SJednica u nsk

Plenković o slovenskim graničnim kontrolama: Ovo je privremeno, pričat ćemo i s Talijanima

19.10.2023 u 09:58

Bionic
Reading

Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Vlada će donijeti i odluku o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode na dan blagdana 1. studenoga 2023. - Svi sveti

Sjednica Vlade 19.10. 2023. Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada.hr

U uvodnom dijelu sjednice počeo je s informacijama sa sastanka oko afričke svinjske kuge.

“Uz znanstvenu i stručnu zajednicu ponovili smo sve što radimo od početka izbijanja epidemije u cilju zaštite naših svinjogojaca. Da postoji cjepivo ili lijek, nabavili bismo ga', kazao je Plenković.

Naveo je da se bolest pojavila i u Grčkoj,Rumunjskoj, Srbiji i BiH.

'Dosad je eutanazirano oko 26.000 svinja, dva i pol posto ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj', rekao je dao podršku ministrici Mariji Vučković. Navo je da su donijeli mjera u vrijednosti 30 milijuna eura i da će i dalje pomagati svinjogojcima.

Kao drugu važnu temu istaknuo je sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom gdje su predstavljena dva nacrta zakona, o inkluzivnom dodatku i doplatku za djecu. 'Oba propisa su kontinuitet naše politike', kazao je Plenković.

Rekao je da su dobili pozitivne reakcije.

Kazao je daje održan je sastanak Svjetskog židovskog kongresa.

'Tema je bio napad Hamasa na Izrael i ta tema bila je važna i na raspravi Europskog vijeća prekjučer gdje smo razgovarali o terorističkim napadima u Europi. To je izazvalo zabrinutost kod kolega. Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku je i odluka pojedinih država članica EU-a da zbog prijetnji terorizma i nacionalne sigurnosti dodatno poduzmu mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, a i Slovenija Hrvatskoj. Radi se o tome da će i Italija prema Sloveniji uvesti privremenu graničnu kontrolu na unutarnjim granicama, a isto će Slovenija primijeniti prema Hrvatskoj', kazao je Plenković.

Dodao je da je o tome jučer razgovarao sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, jutros je Božinović razgovarao sa slovenskim kolegom. Povod za razgovore bila je najava Italije prema Sloveniji, i to zbog povećanih mjera zbog terorističkih prijetnji u Europi. Odluka Italije stupa na snagu 21. listopada na rok od 10 dana', rekao je Plenković.

Istaknuo je da nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma.

'Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo situaciju. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija', rekao je Plenković. Navo je da uvođenje graničnih kontrola nije novitet, te da toga dolazi zbog migrantskih kretanja i povećane prijetnje od terorizma.

'Ovo je privremeno, ostaje iznimka i uvodi se kao posljednja mjera. Treba uzeti u obzir učinak na slobono kretanje osoba i roba', zaključio je Plenković.