Presica stožera

Božinović objavio: Mijenja se odluka o prelasku državne granice, putnici iz nekih zemalja moraju u karantenu

26.11.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je održao konferenciju za medije na kojoj je objavljeno da će Hrvatska uvesti nove mjere zaštite državne granice kako bi se zaštitila od širenja nove varijante koronavirusa

Na početku konferencije izneseni su novi statistički podaci vezani uz širenje bolesti. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 5460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 34.731. Među njima je 2496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 325 pacijenata.

U bolnice je u posljednja 24 sata zaprimljeno 257 bolesnika. U protekla 24 sata imamo 75 preminulih od koronavirusa. Jedan od preminulih primio je čak tri doze cjepiva.

'Najveću incidenciju zaraze trenutno imaju Međimurska i Zagrebačka županija, a najmanju Istarska županija', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Istaknuo je da je Hrvatska na 23. mjestu u Europi po incidenciji koronavirusa, najnižu stopu ima Švedska, a najveću imaju Austrija i Slovenija. Po smrtnosti je Hrvatska na 22. mjestu u Europskoj uniji, dodao je.

'Udio pozitivnih danas je 39,6, zadnjih sedam dana 40,1, a posljednjih 14 dana 40 posto. Na respiratoru su 34 osobe, od kojih 26 nije cijepljeno nijednom dozom', izreferirao je Capak.

Potom je riječ uzeo potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

'Stožer će donijeti odluku oko prelaska državne granice vezano uz pojavu nove varijante virusa', kazao je Božinović.

Južnoafrička Republika, Bocvana, Namibija, Hong Kong, Esvatini (bivši Svazi) i Lesoto su zemlje iz kojih će dolaznici biti podvrgnuti posebnom režimu. Ili će im biti zabranjen ulazak u Hrvatsku ili, ako su hrvatski državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu, kazao je potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite. Preporuka o tome bit će donesena i na razini Europske komisije za sve države članice EU-a.

Božinović se dotaknuo i novih prijedloga koji dolaze iz Europske unije da bi valjanost covid potvrde trebala biti devet mjeseci.

Cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Osim država članica EU-a, koriste je Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i 20 trećih zemalja i teritorija. One se osim za olakšavanje slobode kretanja na razini EU-a koriste za dodatne svrhe na nacionalnoj razini, a ovi razgovori koji su u tijeku vode se o prijedlogu EK da covid potvrde vrijede devet mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze još se ispituje, mi je trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet', rekao je Božinović.

Istaknuo je da je pristup temeljen na osobi takav da će se zapravo manje ograničavati dolasci, putovanja iz određenih područja, ali će se više voditi računa o svakom pojedinačnom dolasku, o svakoj pojedinačnoj osobi.

'To ne znači da će ECDC izbaciti kriterij po državama, on će biti u okviru preporuka, vodit će se karta o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinoj državi, s tim da će se te karte izrađivati ne samo prema broju novooboljelih ili broju pozitivnih testova, nego i prema broju osoba koje su cijepljene. Na temelju toga će države biti svrstavane u kategorije od žute do tamnocrvene, a na razini EU-a će se uvoditi kriterij postotka cijepljenja koji će pokazivati i to kakva je epidemiološka situacija u zemlji članici', rekao je Božinović.

Državama članicama ostavit će se njihova odluka o državama koje imaju visok broj zaraženih, visok postotak pozitivnih među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja, rekao je Božinović.

'Ne bih koristio tezu da građani Hrvatske nisu dobrodošli putovati, države će se same donositi odluku. Znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu i znamo kako je to završilo s turističkom sezonom 2020. godine', rekao je Božinović.

Naveo je da će sredinom prosinca biti donesena ta promjena vezana uz covid potvrde i njihovo trajanje. Božinović vjeruje da će prijelazno razdoblje biti ostavljeno kako bi se oni kojima vrijede godinu dana prilagodili i cijepili trećom dozom.

Božinović je kazao da se ne planira uvođenje covid potvrda za adventska događanja jer se ipak odvijaju na otvorenom.

