sjednica vlade

Plenković: 'Vlada će učiniti sve da se saniraju posljedice nevremena. Pripremamo natječaj'

03.06.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, u uvodnoj riječi na današnjoj sjednici Vlade, kazao je da je se jučer čuo sa Željkom Kolarom, krapinsko-zagroskim županom nakon elementarne nepogode koja je pogodila to područje. Najavio da će država pomoći i da su takve ekstremne vremenske prilike sve to posljedica glbalnog zatopljenja

'Uništeni su nasadi, oprema, gospodarske zgrade. Pripremit ćemo natječaj, gdje će se svi moći javiti koji imaju oštećenja', kazao je Plenković.

Dotaknuo se i izvješća Europske komisije o ulasku Hrvatske u eurozonu kazavši da će ovo imati imati utjecaj i na kreditni rejting.

'Sasvim je zrelo vrijeme da se to dogodi. Provest ćemo najkraći period u čekaoni, ako sve sve dogodi po planu s uvođenjem eura i to je jako dobro i poticajno', rekao je Plenković.

Osvrnuo se na proslavu Dana državnosti.

'Iza nas je Dan državnosti kojeg smo obilježili koncertom u HNK-a. Dan uoči tog praznika, obilježili smo obljetnicu priznanja Hrvatska. Mislim da je važno da hrvatska mladež bude svjesna svih važnih datuma. Važno je da taj dan njegujemo i izražavamo značaj prema tih datumima', rekao je Plenković aludirajući tako i na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao kako je riječ o nametnutom datumu Dana državnosti.

Komentirao je i najavljeni drastičan rast cijena goriva.

Vlad RH Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada

“U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Vlade, trenutno se rade analize i donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata. O tome ćemo više kada se obave zadnje analize”, rekao je Plenković.

Govoreći o šestom paketu sankcija Rusiji naveo je da se njime otvorila mogućnost da kapitalizira svoj geostrateški položaj zbog Janafova terminala, naftovoda, ali i LNG terminala.

'Hrvatska postaje energetski hub i za susjednu Sloveniju, Mađarsku, BiH. Dolazimo u poziciju da kapitaliziramo svoju energetsku poziciju. Ista stvar je i s naftom. Hrvatska preko Omišlja može dopremati nafte za rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj. S malim preinakama dolazimo do 15,6 milijuna tona nafte, može se povećati i na preko 20 milijuna tona', kazao je Plenković.

Na dnevnom su redu dvije odluke vezane uz nabavu energenata - odluka o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju Republike Hrvatske te odluka o osiguranju zaliha plina na teritoriju Republike Hrvatske.

Također su na redu izmjene i dopune Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu, Zakona o Pravosudnoj akademiji te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana. Na dnevnom su redu i izmjene i dopune Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (EU) i prijedlog zakona o elektroničkim komunikacijama (EU).