Olaf Scholz

Jasna Scholzova poruka: Embargo na uvoz nafte i plina iz Rusije aktivirao bi recesiju diljem Europe, u pitanje bismo doveli tisuće i tisuće radnih mjesta

23.03.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Zabrana uvoza ruske nafte i plina aktivirala bi recesiju u Njemačkoj i cijeloj Europi, poručio je u obraćanju Bundestagu njemački kancelar Olaf Scholz

Kancelar kaže da će Njemačka prekinuti svoju ovisnost o ruskim energentima u budućnosti, no rezanje dotoka nafte i plina u ovom trenutku jako bi pogodilo zemlju koja za takvo što uopće nije pripremljena.

'Trenutačno prekinuti uvoz plina, ugljena i nafte značilo bi gurnuti i našu zemlju i Europu u recesiju, pri čemu bi tisuće i tisuće radnih mjesta bile ugrožene, a cijele industrije dovedene na rub opstanka', poručio je.

'Istina je da su sankcije Rusiji već pogodile mnoge naše građane i to ne samo prilikom odlaska na benzinske crpke. Moramo paziti da sankcijama ne pogodimo europske zemlje više nego što gađamo rusko vodstvo', dodao je.

Scholzove izjave jasno su odbijanje poziva nekih zemalja članica EU-a, pogotovo članica s istoka Europe, za uvođenjem embarga na uvoz plina i nafte iz Rusije zbog napada na Ukrajinu.

'Kratkoročno osiguravamo nove izvore plina, nafte i ugljena (...) diversificiramo izvore energije u nadolazećim mjesecima. Računamo i na terminale za ukapljeni prirodni plin na europskim zapadnim obalama, a gradit ćemo i vlastite terminale za LNG', zaključio je njemački kancelar.