao je Ljuština.

10:30 Zbog posjeta Istri, odnosno Slavoniji, na komemoraciju neće doći predsjednik Zoran Milanović ni premijer Andrej Plenković.

10:23 Na komemoraciju su počeli pristizati prvi uzvanici. Tu je umirovljeni heneral Mladen Markač te Duško Ljuština, Bandićev prijatelj i dugogodišnji suradnik. Ispred HNK je i glazbeni ulični sastav Kraljevi ulice.

10:20 Ispred HNK u Zagrebu postavljen je video zid na kojem se izmjenjuju fotografije preminulog gradonačelnika. Na video zidu građani će moći pratiti prijenos komemoracije.

  • +5
Komemoracija za Milana Bandića u HNK Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

10:15 Na početku komemoracije Zagrebačka filharmonija će izvesti Adagio for Strings Sameula Barbera.

Oproštajne govore o iznenadno preminulom gradonačelniku održat će Ratko Maričić, dugogodišnji prijatelj gradonačelnika, Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture te Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Slijedi glazbeni broj 'Zagreb, tak imam te rad' te kratki video o životu i djelu gradonačelnika Bandića.