konferencija za medije

[VIDEO/FOTO] Beroš: U Hrvatskoj imamo osam zabilježenih slučajeva omikrona, četiri u Zagrebu i četiri u Splitu

15.12.2021 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zdravstva Vili Beroš dali su izjave za javnost vezane uz covid-19, ali i druge aktualne teme

Božinović je kazao da, što se tiče prosvjeda, njihov je stav da oni nemaju neki smisao jer nemamo posebno restriktivne mjere. 'Policija je tamo da osigura javni red i mir i nesmetano funkcioniranje institucija', kazao je Božinović te ne zna je li taj prosvjed prijavljen policiji. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade govorio je o novim odlukama koje će danas donijeti Stožer.

'Unatoč smanjenju brojeva i tome što naši brojevi posljednjih dana stagniraju, omikron se širi puno brže od varijante delta. To dovodi do pooštrenja mjera u nizu zemalja, a omikron bi mogao brzo postati dominantna varijanta', rekao je Božinović.

Odluka da dozvolu za javna okupljanja na otvorenom sa više od 100 sudionika izdaju županijski zavodi za javno zdravstvo donesena je zbog pritiska na HZJZ.

"S obzirom na to da je HZJZ bio zatrpan takvim zahtjevima i da su županijski stožeri verzirani za sve poslove i predlaganje mjera, mislimo da je to logična odluka”, rekao je Božinović.

'Ne razmišljamo o popuštanju ograničenja. Stožer će danas donijeti sedam odluka', rekao je Božinović ranije na sjednici Vlade. 'Produžuju se mjere o maskama, radnom vremenu trgovina, javnim okupljanjima, javnom prijevozu… Jedna je promjena u javnim okupljanjima – sada dozvolu za javna okupljanja na otvorenom daju županijski stožeri. Mjere se produžuju do 31. prosinca.'

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Kao novost istaknuo je mjere koje se odnose na javna okupljanja s više od 100 osoba. U tom slučaju odobrenje za okupljanje dat će županijski zavodi za javno zdravstvo, a ne HZJZ, kao do sada. Govorio je i o zabrani putovanja iz država u kojima se proširio omikron. Rekao je da se zabrana i dalje odnosi na nekolicinu afričkih država, no da se ukida za Hong Kong. Poručio je da se uvodi obvezno testiranje za zaposlenike centara za posebno skrbništvo. Jednako tako, uvode se covid potvrde za korisnike centara za socijalnu skrb.

Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Ministar Beroš ponovio je današnji broj zaraženih.

'Imamo osam potvrđenih slučajeva omikrona u Hrvatskoj, četiri su u Zagrebu i četiri u Splitu', kazao je Beroš. Ministar je kazao da ako kompariramo sve valove koronavirusa, u ovom zadnjem imamo najmanje hospitaliziranih. Međutim broj osoba na respiratoru čak je veći. Govoreći o novom soju i zabuni koju je izazvao kada je kazao da se neće cijepiti trećom dozom jer ima visoku razinu antitijela, rekao je:

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

'Ono što je potpuno jasno - okolnosti se mijenjaju. Već dva tjedna govorimo o omikronu. Preporuke se mijenjaju iz dana u dan. Vidite što radi Velika Britanija. Oni su pozvali građane na docjepljivanje', kazao je Beroš. Ispričao se ako je stvorio nedoumice i istaknuo da se svima preporučuje treća doza. Najavio je da će je u petak primiti i on. Odgovarajući na pitanje čeka li nas peti val već nakon Božića, ministar je rekao da zbog omikrona koji se jako brzo širi u Velikoj Britaniji moramo biti jako oprezni s mogućnosti promptne reakcije.