sjednica vlade

[FOTO] Plenković o prešutnim minusima: Vodit ćemo računa da rješenje uključuje i moguću zakonsku izmjenu, možda i limitiranje kamatne stope

02.09.2021 u 11:21

Bionic
Reading

Pitanje prešutnih minusa te situacija s koronavirusom bile su glavne teme uvodnog dijela sjednice Vlade na kojem se obratio premijer Andrej Plenković

'Upravo smo imali sastanak s guvernerom HNB-a. Dogovorili smo da će HNB dostaviti Ministarstvu financija detaljnu analizu i da ćemo kao Vlada tražiti najbolje rješenje. Ovaj dodatni instrument prešutnog prekoračenja očito je raširen i doveo je do situacije da neki možda nisu bili svjesni toga, a mi ćemo voditi računa da rješenje uključuje i moguću zakonsku izmjenu, možda i limitiranje kamatne stope, na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana. Moramo napraviti rješenje koje će omogućiti bolju informiranost, nižu kamatnu stopu, a ne dolaziti u situacije da banke donose odluke o smanjenju limita prekoračenja', kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Najavio je da će nakon što dobiju analizu održati sastanak s predstavnicima banaka. 'Vlada je odlučna i dalje raditi na zaštiti potrošača', kazao je Plenković. Dodao je da će ako treba ići i na zakonske izmjene.

Plenković se osvrnuo i na rast BDP-a. 'Vidimo da je Hrvatska u drugom kvartalu ostvarila peti najbolji rast u EU i brži smo nego prosjek zemalja EU-a', dodao je.

Govorio je o potporama za očuvanje radnih mjesta, dodavši da se na to do sada utrošilo 18 milijardi kuna. 'Obuhvatili smo svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj, 720.000 radnih mjesta, 92 posto tvrtki', kazao je.

No dao je do znanja da potpore u buduće neće dobivati svi. 'Zbog epidemioloških okolnosti, a cijepili smo prvom dozom 51 posto odraslog stanovništva, apeliram ponovno na sve da se cijepe. No popuštanjem mjera ograničenja dolazimo u situaciju da ćemo prilagođavati daljnje mjere podrške radnim mjestima. Za osmi mjesec one će ostati 4000 kuna, ali za rujan bi te mjere ostale za event industriju, putničke agencije i noćne klubove. To su odluke koje su primjerene okolnostima, osobito nakon godinu i pol mjera za očuvanje radnih mjesta', kazao je Plenković, dodavši da će do kraja godine ostati mjera skraćenog radnog vremena.

Beroš o epidemiološkoj situaciji: U kontekstu jeseni mogu reći da ćemo žeti onako kako smo sijali

O situaciji s koronavirusom govorio je ministar zdravstva Vili Beroš. 'U Hrvatskoj je zabilježeno 798 novih slučajeva, udio zaraženih u testiranima je 7,99 posto. Na tjednoj bazi zabilježena je lagana deceleracija uzlazne epidemiološke krivulje. Iako je posljednjih tjedan dana najveći porast bilježila Splitsko-dalmatinska županija, danas je tu nezavidnu poziciju preuzeo Zagreb', kazao je Beroš.

U prošlih tjedan dana otkriveno je više od četiri tisuće novozaraženih, kazao je Beroš, dodavši da 86,16 posto njih nije bilo cijepljeno.

Beroš je kazao da su na respiratoru trenutno 53 osobe. 'Preliminarni podaci pokazuju da od ukupno 117 osoba koje su posljednjih 10 tjedana bile na respiratoru, njih 110, odnosno više od 94 posto nije bilo cijepljeno', dodao je.

Kazao je da je u četvrtom valu, za razliku od trećeg, niža dob hospitaliziranih. 'Uočava se dvostruko, pa i trostruko veći udio djece u ukupnom broju hospitaliziranih', kazao je Beroš.

Govorio je i o cijepljenju. 'Najviše cijepljenih starijih od 65 godina, njih 90,93 posto, ima u domu zdravlja Primorsko-goranske županije, na lokaciji Doma zdravlja Rijeka', kazao je Beroš.

Dodao je da 94,9 posto čini delta-varijanta. 'U Hrvatskoj posljednjih tjedan dana bilježimo brojeve zaraženih kakve nismo vidjeli od svibnja. Potentni, zamjetno zarazniji delta-soj već dokazuje svoju jačinu. Brojke hospitaliziranih su gotovo dvostruko veće od rujna prošle godine, a broj pacijenata na respiratoru je tri puta veći', rekao je Beroš.

  • +2
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Iznio je podatak da je samo testiranje državu dosad koštalo preko dvije milijarde kuna. 'To je više od pola vrijednosti Pelješkog mosta', kazao je.

'Nezahvalno je prognozirati, no ako se nastavi epidemija necijepljenja, možemo očekivati nove mutacije, daljnji porast novooboljelih i hospitaliziranih. U kontekstu jeseni mogu reći da ćemo žeti onako kako smo sijali. Ovog ćemo posebno postati svjesni u iduća tri tjedna, uslijed početka školske godine i povratka većine građana u radne kolektive. Imamo sve dostupne alate u borbi protiv virusa, ali začudo, velik broj populacije ih ne prihvaća. Nakon svih učinjenih napora ove vlade u kontekstu epidemije, potrebno je ipak reći - popu pop, a bobu bob. Znanstvene činjenice moraju prevladati strah i predrasude u odnosu na cijepljenje. Odluke o zdravlju ne donose se na temelju dojma i neprovjerenih informacija. Kada je cijepljenje u pitanju, jedini autoritet su epidemiolozi i liječnici. Sve punoljetne pozivam da se cijepe', rekao je Beroš.