rat u ukrajini

Europska unija idući tjedan uvodi embargo na rusku naftu?

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 63 dan. U nastavku pratite najvažnije događaje

63. dan ruske invazije na Ukrajinu

  • Slanje teškog naoružanja Ukrajini iz zemalja NATO-a logistički je izazov, sve bi  moglo postati sve teže jer su za njegovo korištenje potrebni obuka, streljivo i održavanje 
  • Putin je zaprijetio zemljama koje žele intervenirati u Ukrajini da će Rusija na to odgovoriti munjevito brzo
  • Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnome moru
  • Kremlj je najavio da bi se i druge zemlje koje odbijaju plaćati plin u rubljima mogle suočiti sa situacijom Poljske i Bugarske
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ciljevi Rusije uvelike nadilaze trenutni rat protiv Ukrajine
  • Regija Dnjipropetrovsk bila je teško granatirana tijekom noći

23.45 'Zapadni saveznici moraju udvostručiti potporu ukrajinskoj vladi i osigurati Kijevu teško naoružanje koje mu je potrebno "kako bi potisnuo Rusiju iz cijele Ukrajine. Rusija je u stanju blokirati svaku učinkovitu akciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Putin svoj veto vidi kao zeleno svjetlo za barbarstvo',rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Izdvojila Kinu, koja je odbila osuditi invaziju na Ukrajinu, dok je istovremeno povećala uvoz iz Rusije. 'Kina neće nastaviti rasti ako ne budu igrali po pravilima. Kina treba trgovinu s G7. Mi predstavljamo otprilike polovicu globalnog gospodarstva', kazala je Truss, prenosi Sky News.

23.40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dodijelio je 243 nagrade ukrajinskim braniteljima. 41 nagrada dodijeljena je posthumno, javilo je Ministarstvo obrane Ukrajine.

23.03 BBC-ijeva novinarka Katya Adler objavila je kako je iz europskih diplomatskih izvora doznala da bi EU idući tjedan mogla uvesti zabranu uvoza ruske nafte.>>>Cijeli članak<<<

23.00 Američka vlada osigurava 670 milijuna dolara pomoći u hrani za Ukrajinu, objavili su danas. Novac će izdvojiti Ministarstvo poljoprivrede i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

22.56 Kako bi blokirali napredovanje ruskih snaga, Ukrajinci su potopili selo Demidiv, sjeverno od Kijeva, zajedno sa okolnim širokim poljima, kreirajući neprohodnu kaljužu. 'Svi imaju razumijevanja, nitko nije ni na trenutak požalio', rekao je jedan tamošnji stanovnik, prenosi New York Times.

22.40 Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu "derusifikacije" nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Dan nakon rušenja golemog spomenika iz sovjetskog doba u Kijevu koji je simbolizirao prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je u srijedu priopćilo da je sastavilo popis od 467 lokacija koje bi se mogle razmotriti za preimenovanje. >>>Cijeli članak<<<

22.02 Bugarska vlada tvrdi da je bila spremna za današnji potez Rusije da obustavi svoju opskrbu plinom. Premijer Kiril Petkov uvjeravao je Bugare da neće biti nestašica i razgovarao je s grčkom vladom kako bi osigurao alternativnu opskrbu. >>>Cijeli članak<<<

  • +10
Mariupolj 27.4.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

21.13 Zapadni dužnosnici kažu da Rusija i dalje okuplja snage u Donbasu i oko te pokrajine te da ostvaruje male dobitke.

"'No kad dođu pred stvarni vojni cilj, teško im je probiti jaku ukrajinsku obranu i trpe gubitke', rekao je jedan dužnosnik, prenosi BBC.

Napredak ruskih snaga otežava i kiša. 'Rusi se ne vole boriti po kiši', kazao je jedan dužnosnik, dodajući da se Rusi ne mogu pohvaliti taktičkom svjesnošću i da još uvijek imaju logističke poteškoće.

Ruski vojnici u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Maximilian Clarke/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

20.32 Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će protiv Gazproma biti poduzeti 'odgovajući pravni koraci' zbog ukidanja isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj. Moskva je tražila da sva plaćanja budu u rubljima, a Poljska i Bugarska su to odbile. Duda kaže da će tražiti 'odgovarajuću kompenzaciju' od Gazproma zbog 'kršenja ugovora'.

20.14 Kremlj planira održati 'referendume' u Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine o otcjepljivanju i pridruživanju Rusiji, piše latvijska Meduza.

Ukraijinski dužnosnici ranije su upozoravali da Rusija planira provesti takve referendume kako bi prisilila muškarce u toj regiji na vojnu mobilizaciju.

