rat u ukrajini

[FOTO/VIDEO] Pentagon kaže da su Ukrajinci potisnuli ruske snage kod Kijeva, nove snimke pokazuju razmjer razaranja u opkoljenom Mariupolju

23.03.2022 u 06:31

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 28. dan. Što se sve događa vezano za Ukrajinu možete pratiti u nastavku

28. dan rata u Ukrajini

  • Rusi su uništili laboratorij na mjestu nuklearke u Černobilu
  • Vladimir Putin, ruski predsjednik, naredio je svojoj vladi da za isporuke plina 'neprijateljskim zemljama' kao što su članice EU, te SAD, ubuduće prima samo rublje
  • Državno tužiteljstvo u Ukrajini priopćilo je da je do sada u borbama u Ukrajini ubijeno 121 dijete
  • U Mariupolju je bez hrane, struje i vode zarobljeno sto tisuća ljudi, tvrdi ukrajinski predsjednik Zelenski 
  • Nepotvrđeni izvještaj govori da su ruske snage tijekom noći u Černihivu bombardirale most koji je bio ključan za dostavu humanitarne pomoći i evakuaciju civila
  • U Ukrajini će danas biti uspostavljeno devet humanitarnih koridora
  • Pogođeno je skladište oružja u gradu Rivneu na zapadu Ukrajine, priopćilo je rusko ministarstvo obrane
  • Ukrajinske oružane snage objavile su da je su u Mariupolju ubile ruskog pukovnika Alekseja Šarova
  • Anatolij Čubajs, savjetnik Vladimira Putina napustio je rusku vladu i pobjegao iz zemlje, navodi Reuters

23.59 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o stanju u Ukrajini. Prema posljednjim informacijama, ukrajinske snage povećavaju pritisak na ruske trupe sjeveroistočno od Kijeva.

Britanci kažu da Ukrajinci uspješno izvršavaju protunapade na ruske položaje u gradovima u okolici Kijeva, te da su 'vjerojatno' osvojili Makariv i Mošun. Postoji realna mogućnost, kažu Britanci, da ukrajinske snage mogu opkoliti rusku vojsku u Buči i Irpinu.

23.53 Velika Britanija osigurat će Ukrajini još 6000 obrambenih projektila i više od 30 milijuna dolara vojne pomoći.

23.46 Još jednom ukrajinskom gradu prijeti sudbina Mariupolja. Dužnosnici u Černihivu rekli su da im ponestaje pitke vode, a zbog toga su uveli sustav po kojem svaka osoba može dobiti do 10 litara vode.

Ruska je vojska srušila most preko rijeke Desne, kojim se u Černihiv dovozila humanitarna pomoć te evakuirali civili. 'Grad nema struju, vodu, grijanje i gotovo da nema plina, infrastruktura je uništena. Prema riječima lokalnog stanovništva, okupatori sastavljaju popise civila za 'evakuaciju' u Lgovu. Rasisti, odsjekavši Černihiv od glavnog grada, pretvorili su njegove stanovnike u taoce', kazala je ukrajinska pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova.

23.40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se od početka invazije svaku večer oglašava videporukom, pozvao je ljude diljem svijeta da javno prosvjeduju u četvrtak - na mjesec dana od početka ruske invazije. >>>Cijeli članak<<<

23.06 U kijevskoj regiji nalazi se 12 tisuća ruskih vojnika, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič. 'Od toga je 3.000 gotovo opkoljeno, još 4.000 je odsječeno i nalazi se u vrlo neugodnoj situaciji', kazao je.

22.58 Rezolucija o Ukrajini, čiji je nacrt napravila Rusija, nije prošla u Vijeću sigurnosti UN-a. Rezolucijom se tražio pristup pomoći Ukrajini, ali se nije spominjala ulogu Moskve u ratu. Rusija i Kina bile su jedine članice koje su glasale za, dok je preostalih 13 članica bilo suzdržano.

22.56 Satelitske snimke i snimke dronom pokazuju razmjere štete koju su ruske snage nanijele u Mariupolju.

Na slikama se vide požari koji gore u stambenim četvrtima i izgorjele stambene zgrade. Procjenjuje se da je oko 300.000 ljudi u gradu bez hrane i vode.

  • +5
Mariupolj sniman dronom Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

22.13 Na društvenim mrežama procurile su prve informacije sa brifinga Pentagona. Na brifingu za novinare rečeno je da se ruske trupe oko Kijeva 'ukopavaju', odnosno da zauzimaju obrambene položaje, umjesto da napreduju, dok su ruski napori drugdje zastali.

