sjednica vlade

Plenković o inflaciji: 'Preokreće se trend, to je jako dobro i to se sada potvrđuje!'

02.03.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Zakon o izvanparničnom postupku jedan je od tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice izrazio sućut grčkoj vladi i narodu zbog velike željezničke nesreće.

Osvrnuo se i na BDP, koji je u četvrtom tromjesečju 2022. realno veći za 4 posto u odnosu na isto tromjesečje 2021.

'Ostvarili smo dinamični rast. Prema Eurostatu, tri zemlje imaju višu stopu rasta nego Hrvatska. Ovo je jasan pokazatelj da je Hrvatska u godini najvećih kriza uspjela ostvariti jako dobar rast u 4. kvartalu', poručio je Plenković te pobrojao i što je sve na to utjecalo, spomenuvši pritom i mjere Vlade.

'U četvrtom kvartalu je BDP porastao za 3,9 posto i to je među 4 najveće stope rasta u EU. BDP je porastao za 3,9 posto i to je među 4 najvše stope raste u EU-u. Ukupna stopa rasta je procijenjena na 6,3 posto, to je dvostruko više od prosjeka EU-a', dodao je.

DZS je izašao s podacima za inflaciju za veljaču. 'Ona je isto tako oslabila, prema najnovijim podacima usporena je na 11,9 posto. To je najniža razina od svibnja 2022. Preokreće se trend, to je jako dobro i to se sada potvrđuje', kazao je Plenković.

  • +10
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'I BDP i smanjenje inflacije su itekeko dobri i ohrabrujući ekonomski pokazatelji na početku ove godine u širem kontekstu globalne krize s kojom smo suočeni', kazao je Plenković.

Komentirao je i godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu. 'Vlada će nastaviti pomagati Ukrajinu koja se brani već godinu dana od ruske agresije', kazao je.