19.31 Dopredsjednik Gazprombanke, jedne od najvećih privatnih banaka u Rusiji, dao je ostavku i otišao u Kijev boriti se za Ukrajinu, gdje je rođen. Poručio je da 'više ne može biti u Rusiji' i da želi 'sprati' sa sebe rusku prošlost.

U intervjuu za neovisni ruski medij The Insider, Igor Volobuev je rekao da se želi pridružiti ukrajinskoj teritorijalnoj obrani. >>>Cijeli članak<<<

18.18 Rat u Ukrajini će dovesti do najvećeg šoka u cijenama roba od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, stoji u izvješću Svjetske banke. Banka navodi da će poremećaji uzrokovani sukobom u Ukrajini pridonijeti ogromnom porastu cijena za dobra od prirodnog plina pa sve do pšenice i pamuka.

'Porast cijena počinje imati velike ekonomske i humanitarne posljedice', rekao je jedan od autora izvješća, Peter Nagle, dodajući da 'kućanstva diljem svijeta osjećaju krizu životnog standarda'. >>>Cijeli članak<<<

18.11 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u srijedu na Twitteru da ga je indonezijski kolega po dužnosti pozvao na samit G20 (skupine najvažnijih gospodarstava svijeta) krajem godine u toj zemlji jugoistočne Azije. >>>Cijeli članak<<<

  • +10
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

17.34 Slanje teškog naoružanja Ukrajini iz zemalja NATO-a logistički je izazov, na papiru doduše umjeren, ali bi, ako se sukob otegne, moglo postati sve teže jer su za njegovo korištenje potrebni obuka, streljivo i održavanje, rekli su stručnjaci.>>>Cijeli članak<<<

17.14 Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnome moru, simbolu ukrajinskog otpora od početka invazije ruskih snaga 24. veljače.>>>Cijeli članak<<<

17.00 Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da neće prezati od uporabe oružja koje druge zemlje ne posjeduju kako bi se obranio. Putin je poručio zapadnim snagama da se ne miješaju u rat u Ukrajini obećavajući pritom brzi odgovor Moskve na takve akcije, uz upotrebu najnaprednijeg oružja. 'Ako netko izvana pokuša intervenirati u Ukrajini, naš će odgovor biti munjevit', rekao je u St. Peterburgu. Naveo je da imaju alate za odgovor s kojima se nitko drugi ne može pohvaliti. 'I nećemo se hvaliti time, ali upotrijebit ćemo ih ako bude potrebno. Sve odluke o mogućim odgovorima već donesene, ali nije otkrio druge detalje', javlja BBC.

16.37 Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock kaže da nije jasno tko stoji iza napada u odmetnutoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje. U obraćanju njemačkom parlamentu, Baerbock je situaciju u Moldaviji opisala kao 'iznimno kritičnu'.

16.18 Finska i Švedska trebaju se pripremiti za povećan broj ruskih špijunskih operacija, kibernetičkih napada i pokušaja utjecaja na zastupnike u tjednima koji dolaze jer tada odlučuju hoće li pristupiti NATO-u, kazali su u srijedu čelni ljudi nordijskih obavještajnih agencija. >>> Cijeli članak<<<

15:39 Situacija u čeličani Azovstal postaje sve strašnija. Zapovjednik marinaca Serhij Volina kaže da je 600 ranjenih vojnika u teškom stanju, bez lijekova, u nehigijenskim uvjetima. Stotine civila, uključujući mnogu djecu, osobe s invaliditetom su pod zemljom. Ponestaje im hrane i vode.

15:01 Vlasti Pridnjestrovlja, odvetnute moldavske regije koju podržava Moskva, a koja graniči s Ukrajinom, priopćile su da je pucano na selo u kojem se nalazi rusko skladište oružja nakon što su područje preletjeli dronovi iz Ukrajine.

'Sinoć je nekoliko dronova primijećeno na nebu iznad sela Kolbasna. Dronovi su lansirani na teritorij Pridnjestrovlja iz Ukrajine', objavilo je pridnjestrovsko ministarstvo unutarnjih poslova na svojoj internetskoj stranici. Kolbasna se nalazi se oko dva kilometra od ukrajinske granice. U selu se nalazi zaliha od oko 20.000 tona streljiva zaostalog još iz sovjetskog doba, a čuvaju ga ruske trupe, javlja France24. Navodni incident se dogodilo nakon što je nepriznata regija izvijestila o nizu eksplozija koje je nazvala "terorističkim napadima". Strahuje se da su navodni incidenti priprema za prelijevanja rata iz Ukrajine i na područje Moldavije.