Novinarima je rečeno i da su ukrajinske snage potisnule rusku vojsku natrag na crtu bojišnice istočno od Kijeva. Ruske snage udaljene su oko 55 kilometara od središta Kijeva na istoku, što je povećanje između 25 i 35 kilometara u usporedbi s jučerašnjom istom lokacijom, rečeno je na brifingu.

Kako javljaju novinari, američki vojni dužnosnici kazali su kako Rusija nije usjela ostvariti zračnu nadmoć nad Ukrajinom, te da ruski piloti oklijevaju letjeeti iznad ukrajinske protuzračne obrane.

Prema procjenama američkih dužnosnika, 10 posto stanovništva Ukrajine napustilo je zemlju od početka invazije.

22.07 Renault je odlučio zaustaviti proizvodnju u svojoj tvornici u Moskvi, priopćila je kompanija. Do odluke je došlo nakon što je Zelenski prilikom obraćanja francuskom parlamentu pozvao francuske kompanije koje još posluju u Rusiji da prestanu 'financirati rusku agresiju na Ukrajinu'.

22.05 Američki predsjednik Joe Biden stigao je u srijedu navečer u Bruxelles gdje se sljedeća dva dana održavaju samiti NATO-a, G7 i Europske unije o krizi u Ukrajini. Američki predsjednik koji želi potvrditi jedinstvo Zapada pred ruskom invazijom na Ukrajinu, trebao bi u četvrtak sudjelovati na tri samita, a potom u petak i subotu posjetiti Poljsku. >>>Cijeli članak<<<

21.42 Rusko regulatorno tijelo za komunikacije navodno je blokiralo Google News u cijeloj zemlji, navodi novinska agencija Interfax. Google je najavio da će pauzirati sve oglase koji sadrže sadržaj koji iskorištava, odbacuje ili odobrava tekući sukob Rusije i Ukrajine.

21.39 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zamolio američkog predsjednika Joe Bidena da još ne sankcionira Romana Abramoviča kako bi olakšao mirovne pregovore.

Zelenski je zatražio od Bidena da odgodi tu mjeru, jer je rekao da bi Abramovič mogao biti posrednik u pregovorima Rusije i Ukrajine, objavio je Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore.

21.35 Gradonačelnik Černihiva objavio je snimku kako taj grad izgleda nakon napada ruske vojske.

21.31 Humanitarnim koridorima u srijedu je u Ukrajini evakuirano 4554 ljudi. Od toga je 2912 evakuirano iz Mariupolja u Zaporižje. Ukupno je sedam od devet dogovorenih humanitarnih koridora funkcioniralo u srijedu, kazala je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

21.27 Rusija je obavijestila Sjedinjene Države u srijedu da će protjerati određen broj američkih diplomata, kao odgovor na američko protjerivanje ruskog osoblja iz stalne misije pri UN-u u New Yorku, objavila je agencija Interfax.

20.57 Ukrajinski čelnici optužili su Rusiju da je zatočila 15 spasilaca i vozača iz humanitarnog konvoja koji je pokušavao dostaviti zalihe u opkoljeni lučki grad Mariupolj. Crveni križ je potvrdio da konvoj humanitarne pomoći koji je pokušavao doći do grada nije uspio ući.

20.17 U raketiranju Kijeva poginula je ruska novinarka Oksana Baulina, javlja Guardian. Radila je za nezavisni portal Insider čije je sjedište u Rusiji, a u Ukrajini je bila dopisnica iz Kijeva i Lavova. Naglasak njenih izvještaja bio je na korupciji u Rusiji.

Prije dolaska u Ukrajinu radila je u ruskoj Zakladi za borbu protiv korupcije, no nakon što je ruska vlada tu organizaciju klasificirala kao ekstremističku, morala je napustiti zemlju, gdje je nastavila raditi za Insider te Coda Story.

