nedjeljom u 2

Picula: Ovo što vidimo je vrlo opasno. Rusi lako osvajaju prazan prostor

27.02.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Kako će rat u Ukrajini utjecati na Europsku uniju i što može očekivati Hrvatska, samo su neka od pitanja na koja je u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2' pokušao odgovoriti hrvatski europarlamentarac Tonino Picula koji je prije mjesec dana i bio u mirovnoj misiji u Ukrajini

Europarlamentarac Tonino Picula tom je prigodom izjavio kako bi sukob Rusije i Ukrajine bio poguban za Europu. Objašnjavajući što je pod tim mislio rekao je da kad se govori da bi takav ratni sukob bio poguban za Europu treba reći da ne bi bio poguban samo za EU, nego i za druge nečlanice. Izrazito je poguba, objašnjava, za Ukrajinu kao najveću žrtvu, ali u nekoj vremenskoj perspektivi i za samu Rusiju.

'Rat je zapravo otvorio sve moguće opcije, vrlo je teško predvidjeti kako će se dalje odvijati, kao što su mnogi vjerovali da rata neće biti. Mnogi su vjerovali da je ruski predsjednik Vladimir Putin racionalan političar koji će iskoristiti krizu, koju je i sam generirao, kako bi u diplomatskim pregovorima, možda postigao neke probitke, pogotovo kad je riječ o sigurnosti Rusije, prije svega u direktnom kontaktu sa SAD-om. No čini mi se da je primajući državnike samo kupovao vrijeme. Time je poslao direktnu poruku da njega ne zanima suradnja s EU-om', rekao je Picula gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'.

Kaže kako je Moskva u prosincu uputila cijeli set zahtjeva SAD-u u kojem je tražila da se u realnom svijetu ne može dogoditi, odnosno tražila je, nastavlja, da se NATO resetira na stanje u kojem je bio 1997. godine, razmotri vojne instalacije u zemljama članicama NATO-a koje se nalaze na istoku te da se Rusiji da apsolutno sigurnosno jamstvo.

Upitan zašto je tako bilo teško dati jamstvo Rusiji da Ukrajina neće u NATO nego da će biti neutralna zemlja Picula je rekao da to treba pitati Ukrajinu.

'To znači da bi netko trebao izvan Ukrajine odlučiti o vanjskopolitički orijentaciji suverene država. Ukrajina želi ući u NATO, Ukrajina je to upisala u svoj ustav i zahtjev da se Ukrajina 'financira' bila je naprosto kriva poruka. Putin nije htio samo to, on je tražio puno više i sad znamo da je to bio samo izgovor, htio je dobiti Ukrajinu kao i vrstu priznanja za Rusiju kakvu je možda SSSR imao tijekom hladnog rata. Putin je frustriran čovjek i on sada više doista ne ostavlja dojam racionalnog političara s kojim se vrijedi sastati i razgovarati', rekao je Picula.

Na činjenicu da ima 6000 atomskih bombi Picula je rekao kako Putin računa na generirani strah Zapada od nuklearne sile kojom raspolaže pa bi trebalo njegove političke zahtjeve vrlo ozbiljno shvatiti.

'No Putin zaboravlja da i drugi imaju nuklearno oružje i da također žele braniti svoj način života, slobodu i granice. No nitko nije tako brahijalno prekršio postojeći međunarodni poredak koji se još ustanovio 1944. godine u San Franciscu prilikom uspostavljanja UN-a. Na kraju krajeva Putin je stavio ad acta sve ono što se postiglo u hladnom ratu završnim dokumentom iz Helsinkija 1975. Želio je resetirati sve kolektivne mehanizme globalne sigurnosti, a da stvar bude i ciničnija to su upravo napravili kad je Rusija predsjedala sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a', istaknuo je Picula.

Europarlamentarni zastupnik smatra da do svega ovog ne bi došlo da je Putin iskreno i ozbiljno razgovarao s kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

'Oni ih je izigrao i kupovao vrijeme i znao je već tog trenutka da će pokrenuti invaziju', naglasio je Picula.

Osim sankcija i slanja oružja Ukrajini, ozbiljnu inicijativu je predložio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan da se sjedne u Turskoj i pregovara.

'Ali pitanje je je li to bezuvjetno. Moskva traži da se Ukrajina preda, što je potpuno neprihvatljivo. Ušli smo u neizvjesnu fazu rata', rekao je Picula dodavši da je Putin je mislio da će s nekoliko brzih prodora eliminirati oružani otpor Ukrajinaca.

'Ovo što sada vidimo je vrlo opasno jer mislim da ulazimo u 'vukovarizaciju' ukrajinskog rata. Rusi lako osvajaju prazan prostor. Sad ulaze u gradove i tu će presuditi volja Ukrajinaca da brane svoje gradove te koliko će Putin biti bezobziran', naglasio je Picula.