ruska sramota

Nestali potpredsjednik Gazprombanka osvanuo na ratištu: Ostajem do ukrajinske pobjede!

27.04.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 31. ožujka potpisao odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. travnja plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora. Odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom

Gazprombank je krunski dragulj ruske financijske industrije, treća banka po imovini, pa je razumljivo da je Moskva šutjela o velikoj sramoti.

Igor Volobuev, potpredsjednik Gazprombanke, napustio je 2. ožujka Rusiju i pridružio se obrani Ukrajine. Rođen je u oblasti Sumi u Ukrajini, a odlazeći je poručio da želi 'oprati svoju rusku prošlost' i da planira ostati u Ukrajini 'do pobjede', prenosi Jutarnji.hr pisanje britanskih medija. Rusku je agresiju opisao međunarodnim zločinom, ali i napravio korak dalje. Tvrdi da su za međunarodni zločin odgovorni Putin, ruske vlasti, ali i ruski narod.

'Ne ubija Putin Ukrajince, ne krade wc školjke, nije Putin taj koji siluje žene. To je ruski narod', rekao je bivši ruski bankar, a sad ukrajinski branitelj. Ruske snage ubile su mu oca koji je, priča, proveo mjesec dana u hladnom podrumu.

Ruski portal Meduza donosi i druge detalje, primjerice Volobuev nije otkrio kako je s ruskom putovnicom ušao u Ukrajinu, ali je pojasnio da je put vodio preko Turske, Latvije i Poljske, a trenutno se nalazi u Kijevu. Odluka o napuštanju Rusije počela je klijati nakon aneksije Krima 2014. godine, a kad je počela agresija nije više mogao čekati.

Nitko nije znao da je napustio Rusiju, a kad se otkrilo počela je potraga za njim te se odmah otvorila priča o tome kako u “Ukrajini prodaje tajne o radu Gazprombanke”. Ne zna je li protiv njega pokrenut kazneni postupak u Rusiji.

“I ja sam, iako sam po nacionalnosti Ukrajinac, također zaslužan za to (agresiju). Sramim se toga, kajat ću se do kraja života, jer imam dvostruku odgovornost – nisam samo Rus. Ovdje sam rođen, živio sam ovdje (u Ukrajini) 18 godina, tako da sam odgovoran dvaput i triput”, rekao je bivši potpredsjednik Gazprombanke. I dodao da nije pobjegao jer mu je život bio u opasnosti.