20.10 SAD će novi paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha objaviti u četvrtak kada se predsjednik Joe Biden sastaje s čelnicima NATO-a, objavio je u srijedu Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. >>>Cijeli članak<<<

19.43 Njemačka je u srijedu kritizirala "raskid ugovora", pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Europskoj uniji. >>>Cijeli članak<<<

19.22 Rusija je odlučila protjerati američke diplomate kao odgovor na američki potez da protjera rusko osoblje iz stalne misije UN-a. >>>Cijeli članak<<<

19.16 SAD su utvrdile da su ruske trupe počinile ratne zločine u Ukrajini, objavio je američki državni tajnik. Antony Blinken rekao je da je Bidenova administracija formalnu odluku donijela nakon "pažljivog pregleda" javnih i obavještajnih izvora.

Dodao je kako će SAD podijeliti svoje informacije sa svojim saveznicima, partnerima i međunarodnim institucijama zaduženim za istragu navoda o ratnim zločinima. >>>Cijeli članak<<<

19.13 Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov kazao je da je od početka invazije ruska vojska uništila 1143 zgrada u tom gradu, od kojih je čak 998 stambenih.

  • +14
Harkiv 22.3 Izvor: EPA / Autor: VASILIY ZHLOBSKY

19.00 Nove sankcije Zapada u fokusu bi trebale imati ruske dužnosnike i oligarhe, javlja AFP. SAD će sankcije objaviti sutra tijekom NATO summita, na koji dolazi i predsjednik Joe Biden.

18.54 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko napustio je taj ukrajinski grad, ali je još uvijek u 'stalnom kontaktu' s vlastima kako bi pomogao u spašavanju civila, priopćilo je lokalno vijeće.

18.51 Europa treba prestati biti ovisna o ruskom plinu čijom kupnjom financira ruski ratni stroj u njegovoj invaziji na Ukrajinu, te postati autonomna na polju energetike, gospodarstva i sigurnosti, složili su se europarlamentarci u srijedu. >>>Cijeli članak<<<

18.34 Stanovnik Harkiva i violončelist Denis Karačevtsev uzeo je svoje violočelo i nastupio na ulicama svog grada okružen spaljenim zgradama i ruševinama, a sve kako bi podigao svijest o razaranju u Ukrajini i pomogao u prikupljanju sredstava za obnovu Harkiva. >>>Cijeli članak<<<

18.32 NATO je procijenio da je do 40.000 ruskih vojnika ubijeno, ranjeno, zarobljeno ili se vodi kao nestalo u Ukrajini, rekao je visoki vojni dužnosnik iz Sjevernoatlantskog saveza. >>>Cijeli članak<<<

18.20 Agencija Reuters objavila je da je uklonila vijesti ruske novinske agencije TASS iz svoje emisije zbog načina na koji agencija u vlasništvu ruske države prikazuje rat u Ukrajini.

18.15 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je, obraćajući se francuskom parlamentu putem videolinka, pozvao francuske tvrtke da napuste Rusiju. ''Renault, Auchan, Leroy Merlin i drugi moraju prestati sponzorirati ruski ratni stroj. Moraju prestati financirati ubojstva žena i djece', rekao je francuskim zastupnicima. >>>Cijeli članak<<<

17.56 Jedna je osoba poginula, a dvije su ranjene u današenjem granatiranju Kijeva, poručio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Jedna osoba poginula je kada su granate pale na parkiralište šoping centra. Kazao je da je od početka invazije u Kijevu poginulo 264 civila.

Gotovo cijeli grad Irpin, u kojem su se posljednjih tjedana vodile žestoke borbe, u ukrajinskim je rukama, rekao je gradonačelnik Kijeva. Vitalij Kličko rekao je novinarima da su ukrajinske snage potisnule ruske trupe i u gradu Makariv, zapadno od Kijeva. Rekao je da su ukrajinske snage "uništile ruski plan da okruže Kijev".

Posljedice granatiranja Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

17.16 Švedska će Ukrajini osigurati dodatnih 5000 komada protutenkovskog oružja, rekao je švedski ministar obrane za novinsku agenciju TT. Švedska je u Ukrajinu već poslala 5000 komada protutenkovskog oružja, zajedno s drugim vojnim materijalom.

17.13 Švicarski prehrambeni div Nestle povlači svoje popularne brendove, poput KitKata i Nesquika, iz Rusije

17.04 Ukrajinski novinar Illia Ponomarenko javlja kako će sutra novinarima biti zabranjen pristup borbenim područjima oko Kijeva, i to zbog sigunosnih razloga.

