PROBLEMI S NAMIROM

Rusija domaćim vlasnicima korporativnih obveznica naznačila teškoće s plaćanjem

23.03.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Ruski Državni depozitorij za namiru (NSD) obavijestio je u srijedu domaće vlasnike korporativnih obveznica da bi im uplate koje obrađuju inozemne tvrtke mogle kasniti zbog međunarodnih sankcija.

"Moguće je kašnjenje uplata koje odobravaju međunarodni depozitoriji. Mogući je razlog 'ručna' obrada naloga povezanih s ruskim kompanijama i potreba da se dobiju upute europskih regulatora", rekli su u NSD-u u priopćenju za Reuters.

Prije no što su Rusiji uvedene sankcije, uplate po ruskim državnim i korporativnim obveznicama obrađivale su tvrtke za poravnanje i namiru, poput Clearstreama i Eurocleara sa sjedištima u Njemačkoj i Luksemburgu, odnosno u Belgiji.

Tvrtke za poravnanje i namiru obrađuju transakcije, potvrđuju vlasništvo nad imovinom i potom doznačuju novac vlasnicima obveznica na Zapadu, a nakon toga i ruskom NSD-u kako bi ga proslijedio onima u Rusiji, tumači Reuters.

Sankcije Zapada i ruske protumjere zakomplicirale su postupak plaćanja po obveznicama u konvertibilnim valutama koje su izdale ruska država ili ruske tvrtke, pa neke uplate kasne ili prijenos novca dulje traje.

I Euroclear, čiji su vlasnici burze i banke, i Clearstream, članica grupe Deutsche Boerse, najavili su obustavu postupaka namire po ruskim vrijednosnim papirima nakon financijskih sankcija koje je EU uveo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Dvije kompanije nisu odmah odgovorile na upit Reuters da komentiraju objavu ruskog NSD-a.

Ruske kompanije moraju do kraja godine platiti 18,5 milijardi dolara obaveza po obveznicama izdanim na međunarodnim tržištima, uključujući kuponske kamate, a ministarstvo financija 3,4 milijarde dolara po euroobveznicama, procjenjuju analitičari ITI Capitala.

Ruski depozitorij odvojeno je objavio da od Eurocleara dobiva novac za isplatu obaveza po euroobveznicama, ali ih neće obrađivati dok kompanija ne dobije upute europskih regulatora.

Uplate preko Clearstrema ne stižu, dodali su.

"Nakon što ograničenja budu ukinuta, uplate će biti obrađene... po uobičajenom postupku", dodali su.

Šef odjela za odnose s klijentima u ruskoj tvrtki za financijske usluge Finam Dmitrij Lesnov rekao je da ne dobivaju novac, ni onaj koji obrađuje Euroclear, ni onaj za koji je zadužen Clearstream.

"Mi ne primamo uplate po inozemnim vrijednosnicama, koje obrađuje Euroclear, prima ih NSD, ali ih još ne obrađuje. Čekamo daljnje upute", kaže Lesnov.