SJEDNICA VLADE

Plenković: Vjerujem da ćemo imati gospodarski rast i viši od onoga koji su sami projicirali

29.05.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sjednice Vlade u ponedjeljak su izmjene dviju odluka o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa

Sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon zagrebačkog i sisačkog potresa ukupno iznose 1,3 milijarde eura, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da će sva biti iskorištena. Redoviti rok za korištenje sredstava je 18 mjeseci.

Za zagrebački potres predviđena su 684 milijuna eura, a 319 milijuna eura za obnovu Banovine, kazao je na početku premijer Plenković. Za obnovu Petrinje povučeno je i više novca nego što je alocirano.

'Kad je riječ o Zagrebu, imali smo dva potresa koji su prouzročili štetu, obnova se provodila u kontekstu više kriza, a mi smo u dogovoru s EK-om, zbog itekako dobro elaboriranih argumenata više sile, produljili ovaj rok na 30. lipnja 2023. godine, tako da kraj vremenskog roka za iskorištavanje ovih sredstava vremenski koincidira za oba potresa', navodi premijer, dodajući da će sredstva biti u potpunosti iskorištena.

Kazao je da su učinili sve što su mogli da se sredstva u potpunosti iskoriste. 'Do 30. lipnja smo u poziciji da se iskoristi 1,3 milijarde eura sredstava. Zato je važno da se zna da se sredstva koriste na 1300 projekata koji se odnose na javnu infrastrukturu. Sva će sredstva biti iskorištena', kazao je premijer. Uz to, bit će iskorišteno 1,2 milijarde eura iz NPPO-a te će se u narednim godinama riješiti sva javna infrastruktura, svi projekti.

Osvrnuo se i na vijesti da hrvatsko gospodarstvo raste 2,3 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

'Samo su Španjolska i Cipar bolji u cijeloj Europskoj uniji, iako nedostaju još podaci za četiri zemlje prema Eurostatu', kazao je premijer te smatra da su brojke plod rada Vlade koju vodi.

Istaknuo je da je ovo već deveti kvartal zaredom da Hrvatska ima kontinuiran rast BDP-a. 'Ovakva prognoza rasta daje nam razloga za optimizam', rekao je Plenković.

Premijer vjeruje, prema dosadašnjim iskustvima, ako je prvi kvartal na ovoj razini, da će gospodarski rast biti i viši od onoga koji su sami projicirali.

Sjednica Vlade RH Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH