crno more

Ukrajina napala ruske položaje na Zmijskom otoku

27.04.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnome moru, simbolu ukrajinskog otpora od početka invazije ruskih snaga 24. veljače.

"Naše snage su napale neprijateljske položaje na Zmijskom otoku", objavilo je Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske na Facebooku u utorak navečer, ustvrdivši da su pogodili "kontrolnu točku" i uništili protuzračni sustav. "Ruski gubici se utvrđuju", dodao je.

Rusija nije potvrdila napad na otok koji je zauzela nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Taj otočić u Crnom moru postao je u Ukrajini simbol nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana sukoba ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi s koje su pozvani da se predaju, "Idi k vragu, ruski ratni brodu!".

  • +2
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Nedugo nakon tog razgovora, brod je raketirao otok, a ukrajinski vojnici su zarobljeni. Poslije su oslobođeni u razmjeni zarobljenika, navodi Kijev.

Snimka tog razgovora bila je lajtmotiv ukrajinskog otpora, a psovka graničara čak se pojavljivala na transparentima na prosvjedima potpore u inozemstvu i na ukrajinskim poštanskim markama.

Krstarica Moskva, perjanica ruske crnomorske flote, potopljena je sredinom travnja pošto je, tvrdi Kijev, pogođena ukrajinskim raketama. Moskva je pak rekla da je oštećena u eksploziji koja se dogodila na brodu.