sjednica vlade

Plenković o jučerašnjem incidentu u Saboru: 'To je nedopustivo i neprimjereno'

20.04.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Zaduženje HAC-a jedna je od tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se osvrnuo na otvaranje Solinske obilaznice. 'Zahvaljujem ministru i izvođačima na realizaciji ovog velikog projekta koji je fizički povezao hrvatski teritorij. Olakšava promet za Ston, ali i povezuje Dubrovnik preko Pelješkog mosta. To je izrazito vrijedan strateški projekt za Hrvatsku', kazao je Plenković.

Govorio je i o kreditnom rejtingu Fitcha. 'I dalje smo na najvišoj razini, povećana nam je procjena gospodarskog rasta. Naznačili su i koristi od Schengena, europodručja. Prepoznaju i smjer i sidro te reformske napore i otpornost na krizu. I mi vidimo da nam je trend bolji nego što se planiralo, a da se inflacija smanjuje', pobrojao je premijer.

Najavio je da će idući tjedan biti revidirane prognoze Vlade koje su bile na 0,7 posto rasta, a sada će ići u smjeru dva posto.

Kazao je da je u posjetu Hrvatskoj glavni tajnik OECD-a. 'Ovo je organizacija koja ima vrlo visoke standarde, i u suzbijanju korupcije i brojnim sektorima, tako da ćemo reformske procese dodatno stimulirati aktivnostima vezanima uz OECD. Ona je za nas zadnji korak za međunarodno pozicioniranje', rekao je Plenković, podsjetivši da je to jedna od posljednjih organizacija u kojoj je Hrvatska aplicirala za članstvo.

  • +2
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Najavio je odlazak na komemoraciju u Jasenovac, a pritom se osvrnuo na jučerašnji incident u Saboru koji se zakuhao zbog pozdrava 'za dom spremni'. 'Ocjenjujemo neprimjerenim izjave i nastup nekih saborskih zastupnika prilikom rasprave o Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. To je nedopustivo, a posebno agresivan pristup koji je bio upućen predsjedniku Sabora', kazao je Plenković.