14:40 Kremlj ne razmatra mogućnost zamjene bliskog saveznika Vladimira Putina i zastupnika u ukrajinskom parlamentu Viktora Medvedčuka za ukrajinske ratne zarobljenike jer on nije ruski državljanin i nije uključen u 'operaciju', rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

14:22 Rusija je odbacila optužbe da koristi opskrbu prirodnim plinom kao alat za ucjenu nakon što je energetski div Gazprom zaustavio dotok plina u Poljsku i Bugarsku. Kremlj je najavio da bi se i druge zemlje koje odbijaju plaćati plin u rubljima mogle suočiti s istim ishodom, javlja Reuters.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je ranije da je Gazpromova objava još jedan pokušaj Rusije da koristi plin kao instrument ucjene.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov to je odbacio, rekavši novinarima da je Rusija bila i ostaje pouzdan dobavljač energetskih resursa za svoje potrošače i ostaje predana svojim ugovornim obvezama.

Odbio je reći koliko je zemalja pristalo prijeći na plaćanje plina u rubljima u skladu s dekretom koji je prošlog mjeseca izdao predsjednik Vladimir Putin, koji je tada rekao da će zemlje koje to odbiju biti isključene. "Kada se približe rokovi plaćanja, ako neki potrošači odbiju platiti po novom sustavu, tada će se, naravno, primijeniti dekret predsjednika", rekao je Peskov.

Upitan je li Rusija spremna na proračunske gubitke koje bi mogla pretrpjeti ako europske zemlje odbiju plaćati plin u rubljima, Peskov je rekao: "Sve je proračunato, svi rizici su prognozirani i poduzete potrebne mjere".

14:10 Rusija je zabranila 287 zastupnika donjeg doma britanskog parlamenta ulazak u zemlju, kao odgovor na sličnu mjeru Londona protiv ruskih zastupnika koji su poduprli ofenzivu u Ukrajini.

"Osobe kojima je zabranjen ulazak u Rusiju aktivno su sudjelovale u britanskom uvođenju proturuskih sankcija i potiču neopravdano širenje rusofobne histerije u Velikoj Britaniji", ističe ruska diplomacija u priopćenju.

Na popisu su imena predsjednika doma Lindsayja Hoylea, ministra za brexit Jacoba Rees-Mogga i državnog tajnika za okoliš Georgea Eusticea. Tu je i Diane Abbott, bliska suradnica bivšeg predsjednika laburističke stranke Jeremyja Corbyna.Moskva je još 16. travnja zabranila ulazak u Rusiju premijeru Borisu Johnsonu i nekolicini visokih britanskih dužnosnika.

13:27 Dok su Poljska i Bugarska prve zemlje Europske unije kojima je prekinuta isporuka ruskog plina, nisu jedine zemlje koje su odbile zahtjev Moskve da se isporuka plaća u rubljima - što je, kako Gazprom navodi, glavni razlog zašto im je obustavio isporuke.

Druge zemlje za sada izvještavaju da nastavile su primati plin. Jedina zemlja EU koja nudi plaćanje ruskog plina u rubljima je Mađarska. Njezin ministar vanjskih poslova jutros je rekao da su opskrbe normalne, dodajući da će u svibnju prenijeti svoju sljedeću uplatu za ruski plin u eurima za Gazprombank kako bi ga potom pretvorila u rublje.

Ruski plin normalno stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije, unatoč sukobu između Sofije i ruskog dobavljača plina Gazproma, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó.

  • +6
Gazprom Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

13:20 Igor Volobuev, potpredsjednik Gazprombanke, napustio je 2. ožujka Rusiju i pridružio se obrani Ukrajine. Rođen je u oblasti Sumi u Ukrajini, a odlazeći je poručio da želi 'oprati svoju rusku prošlost' i da planira ostati u Ukrajini 'do pobjede'. Rusku je agresiju opisao međunarodnim zločinom, ali i napravio korak dalje. Tvrdi da su za međunarodni zločin odgovorni Putin, ruske vlasti, ali i ruski narod. >>>Cijeli članak<<<

13:01 Ruske snage bombardiraju u srijedu golemi kompleks čeličane Azovstal u Mariupolju u kojem se nalaze posljednji ukrajinski branitelji i nešto civila, rekao je dužnosnik gradske vlasti

Pomoćnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko rekao je da nije bilo prekida zračnih napada na čeličanu, usprkos tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon proglašenja pobjede u Mariupolju, kazao da nema potrebe za njezinim zauzimanjem. >>>Cijeli članak<<<

12:36 U ukrajinskom gradu Hersonu koji se nalazi pod kontrolom ruske vojske stanovnici su organizirali prosvjedni skup protiv održavanja referenduma u gradu o odvajaju od Ukrajine. Ruska vojska je uz uboprebu suzavca razbila skup teško ozlijedivši četiri osobe, javljaju ukrajinski mediji.