16.58 Ukrajinsko veleposlanstvo u SAD-u objavilo je redovni ratni bilten u kojem navode kako je od početka sukoba poginulo je 121 dijete, a ranjeno 167 djece. Ruski borbeni gubici koje je Ukrajina zabilježila između 24. veljače i 23. ožujka uključivali su 15.600 ljudi, 517 tenkova i 101 zrakoplova. 9 milijuna Ukrajinaca prisiljeno je napustiti svoje domove. Ukrajina nastavlja provoditi obrambenu operaciju u istočnom, južnom i sjeveroistočnom smjeru, uključujući zadržavanje obrane u opkoljenim gradovima Mariupolju i Černihivu i zaustavljanje napredovanja Rusije prema Kijevu.

16.50 Ruski vojnici oteli su oca novinarke u okupiranom Melitopolju, zatraživši njezin dolazak. Novinarka Svitlana Zalizetska, urednica web stranice Ria-Melitopolj, izjavila je za Suspilne da su ruski vojnici upali u njezinu kuću i oteli njenog 75-godišnjeg oca.

16.47 Britansko ministarstvo obrane pozvalo je u srijedu YouTube da ukloni videosnimke koje je postavila ruska država.

"Pozivamo YouTube da pomogne Ukrajini tako što će ukloniti videa koja je postavila ruska država i kojima je cilj uništiti moral ljudi koji se bore za slobodu", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

16.39 NATO će osigurati dodatnu pomoć Ukrajini, uključujući i opremu za zaštitu od kibernetičkih, kemijskih, bioloških i nuklearnih prijetnji, ali također ima odgovornost da se rat na proširi izvan Ukrajine i postane otvoreni sukob između NATO-a i Rusije, izjavio je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. >>>Cijeli članak<<<

16.27 Ruska vojska objavila je u srijedu snimke prvog korištenja obalnog raketnog sustava K-300P Bastion P na ukrajinske ciljeve. Riječ je o mobilnom sustavu koji je razvijen u suradnji s bjeloruskom tvrtkom Tehnosojuzprojekt i koji pogađa morske ciljeve na udaljenosti od 350 kilometara, dok kopnene ciljeve pogađa na udaljenosti od 450 kilometara. Tportal donosi više o oružju kakve u svojem naoružanju, pored Rusa, ima još jedino Vijetnam i Sirija. >>>Cijeli članak<<<

16.26 Bjelorusija, bliska saveznica Rusije, rekla je Ukrajini da smanji svoju diplomatsku prisutnost u zemlji navodeći neprijateljsko djelovanje i miješanje u unutrašnja pitanja, reklo je u srijedu bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova. >>>Cijeli članak<<<

16.25 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom da će se odgovorni za zločine počinjene u Ukrajini, na koju je Rusija izvršila invaziju prije mjesec dana, suočiti s "međunarodnim pravosuđem". >>>Cijeli članak<<<

15.48 Na području triju županija sjevera Hrvatske trenutno je smješteno 696 osoba koje su izbjegle iz Ukrajine, a zbog procjena da će se taj broj povećavati župani su apelirali da se građani koji imaju mogućnost ponuditi smještaj jave civilnoj zaštiti. >>>Cijeli članak<<<

15.40 Tvorci Fortnitea su višednevnu zaradu na videoigri odlučili u cijelosti donirati Ukrajini - rezultat je malo kog ostavio ravnodušnim >>>Cijeli članak<<<

15.25 Ruski nogometni savez neočekivano je izjavio da želi biti domaćin Euro2028 ili Euro2032, unatoč tome što je njihovim momčadima trenutno zabranjen pristup Uefinim i Fifinim natjecanjima zbog invazije na Ukrajinu. "Dat ćemo ponudu za domaćinstvo Europskih prvenstava 2028. iili 2032.", rekao je član odbora RFU-a Sergej Anohin na Match TV.

15.15 Jens Stoltenberg , glavni tajnik NATO-a, uoči dolaska Joea Bidena u Bruxelles kazao je kako Rusija mora prestati zveckati nuklearnim oružjem te da je NATO odlučan učiniti sve što može da podrži Ukrajinu.>>>Cijeli članak<<<

15.11 Aktivisti Greenpeacea prosvjeduju protiv uvoza ruske nafte u Europsku uniju. Danas su viđeni kako plivaju ispred ruskog tankera u Baltičkom moru.

