zagrebački gradonačelnik

Tomašević predstavio proračun za 2022. godinu: Iznosi 15,12 milijardi kuna i usmjeren je stabilizaciji financija, građani su dobitnici

16.11.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Gradska uprava predstavila je proračun Grada Zagreba za 2022. godinu. Proračun je, kako je rečeno, usmjeren stabilizaciji financija i intenziviranju post-potresne obnove. Iznosi 15,12 milijardi kuna, od čega 10,19 milijardi iznosi proračun Grada dok se 4,93 milijarde kuna odnosi na proračunske korisnike, odnosno gradske ustanove

“Proračun za iduću godinu koji će se sutra naći pred zastupnicima Skupštine Grada Zagreba i dostupan građanima je prije svega stabilizacijski. Konsolidacija gradskih financija ostaje prioritetan zadatak ove gradske uprave, uz snažno intenziviranje svih aktivnosti u obnovi od potresa, prije svega zgrada javnih namjena kao što su škole i kulturne ustanove, te ostvarenje zelenih i pravednih ciljeva - to su važne prilike za dugoročni razvoj grada”, istaknuo je danas gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

U Gradu pojašnjavaju da je ukupni proračun je za 1,1 milijardu kuna veći u odnosu na rebalans proračuna za 2021. jer intenzivira poslijepotresnu obnovu Zagreba te nastavlja stabilizirati financije Grada, a planiran je u skladu s makroekonomskim predviđanjima stope rasta od 6,6 posto u 2022.

Naime, Grad u idućoj godini planira otplatiti 700 milijuna kuna dospjelih dugova više nego u 2021., dok je planiran suficit od 300 milijuna kuna, prema odluci Gradske skupštine iz 2020., rezerviran za pokriće akumuliranog manjka iz godina prije 2019. kako bi se skratili rokovi plaćanja.

'Planiramo višak od 300 milijuna kuna prihoda za sljedeću godinu u odnosu na rashode kako bi počeli akumulirati suficit u sljedećih nekoliko godina, kako bi se neutralizirao akumulirani gubitak koji je nastao do 2019. godine u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Znači krajem 2019. kontinuiranim deficitima je nastao akumulirani gubitak i onda je 2020. godine Gradska Skupština donijela odluku da se od 2022. godine sukcesivno nama stvara suficit kao bi se neutralizirao akumulirani gubitak. Znači, prethodna vlast je akumulirala gubitak, na nama je da akumuliramo suvišak odnosno suficit kako bi doveli u red rokove plaćanja grada Zagreba', kazao je Tomašević.

U Gradu ističu da nastavljaju s rezanjem troškova koji ne utječu na kvalitetnu isporuku svih vrsta usluga građanima. Troškovi redovnog proračuna odnosno redovnih proračunskih stavki tako su manji za sedam posto, odnosno za oko sedamsto milijuna kuna.

ZET-ovci bez potvrda

Na pitanje zašto vozači ZET-a ne trebaju covid potvrde, kazao je da je takvo objašnjenje došlo iz Nacionalnog stožera civilne zaštite jer se ne testiraju putnici pa ne trebaju ni vozači dok se nalaze u vozilima, ali kad ulaze u zgrade, onda moraju biti testirani. Kazao je da prilikom jutrošnjeg testiranja u Gradskoj upravi troje zaposlenika bilo pozitivno. 'Mi smo dužni tražiti potvrde ili dokaz o testiranju, a ti troškovi padaju na gradsku upravu, odnosno poduzeća i ustanove. Ne znam koliko ćemo to moći financirati iz sredstava koja nismo planirali', rekao je Tomašević i dodao da je bilo onih koji su odbili testiranje. Na pitanje što će biti s onima koji će nastaviti odbijati testove, rekao je da će pričekati i vidjeti kako će država reagirati i riješiti tu pravnu situaciju.

Napominju da će za plaće rukovoditeljima u gradskoj upravi isplatiti 34 milijuna kuna manje nego u 2021., na vijećničkim i drugim naknadama za članove upravnih vijeća uštedjet će dodatnih 30 milijuna kuna u odnosu na 2021., zatim više od 24 milijuna kuna na troškovima čuvanja gradske imovine, jednak iznos na troškovima računalnih usluga, kao i 283 milijuna kuna na mjeri roditelj odgojitelj.

Gradska uprava napominje da su prilikom planiranja proračuna za 2022., prepoznali mogućnost ostvarivanja dodatnih proračunskih prihoda u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, u visini 1,5 milijardi kuna. Od toga 520 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, novac koji će biti uložen u poslijepotresnu obnovu javnih zgrada, te 680 milijuna kuna prihoda od prodaje financijske i nefinancijske imovine, kao i 415 milijuna kuna dodatnih prihoda od poreza u odnosu na 2021. godinu.

'Idemo u prodaju manjih zemljišta, poslovnih prostora i udjela u tvrtkama poput APIS-a', kazao je Tomašević.

Apis IT k grad želi prodati za 350 milijuna kuna.

Također, prema informacijama iz gradske uprave, ne planira se dirati u subvencije za prijevoz građana koje Grad isplaćuje ZET-u. One će čak rasti u odnosu na rebalansirani proračun iz 2021. za 59 milijuna kuna, no još uvijek je otvoreno pitanje hoće li porasti cijene karata ZET-a.

Za obnovu privatnih zgrada, u kojima grad sudjeluje s 20 posto, grad u 2022. godini planira uložiti 160 milijuna kuna.

  • +11
Presica Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Među prioritetima razvojnih stavki proračuna, iz Gradske uprave naveli su prije svega poslijepotresnu konstrukcijsku obnovu u vrijednosti 287 milijuna kuna, projekt cestovne denivelacije na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku vrijedan 90 milijuna kuna, izgradnju i otvaranje četiri nova dječja vrtića, vrijedne ukupno 67 milijuna, te jačanje programa stipendija od 48 milijuna kuna.

'Proračun ima tri cilja, da stabilizira financije grada sljedeće godine, intenzivira poslijepotresnu obnovu javnih zgrada i sufinancira obnovu privatnih zgrada, a i transformira grad prema zelenijem Zagrebu', kazao je Tomašević.

Govoreći o dobitnicima i gubitnicima proračuna Tomašević je kazao da smatra da su građani dobitnici.

'Investirati će se u prometne projekte, zelene projekte, dječije vrtiće, obnovu škola. Na socijalnim naknadama i transferima, obrazovanju i zdravstvu nismo štedjeli. Ne bi govorio tko je najviše izgubio. Smanjili smo vijećničke naknade, rezali smo vozni park i plaće rukovodećeg kadra', kazao je Tomašević.