12:32 Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dviju država Milanović je u utorak kazao kako Sabor „ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u“ dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra „vrlo opasnom avanturom“. >>>Cijeli članak<<<

12:03 Ukrajinski izvori navode da su ruske snage u posljednja 24 sata dva puta koristile fosforne bombe u Avdijevki u Doneckoj oblasti. Prvo u večernjim satima 26. travnja kod koksare, a drugi put u srijedu ujutro u centru grada. Kao posljedica ovih granatiranja, u gradu je izbilo nekoliko požara.

11:31 Austrijski kancelar Karl Nehammer demantirao je vijest da će njegova zemlja ruski plin plaćati u rubljima, koju je objavila ruska novinska agencija TASS.

'Prije nego se ovdje prošire lažne vijesti ruske propagande. Naravno da će OMV nastaviti plaćati isporuke plina iz Rusije u eurima. Austrija se drži zajednički dogovorenih sankcija EU do zadnje točke i zareza', napisao je Nehammer na twitteru.

11:18 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak opisao je eksplozije koje su se čule u tri ruske provincije koje graniče s Ukrajinom kao 'karmu' i vraćanje duga zbog rata u Ukrajini.

'Razlog za uništenje vojne infrastrukture u pograničnim područji9ma mogu biti različiti', napisao je Podoljak u poruci na Telegramu i dodao kako se, kad jedna zemlja odluči napasti drugu, 'prije ili kasnije dug mora vratiti'.

Ukrajinska vojska kod Popasne nedaleko Luhanska Izvor: EPA / Autor: STR

10:54 Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov objasnio je odluku svoje zemlje da ne pristane na rusku ponudu plaćanja plina u rubljima.

'Dvostupanjski proces plaćanja koji predlaže Rusija predstavlja značajan rizik. U praksi, izgubili bismo kontrolu nad našim novcem plaćajući u dolarima - budući da je ruska banka odgovorna za pretvaranje u rublje, nije jasan tečaj', rekao je Nikolov i dodao kako Bugarska nije prekršila ugovore, a naglasio je i kako Bugarska ne predstavlja prijetnju za Srbiju i Mađarsku koje se snabdijevaju plinom koji dolazi preko Bugarske.

'Što se tiče Srbije i Mađarske, Bugarska je lojalan partner svim susjednim zemljama. Bugarska nije Rusija', rekao je ministar i dodao da dok god je on na toj dužnosti Bugarska neće pregovarati pod pritiskom i pognute glave.

'Bugarska ne popušta i ne prodaje se za bilo koju cijenu', zaključio je Nikolov.

10:40 Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je kako su ruski projektili pogodili skladište naoružanja u oblasti Zaporižja u kojem se nalazilo naoružanju dobiveno od SAD-a i europskih država. Reuters donosi izvještaj ministarstva u kojem se navodi da je preko noći uništeno 59 ukrajinskih vojnih meta, kako prenosi Guardian uz napomenu kako te ruske tvrdnje nije moguće neovisno potvrditi.

10:21 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je kako je objava Gazproma da obustavlja isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj još jedan pokušaj Rusije da ucjenjuje EU.

'Spremni smo za ovaj scenarij. Slažemo koordinirani odgovor EU. Europljani mogu vjerovati da stojimo ujedinjeni i solidarni sa zemljama članicama koje su pogođene tom ruskom mjerom', napisala je von der Leyen na twitteru.

9:52 Ruska novinska agencija TASS izvijestila je kako je austrijski kancelar Karl Nehammer pristao ruski plin plaćati u rubljima, prenosi Nexta. Pokaže li se ova informacija istinitom, a službene potvrde za to nema, Austrija bi bila prva zemlja EU koja bi odustala od tvrdog stava da će ruski plin nastaviti plaćati u eurima. Austrijski kancelar Nehammer nedugo nakon objave ove vijesti je demantirao navode TASS-a i potvrdio da će Austrija nastaviti plaćati u eurima jer da će se 'zajednički dogovorenih sankcija EU držati do zadnje točke i zareza'.

9:25 Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 217 djece, a 393 djece je bilo ranjeno. Većina žrtava su iz Donecke oblasti, izvijestio je glavni državni tužitelj Ukrajine, a prenose ukrajinski mediji. Tužitelj oblasti Černihiv izvijestio je da su ruski napadači ubili 432 i ranili 609 civila u toj oblasti. Povjerenica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova izvijestila je da su od početka rata ruski okupatori silovali više od 400 ukrajinskih žena i djece.