15.00 Oleksandr Markušin, gradonačelnik Irpina, grada naKijevu rekao je da ukrajinske snage "imaju 80 posto grada pod kontrolom". "Naš grad stalno granatiraju GRAD sustavi. Oni udaraju po stambenim zgradama, višekatnicama."Unatoč masovnim evakuacijama posljednjih tjedana, Markušin je procijenio je da je do 6000 ljudi još uvijek u Irpinu i da se male skupine evakuiraju svaki dan. 'Oko 4000 ljudi uopće ne želi napustiti grad. Pomažemo im u hrani i medicinskim potrepštinama", rekao je govoreći na ukrajinskoj televiziji,

14.20 Vladimir Putin, ruski predsjednik, naredio je svojoj vladi da za isporuke plina 'neprijateljskim zemljama' kao što su članice EU, te SAD, ubuduće prima samo rublje. >>>Cijeli članak<<<

14.00 Ukrajinska vojska opkolila je gradove Buča, Irpin i Gostomel u blizini Kijeva, što znači da su ruske snage na sjeverozapadu Kijeva sada u okruženju, izvijestilo je gradsko vijeće Buče.

13.49 Anatolij Čubajs, savjetnik Vladimira Putina, napustio je rusku vladu i pobjegao iz zemlje, navodi Reuters. Čubajs je navodno bio protiv invazije na Ukrajinu i ne namjerava se vratiti u Rusiju. Čubajs je bio Putinov izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene i jedan od rijetkih reformatora s početka 1990-ih koji je ostao u njegovoj vladi. Čubajs je najviši dužnosnik koji je napustio Rusiju od početka rata do sada, prenosi Sky News. Kremlj je informaciju o 'svojevoljnom naputanju vlade' portvrdio, ali ne i dio o bijegu iz zemlje.

13.40 Bjelorusija je poručila nekim ukrajinskim diplomatima da napuste zemlju i da planira zatvoriti ukrajinski konzulat u jugozapadnom gradu Brestu, koji se nalazi blizu granica Poljske i Ukrajine, jav javlja bjeloruska nacionalna novinska agencija Belta.

13.08 Papa Franjo u srijedu je rekao da je rat u Ukrajini pokazao da čovječanstvo mora odbaciti čudan instinkt za "samouništenjem" i da kupovina više oružja nije konačno rješenje nijednog sukoba. >>>Cijeli članak<<<

13.00 Francuska energetska kompanija TotalEnergies objavila je da neće produljiti ugovore o nabavi ruskog mazuta i nafte za rafineriju u njemačkoj Leuni, dodavši i da obustavlja ulaganja u pogon za ukapljeni plin na poluotoku Gidan u Rusiji.

12.55 Moskva je u srijedu osudila "nepromišljen" poljski prijedlog za slanje međunarodnih mirovnih snaga u Ukrajinu te je upozorila da bi to moglo dovesti do izravnog sukoba između ruskih vojnika i snaga NATO-a.>>>Cijeli članak<<<

12.51 Ruski predsjednik Vladimir Putin planira sudjelovati na skupu G20 u Indoneziji krajem ove godine, a za to je u srijedu dobio podršku Pekinga, u vrijeme dok ostale članice razmatraju izbacivanje Rusije iz te skupine.>>>Cijeli članak<<<

12.41 'Srbija se nikada neće pridružiti antiruskoj histeriji i neće zabraniti ruske medije', rekao je Aleksandar Vulin, ministar unutarnjih poslova Srbije, na sastanku s ruskim veleposlanikom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom, javlja TASS.

12.38 Rusija je izgubila 15.600 ljudi otkako je napala Ukrajinu 24. veljače, tvrdi ukrajinska vlada. Vlasti su također priopćile da su ruske oružane snage sada izgubile 517 tenkova i 1.578 oklopnih vozila. Brojke koje su dali ukrajinski dužnosnici Sky News niej mogao provjeriti, a stručnjaci ističu da je u interesu zemalja u ratu dati veće procjene neprijateljskih žrtava. Rusi pak tvrde da je 498 njihovih vojnika ubijeno u Ukrajini, a još 1.597 ranjeno.