Članovi Stožera osvrnuli su se i na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuje da sanitarni inspektori mogu narediti cijepljenje osobama koje su u stalnom kontaktu s koronavirusom.

'Izmjenama i dopunama tog zakona nastojali su se dogovoriti elementi o novoj sigurnosnoj mjeri. U ovom trenutku zakon je u e-savjetovanju i prvog je dana stiglo oko 400 pitanja. Kada završi savjetovanje, dozvolite da komentiramo sve', odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Novinarka je pitala Stožer nije li nevjerojatno to da oni ne znaju ništa reći o izmjenama zakona.

'Tijekom dana dobit ćete odgovor na ovo pitanje. Nitko ovdje od nas nije iz Državnog inspektorata i to je bio dio razgovora koji se vodio s njima, ne možemo vam dati odgovor na to pitanje u ovom trenutku, ali došli smo s vrlo dobrom namjerom da vas upoznamo s onim o čemu se trenutačno vode ozbiljne rasprave. Nismo očekivali da ćemo sad ovdje otvoriti rasprave o zakonu koji je već ionako stavljen u javno savjetovanje', rekao je Božinović.

Izmjene zakona tiču se covid potvrda, a Božinović je rekao da se izmjene odnose na obvezu predočenja dokaza o preboljenju ili cijepljenju, odnosno posjedovanju covid potvrde. Dodaju se dvije točke, 9a i 9b, što se odnosi na sanitarne inspektore koji mogu narediti sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o preboljenju, cijepljenju, a to znači provedbu mjere kojom morate pokazati covid potvrdu da ste testirani, cijepljeni ili preboljeli, objasnio je Božinović, dodavši da po točki 9b inspektor može narediti udaljenje s nekog mjesta ako se ne predoči covid potvrda.

Na pitanje o novom soju B.1.1.529 odgovorila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' kazavši da se varijanta pojavila u nekoliko zemalja.

'Na šiljatom spike proteinu zabilježeno je tridesetak mutacija koje mogu utjecati na njegovo širenje, što je izazvalo zabrinutost', kazala je, dodavši da se mutacije trebaju maksimalno brzo ispitati jer mogu izazvati otpornost na lijekove i cjepiva. Navela je da se još uvijek ne zna mnogo o toj varijanti, ali je dobro što nema mnogo slučajeva toga soja još ni u samoj Africi. WHO priprema sastanke na kojima će se razmotriti što bi to moglo značiti.

Što se tiče delta plus varijante, kazao je da se čini da nema veliku sposobnost brzog širenja, nadovezao se Capak.

Šef HZJZ-a naveo je da za ovaj novi soj da je velik broj mutacija i da bi to moglo značiti da bi mogao imati puno veći potencijal širenja.

'Prerano je govoriti. Pitanje je kako će se širiti jer tamo je mala cijepljenost. Ne znači da će se dobro probijati u zemlje koje imaju dobru cijepljenost. Najbolja mjera zaštite trenutno je da zabranimo ulazak stranim državljanima iz tih zemalja, a našima da idu u karantenu', istaknuo je Capak.

Novinare je zanimalo postoji li mogućnost proširenog testiranja u zdravstvenom sustavu.

Beroš je rekao da uzimaju u obzir sve okolnosti i zato potenciraju treću dozu.

'Testiranje nije apsolutni dokaz da netko nije kompromitiran bolešću. Testiranje podržavamo, ali nije najbolje, jedino kombinacijom preboljenja, cijepljenja i testiranja možemo dati neku garanciju i to ne apsolutnu. Covid potvrde štite one koji se bune protiv njih, one necijepljene. Covid potvrde doista su odgovarajući aparat za sprečavanje ulaska zaraze u bolnički sustav', rekao je Beroš.

Capak je potom kazao da nije istina da cijepljeni jednako šire zarazu. 'Treba znati čitati znanstvene podatke na koje se poziva', rekao je, dodavši da je kod alfa varijante cjepivo bilo znatno učinkovitije, ali da se njegova učinkovitost smanjila pojavom novih varijanti pa je moguće da se cijepljene osobe zaraze virusom.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