TEŠKI OVISNICI

Bugarskoj u pomoć oko plina uskočio prvi susjed: Alternativa postoji, iako će koštati više

27.04.2022 u 22:04

Bionic
Reading

Bugarska vlada kaže da je bila spremna za današnji potez Rusije da obustavi svoju opskrbu plinom. Premijer Kiril Petkov uvjeravao je Bugare da neće biti nestašica i razgovarao je s grčkom vladom kako bi osigurao alternativnu opskrbu

Bugarska dobiva 90 posto svog plina iz Rusije, što je čini ranjivijom na ruske poteze od Poljske. No politička reakcija u glavnom gradu Sofiji bila je snažna, izvještava BBC-jev dopisnik za Srednju Europu Nick Thorpe. Premijer Petkov optužio je Kremlj za reketiranje i ucjenu.

Petkov je odmah započeo razgovore s grčkom vladom, a grčki premijer je potvrdio da će se ključni interkonektor, koji prenosi azerski plin od Komotinija u Grčkoj do Stare Zagore u Bugarskoj, otvoriti - kako je planirano - u lipnju.

Grčka je vlada također ponudila isporuke ukapljenog prirodnog plina Bugarskoj, ako bude potrebno. Novi plin vjerojatno će, međutim, Bugarsku koštati više.

Ruski bi potez mogao povećati napetosti u bugarskoj vladi, gdje su dva od četiri koalicijska partnera u vladi prijateljski raspoložena prema Rusima.