izvanredna situacija

Tomašević evakuiran nakon dojave o bombi: 'Ova je prijetnja drugačija'

07.07.2023 u 11:42

Bionic
Reading

U jednom od WC-a u zgradi zagrebačkog Gradskog poglavarstva jutros oko 9 sati pronađena je poruka o postavljenoj bombi. Uskoro je stigla policija s psima tragačima, detaljno pretražujući cijelu zgradu i područje oko nje. Evakuirani su svi zaposlenici, uključujući i gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je sazvao konferenciju za novinare u Tehničkom muzeju, gdje je otvoren obnovljeni postav Apisarija

'Ovo je drugačija prijetnja jer se nije radilo o prijetnji mailom nego o rukom pisanoj poruci koju je osoba ostavila. To znači da se može utvrditi na kamerama tko je to napravio', rekao je Tomašević, u nadi da će policija naći počinitelja. Napomenuo je da ne može spekulirati o motivima.

Odgovorio je i na pitanje osjeća li se sigurno. 'Ja se u Zagrebu uvijek osjećam sigurno. Nema ni pratnju, iako nekad dobijem prijetnje smrću', poručio je.

Tomašević i suradnici nakon evakuacije Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Tomašević se osvrnuo i na zapaljenje ZET-ovog autobusa koji je izgorio u četvrtak na Gračanima. Kaže da takvi incidenti nisu nova pojava.

'Kupili smo 45 novih autobusa, 20 novih tramvaja., raspisali smo natječaj i za mlađe rabljene tramvaje. Radimo sve, ali baš sve da što prije obnovimo vozni park', poručio je.

  • +13
Dojava o bombi u zagrebačkom Poglavarstvu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Govoreći o novoj plinskoj aferi i opskrbi plinom, rekao je da ne vidi kako bi moglo biti problema s kompenzacijama koje je jučer najavila Vlada, jer će svi dionici morati pokazati ugovore s iznosima po kojima su nabavljali plin.

Gradska plinara Zagreb Opskrba je i prije njegovog mandata potpisala ugovor s PPD-om o plinu za građane, i taj ugovor nije bio štetan. 'Problem nastaje kada Vlada odlučuje da intervenira kako cijena ne bi narasla za građane, a mi smo imali ugovor s PPD-om i tu dolazi do razlike', objasnio je, dodajući da bi penali PPD-u iznosili oko 200 milijuna eura. Zato je moralo doći do nove uredbe, po uzoru na Sloveniju, kazao je.