12.34 Zabrana uvoza ruske nafte i plina aktivirala bi recesiju u Njemačkoj i cijeloj Europi, poručio je u obraćanju Bundestagu njemački kancelar Olaf Scholz >>>Cijeli članak<<<

12.14 Njemački kancelar Olaf Scholz je u direktnom razgovoru upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi biološko ili kemijsko oružje u Ukrajini, javlja u srijedu Die Zeit.>>>Cijeli članak<<<

12.05 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu da je Vladimir Putin ratni zločinac, ponadao se da "ruski autokratski režim" neće biti duga vijeka i ustvrdio da bi Hrvatska "znala uzvratiti" na ostvarivanje ruskih prijetnji >>>Cijeli članak<<<

11.57 Ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko kazao je za Sky News kako Ukrajina treba više dalekometnog protutenkovskog oružja kao i da je ukrajinskoj vojsci potrebno popuniti zalihe oružja.'Ponestaje nam oružja. To će se vidjeti u tjednu koji dolazi. Sutra će predsjednik Zelenski razgovarati s NATO-om i vidjet ćemo kako možemo obnoviti naše zalihe i što možemo dobiti jače od oružja, a da ima mnogo duži domet.'

11.46 Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u srijedu je rekla da je pravedna raspodjela Ukrajinca, koji su izbjegli u Europsku uniju zbog rata, apsolutni prioritet te je pozvala zemlje članice da ispoštuju europski sporazum o prijemu izbjeglica.>>>Cijeli članak<<<

  • +2
Ukrajinske izbjeglice Izvor: EPA / Autor: Darek Delmanowicz

11.44 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od Japana da poveća pritisak sankcija na Rusiju uvođenjem trgovinskog embarga na rusku robu.>>>Cijeli članak<<<

11.40 Glavni grad Belgije u četvrtak će biti domaćin tri velika sastanka na vrhu kojima će dominirati ruska invazija na Ukrajinu i rasprava o daljnjim mjerama protiv Moskve kako bi njezina daljnja međunarodna izolacija i otupljivanje vojne moći bilo što učinkovitije.>>>Cijeli članak<<<

Rusi su u Ukrajini upotrijebili raketni sustav Bastion Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

11.34 Ruski Državni depozitorij za namiru (NSD) obavijestio je u srijedu domaće vlasnike korporativnih obveznica da bi im uplate koje obrađuju inozemne tvrtke mogle kasniti zbog međunarodnih sankcija.>>>Cijeli članak<<<

11.30 Slovenska vlada nije uspjela dobiti diplomata koji bi otišao u Kijev kao privremeni otpravnik poslova veleposlanstva u Ukrajini, pa će tu ulogu preuzeti potpukovnik slovenske vojske, javljaju u srijedu slovenski mediji.>>>Cijeli članak<<<

11.12 Ukrajinske oružane snage objavile su da su ubile ruskog pukovnika Aleksej Šarov. Zapovjednik 810. gardijske zasebne brigade Žukova u sastavu ruskih marinaca navodno je ubijen u Mariupolju.

11.04 Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je u srijedu Kinu da ne podržava Rusiju nakon njezine invazije na Ukrajinu i da upotrijebi svoj utjecaj u naporima da se uspostavi mir u zemlji.>>>Cijeli članak<<<

11.00 Ukrajinske snage tvrde da na nizu fronti zadržavaju položaje u borbama s ruskom vojskom, gotovo mjesec dana nakon početka ruske invazije.>>>Cijeli članak<<<

10.56 Poljska služba za unutarnju sigurnost i protušpijunažu ABW identificirala je 45 ruskih diplomata koje se sumnjiči da su špijuni i pozvala ministarstvo vanjskih poslova da ih protjera, rekao je glasnogovornik Stanislaw Zaryn >>>Cijeli članak<<<

10.41 Pojavile su se snimke čovjeka koji svira violončelo u ratom razorenom Harkivu. Video prikazuje kako glazbenik sjedi i svira u pustom i razrušenom centru grada. Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, razoren je gotovo stalnim granatiranjem ruskih snaga, a pretpostavlja se da je najmanje pola milijuna ljudi napustilo svoje domove posljednjih tjedana.

10.35 Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku koja prikazuje kako brod ruske mornarice istovremeno lansira krstareće projektile brodskog raketnog sustava Kalibr na infrastrukturu ukrajinske vojske, a objavilo je i snimku koja prikazuje kako se tri projektila raketnog sustava Bastion uzastopno lansiraju s kopnenih položaja

10.16 Troje ljudi, od kojih dvoje djece, ubijeno je u napadu na stambenu zgradu u gradu Rubižne na istoku zemlje, rekao je vojni čelnik u regiji Lugansk. 'Tragedija se dogodila u večernjim satima, kada je ruska vojska pojačala granatiranje. Granata je eksplodirala na petom katu', rekao je Serhij Haidai i dodao da je požar izbio u poslovnoj i obrazovnoj ustanovi. Od početka invazije 24. veljače u toj je regiji ubijeno više od 60 civila, kazo je za BBC.

