crna prognoza

Upozorenje Svjetske banke: Zbog rata u Ukrajini doći će do najvećeg šoka u cijenama roba u zadnjih 50 godina

27.04.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini će dovesti do najvećeg šoka u cijenama roba od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, upozorila je Svjetska banka

Banka navodi da će poremećaji uzrokovani sukobom u Ukrajini pridonijeti ogromnom porastu cijena od prirodnog plina pa sve do pšenice i pamuka.

'Porast cijena počinje imati velike ekonomske i humanitarne posljedice', rekao je jedan od autora izvješća, Peter Nagle, dodajući da 'kućanstva diljem svijeta osjećaju krizu životnog standarda'.

„Pogotovo smo zabrinuti zbog najsiromašnijih kućanstava jer ona veliki dio svojih primanja troše na hranu i režije i prema tome su posebno ranjivi u ovom trenutku,', kazao je za BBC Nagle, viši ekonomist u Svjetskoj banci.

Cijene energenata porast će više za 50 posto, što će se odraziti na računima za kućanstva i kompanije, kaže Svjetska banka.

Najveći porast doživjet će cijena prirodnog plina u Europi, koja će narasti više nego dvostruko. Prognozira se da će cijene pasti sljedeće godine i 2024., ali čak i tada će ostati 15 posto više nego što su bile lani.

To znači, kaže Svjetska banka, da smo od najnižih cijena u travnju 2020. do najviših u ožujku ove godine vidjeli „najveći porast cijena energenata u 23 mjeseca od eksplozije cijena nafte 1973., kada su cijene skočile zbog napetosti na Bliskom istoku.

Također, očekuje se da će cijene nafte ostati na višim razinama 2024. Barel Brent Crude nafte stajat će u prosjeku sto dolara ove godine, što će dovesti do raširene inflacije.

Iz Rusije trenutno dolazi 40 posto kompletne opskrbe plinom za Europu i 27 posto nafte, ali europske vlade poduzimaju korake da postanu neovisni o ruskim energentima. Zbog toga su narasle globalne cijene, jer jača potražnja za opskrbom iz drugih zemalja.

Prognoza Svjetske banke također upozorava da će poskupjeti hrana. UN-ov indeks cijena hrane već sad pokazuje da su one na najvećoj razini otkad je počelo mjerenje prije 60 godina.

  • +3
Suncokret Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Cijena pšenice skočit će za 42.7 posto i dosegnuti najvišu cijenu ikad. Drugi značajni porasti biti će 33,3 posto za ječam, 20 posto za soju, 29,8 posto za ulja i 41,8 posto za piletinu. Ova povećanja posljedica su drastičnog pada izvoza iz Ukrajine i Rusije.  

Cijene sirovina, uključujući gnojiva, metale i minerale, također će porasti. Cijene drva, čaja i riže su među rijetkima koje bi trebale pasti. 

akođer navodi da je prijevoz žitarica i uljarica iz Ukrajine pao više od 80 posto zbog sukoba, a ta količina izgubljenog izvoza, tijekom godine, „jednaka je otprilike 10 dana globalne opskrbe hranom.“  

Glavni direktor Archer Daniels Midlanda, jednog od četiri najveća svjetska trgovca hranom, kaže da ne očekuje da će cijene uskoro pasti.  

U izvješću se navodi da će cijene generalno dosegnuti vrhunac u 2022., a očekuje se da će ostati više nego što je navedeno u ranijim prognozama.