  • +5
Razoreni Černihiv Izvor: EPA / Autor: SERGIY STARODAVNIY

9:22 Nizozemsko veleposlanstvo u Moskvi prestalo je izdavati vize ruskim državljanima, objavio je NL Times. Navodi se i kako nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da to nije kaznena mjera, nego posljedica odluke ruske vlade da izbaci 15 nizozemskih diplomata iz zemlje.

9:02 Ruski projektili po drugi puta su pogodili most preko estuarija Dnjestra kod grada Zatoka u oblasti Odesa na jugu Ukrajine, izvijestio je generalni direktor Ukrajinskih željeznica Oleksandr Kamišin, a prenosi Kyiv Independent.

8:52 Oblast Dnjipropetrovsk bila je teško granatirana tijekom noći, a izbio je požar na energetskom postrojenju. Ruske su snage granatirale mjesta Zelenodolsk, Marjanske i Velika Kostromka, u sklopu čega je oštećeno energetsko postrojenje što je uzrokovalo curenje nafte i požar, rekao je guverner oblasti Valentin Rezničenko.

8:43 Ruski Gazprom je potpuno suspendirao isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj zato što te zemlje odbijaju plaćati isporuke u ruskim rubljima, izvijestio je Gazprom

8:36 Ukrajina je povratila kontrolu nad većim dijelom svojeg zračnog prostora. Rusija nije uspjela uništiti ukrajinsku protuzračnu obranu, navodi britansko minsitarstvo obrane u redovnom dnevnom izvješću. Ruske zračne aktivnosti fokusirane su na jug i istok Ukrajine, dajući podršku kopnenim snagama, a ima vrlo ograničen pristup sjeveru i zapadu Ukrajine. Britansko ministarstvo obrane navodi i kako je većina ruskih udara na Mariupolj vjerojatno izvršena korištenjem nenavođenih bombi, što povećava rizik civilnih žrtava.

7:43 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič ocijenio je da bi rat s Rusijom mogao trajati do kraja ove godine. Oružje koje su ukrajinske snage nedavno dobile moglo bi se, međutim, "ozbiljno odraziti" na borbe krajem svibnja ili početkom lipnja, rekao je Arestovič u intervjuu objavljenom na YouTubeu u utorak navečer. >>> Cijeli tekst

6:31 Litavski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard i da Njemačka ubrza isporuke oružja Kijevu.

"Nisam na položaju kancelara Olafa Scholza. Mogu samo reći što bih učinio na njegovom mjestu, isporučio bih tenkove", rekao je Nauseda u srijedu, prenijela je Funke medijska grupa. Nakon tjedana pritisaka u zemlji i inozemstvu i nejasnoća oko njezina stava, Njemačka je u utorak najavila svoju prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani od ruskih napada.

  • +3
Press konferencija Volodimira Zelenskog Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

6:22 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ciljevi Rusije uvelike nadilaze trenutni rat protiv Ukrajine

"Krajnji cilj ruskog vodstva nije samo zauzeti teritorij Ukrajine, već rasparčati cijelu središnju i istočnu Europu i zadati globalni udarac demokraciji", ustvrdio je Zelenskij u video poruci objavljenoj u utorak kasno navečer na servisu za razmjenu poruka Telegram. Jedan od ciljeva Moskve je i "globalni udar protiv demokracije", rekao je Zelenski. U "slobodnom svijetu" praktički su svi shvatili da je invazija na Ukrajinu tek početak, dodao je. Nastavak napada na Ukrajinu,primjerice u regiji Odese na jugu zemlje ili u Donbasu na istoku, Rusiji bi donio samo "nove gubitke", predvidio je Zelenski. To bi rezultiralo novim paketom sankcija EU-a ili s još trgovinskih ograničenja a većina Rusa bi morala platiti agresivnu politiku moskovske vlade siromaštvom, rekao je Zelenski.

6:13 Niz eksplozija čuo se u srijedu rano ujutro u ruskom gradu Belgorodu blizu granice s Ukrajinom, rekao je Vjačeslav Gladkov guverner regije i naveo da gori skladište streljiva. Gladkov je rekao da nema ozlijeđenih civila u požaru koji je izbio u skladištu kod sela Staraja Nelidovka. Rusija je ovoga mjeseca optužila Ukrajinu za napad helikopterima na spremište goriva u Belgorodu te da je gađala nekoliko sela u toj pokrajini. Belgorodska pokrajina graniči s ukrajinskim regijama Luhnaska, Sumija i Harkiva gdje se vode borbe otkako je Rusija napala Ukrajinu prije dva mjeseca.