10.10 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je isključiti upotrebu nuklearnog oružja, ali je rekao da ruska sigurnosna politika nalaže da će ga koristiti samo ako je ugroženo samo njezino postojanje. 'Ako se radi o egzistencijalnoj prijetnji za našu zemlju, onda se nuklearni arsenal može koristiti u skladu s našim konceptom', rekao je za CNN.

10.00 Najmanje četiri osobe ozlijeđene su u granatiranju u Kijevu tijekom noći. Istovremeno harkivski okrug granatiran je 32 puta tijekom noći. Osam civila je ozlijeđeno u Lozovi, gradu koji se nalazi u tom okrugu, kazao je guverner okruga Oleg Sinjehubov.

9.37 Ruski predsjednik Vladimir Putin namjera prisustvovati ovogodišnjem G20 sastanku na vrhu u Indoneziji, rekla je u srijedu ruska veleposlanica u toj otočnoj državi, suprotno tvrdnjama dijela zemalja koje tvrde da će Rusija biti izbačena iz te skupine.>>Cijeli članak<<<

9.32 Ukrajini će nakon rata za obnovu trebati Marshallov plan koji je razvila međunarodna zajednica, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner predstavljajući u Bundestagu nacrt državnog proračuna.>>Cijeli članak<<<

9.25 U Ukrajini će danas biti uspostavljeno devet humanitarnih koridora, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk i dodala je da s Rusijom nije postignut sporazum o uspostavi sigurnog koridora iz Mariupolja.>>>Cijeli članak<<<

9.10 Dmitrij Medvedev, bivši ruski čelnik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti zemlje, obrušio se na Zapad, rekavši jutros da se ponaša na 'odvratan, zločinački i nemoralan način' prema Rusiji. Dodao je da SAD postaje 'posljednje utočište onih koji postaju senilni' i tvrdi da pokušavaju 'poniziti, ograničiti, podijeliti i uništiti Rusiju'.

9.05 Pogođeno je skladište oružja u gradu Rivneu na zapadu Ukrajine, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Kažu da su u napadu koristili visokoprecizno oružje te da je pucano s mora. Pogođeni su i raketni bacači na periferiji Kijeva, dodali su dužnosnici. Sky News nije mogao provjeriti navedeno.

8.42 Ruski vojnici koji su okupirali nuklearnu elektranu u Černobilu "opljačkali su i uništili" laboratorij na toj lokaciji, tvrde ukrajinski dužnosnici, a prenosi BBC u srijedu.>>>Cijeli članak<<<

8.35 Državno tužiteljstvo u Ukrajini priopćilo je da je do sada u borbama u Ukrajini ubijeno 121 dijete. Sky News nije mogao neovisno provjeriti ove navode.

8.33 Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov, vojni analitičar Marinko Ogorec i povjesničar Tvrtko Jakovina gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i govorili o ratu u Ukrajini >>>Cijeli članak<<<

8.29 Mariupolj je već tjednima grad koji se neselektivno granatirana. izvješću Human Rights Watcha objavljenom u ponedjeljak grad je opisan kao 'pakao prožet mrtvim tijelima i uništenim zgradama". Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je otprilike četvrtina stanovništva - ili 100.000 ljudi - još uvijek zarobljena u "nehumanim uvjetima". U "Nema hrane. Nema vode. Nema lijekova. Pod stalnim granatiranjem, pod stalnim bombardiranjem', kazao je Zelenski. U utorak je oko 7000 ljudi uspjelo pobjeći iz grada, a dok su bježali također su napadnuti duž dogovorenih humanitarnih koridora.

Mariupolj 22.03.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Nikolai Trishin / TASS / Profimedia

8.20 Dogovoren je prekid vatre u regiji Luhansk koja je pod pod kontrolom proruskih separatisti rekao je lokalni guverner. Nastoji se pomoći civilima da pobjegnu od borbi na tom području. Luhansk, blizu istočne granice Ukrajine, a Vladimir Putin ga je priznao neovisnim u danima koji su prethodili invaziji.

8.13 Nepotvrđeni izvještaj govori da su ruske snage tijekom noći u Černihivu bombardirale most koji je bio ključan za dostavu humanitarne pomoći i evakuaciju civila. Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko izvijestio je rano jutros o tome na svom Telegram profilu, pozivajući se na informaciju čelnika regionalne državne uprave Vjačeslava Čausa. Černihiv se nalazi oko 150 km sjeveroistočno od Kijeva.

8.06 Ministarstvo obrane Velike Britanije dalo je najnoviju ocjenu onoga što se događa u Ukrajini i navode da Rusi nisu napredovali na sjeveru zemlje te da se pokušavaju pregrupirati. Ruski pokušaj osvajanja Kijeva, i dalje je "najvećim dijelom statičan", objavilo je britansko ministarstvo. Obavještajci dodaju da Rusija pokušava opkoliti ukrajinske snage u Mariupolju i Harkivu, te da se trupe kreću prema O desi, ali nastojeći zaobići Mikolajev.

7:42 Predsjednik Joe Biden u srijedu odlazi u Bruxelles na razgovore s europskim čelnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu noseći planove za dodatne sankcije Moskvi za koje izvori kažu da uključuju i članove ruskog parlamenta.

Biden kreće iz Bijele kuće u 8.40 sati po Istočnom ljetnom vremenu (13.40 po srednjoeuropskom) na put koji uključuje ​​razgovore u Bruxellesu s čelnicima NATO-a i Europe te posjet Varšavi radi konzultacija s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

  • +5
Napad dronovima u Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: Aris Messinis / AFP / Profimedia

Dva izvora upoznata sa situacijom rekla su da Biden i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, kao odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu. Očekuje se da će sankcije biti objavljene u četvrtak.

Wall Street Journal navodi da bi sankcijama moglo biti obuhvaćeno 300 članova Dume.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da "nisu donesene konačne odluke o tome koga ćemo i koliko sankcionirati".

7:29 U zapadnom gradu Lavovu, ukrajinskoj prijestolnici šaha, lokalni igrači uporni su u održavanju tradicije igranja na otvorenom, unatoč hladnom ožujskom vremenu i ratu koji divlja na istoku. >>> Cijeli tekst

7:04 Bijenalna NATO-va vježba, Hladni odgovor, u kojoj Norvešku „napada“ izmišljena zemlja i NATO pokreće klauzulu o kolektivnoj obrani dovodeći trupe iz više od desetak partnera, ove je godine dobila dodatno značenje. >>> Cijeli tekst

6:33 Pentagon je osudio odbijanje glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da isključi mogućnost korištenja nuklearnog oružja tijekom sukoba u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je prijetnju o mogćoj upotrebi nuklearnog oružja, a u intervjuu za CNN u utorak, Peskov je odbio isključiti takvu mogućnost.

Peskov je rekao da bi se takvo oružje moglo upotrijebiti ako se Rusija suoči s "egzistencijalnom prijetnjom". Rusija, inače, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava, prenosi Jutarnji list.

6:27 Borbena moć Rusije u Ukrajini pala je ispod 90 posto razine prije invazije po prvi put od početka napada, rekao je u utorak visoki američki obrambeni dužnosnik, ukazujući na velike gubitke oružja i rastuće žrtve.

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine prije invazije 24. veljače, zajedno s dovoljno zrakoplova, topništva, tenkova i druge vatrene moći za svoj napad punog razmjera.

"Prvi put bi mogli biti tek malo ispod 90 posto", rekao je dužnosnik američke obrane novinarima bez dokaza i pod uvjetom da ostane anoniman.

  • +25
Život u Harkivu Izvor: EPA / Autor: ANDRZEJ LANGE

Gotovo mjesec dana nakon rata, ruske trupe nisu uspjele zauzeti niti jedan veći grad, a ukrajinske snage zaustavile su njihovo napredovanje na gotovo svim frontama. Moskva se umjesto toga okrenula bombardiranju gradova topništvom, projektilima i bombama. Rusija poriče da je ciljala civile.

Veći dio tog bombardiranja bio je usmjeren na jugoistočni grad Mariupolj. Visoki američki dužnosnik rekao je da su ruske pomorske snage vjerojatno pucale na Mariupolj iz Azovskog mora u posljednja 24 sata.

Rusija nije službeno ažurirala podatke o žrtvama otkako je 2. ožujka izjavila da je 498 vojnika ubijeno, a 1597 ranjeno.

No od tada je njezina ofenziva naišla na daljnji jak otpor ukrajinske vojske i dobrovoljačkih obrambenih snaga.