PRESICA predsjednika vlade

Plenković: Coffee-to-go nije samo kava, ugostitelji će moći prodavati i druga pića. Ako se od 1. ožujka bude moglo raditi, radit će se

11.02.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitnes centri, kafićima će se omogućiti prodaja kave za van, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike i radionice, a radit će i kladionice, automat klubovi i kasina

Plenković je kazao da će se i dalje pratiti situacija, a iduće 'prolazno vrijeme' za odluku o epidemiološkim mjerama je 1. ožujka. Na konferenciji za medije u četvrtak premijer je kazao da popuštanje mjera ide u te četiri domene. Sada kreće prva domena. Smatra da smo došli do takve epidemiološke slike da si možemo dopustiti takvo olakšanje primjereno okolnostima.

Također je kazao da do kraja ožujka očekujemo 600 tisuća doza cjepiva svih proizvođača od kojih ga nabavljamo - Pfizera, Moderne i AstraZenece. Govoreći o gospodarskom rastu, odnosno procjeni rasta Europske komisije, kazao je da je nešto manji i u skladu s njihovim očekivanjima, a zadovoljan je što uz Francusku i Španjolsku imamo najvišu procjenu rasta.

O naknadi poduzetnicima Plenković je kazao da, što se tiče veljače, naknade ostaju kako smo krenuli u ovaj mjesec i ono što zarade, bit će ekstra, a za kasnije će vidjeti.

'Ako će se moći raditi, radit će se nakon 1. ožujka, ali je prerano reći što će biti za dva tjedna', kazao je Plenković o budućnosti. Na kritike oporbe vezane uz uvođenje novih mjera nema nikakav komentar.

'Ako oni neće biti odgovorni, bit ćemo mi', kazao je Plenković.

Istaknuo je da coffee-to-go nije samo kava, već će se i druga pića i napitci moći prodavati. Objasnio je da je riječ o sinonimu za zatvorene objekte i smatrao je da ga se shvatilo. 'Nema terasa, uzme se piće i šeta se', kazao je Plenković, istaknuvši da će zatvoreni objekti sada moći prodavati sve što im je na meniju. Više o svemu sutra će reći nacionalni Stožer na konferenciji za medije.

O vježbanju u teretanama kazao je da je važno da ne bude prevelika gužva da se ne širi aerosol. Rekao je da će uz epidemiološki okvir raditi kladionice, automat klubovi i slično.

'Bit će precizno propisano. Što se tiče gostiju, isto će se definirati mjerama. Isto će se propisati i za teretane. O vježbanju s maskama reći će više kolege iz Stožera', poručio je premijer.

O misi za Stepinčevo, na kojoj je bila Alemka Markotić i na kojoj je bila velika gužva, Plenković je kazao da je teško osigurati i ograničiti broj ljudi na takvom događaju, koji je sličan prosvjedu protiv Vlade na Trgu bana Jelačića, druženju studenata na Jarunu ili pogrebu javne osobe. Kazao da je to bio događaj ispred katedrale, na otvorenom, i da se sigurno vodilo računa o razmaku.

Ne zna ništa o kazni udruzi Glas poduzetnika zbog prosvjeda protiv mjera koji je nedavno održan na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je istaknuo da je cjepivo AstraZenece učinkovito protiv smrtnih ishoda.

'Bitno se cijepiti da se ne umre od Covida-19', kazao je Plenković.

O reguliranju upotrebe ostataka cjepiva Plenković je kazao da je najvažnije da ono ne propadne. Iz jedne Pfizerove bočice cjepiva izvuče se šest doza, a ako se ne potroši u kratkom roku, propadne.

Za rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa kazao je da je primio na znanje objašnjenje za taj događaj i ne zna ništa više o tome.

O kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika kazao je da je riječ o kompetentnom i elokventnom kandidatu. 'Za razliku od drugih kandidata, itekako se razumije u politike na lokalnoj razini', kazao je Plenković, dodavši da će brzo biti vidljiv i prepoznatljiv. Odbacio je primjedbu da nije prvi HDZ-ov izbor. Objasnio je da se s Vanđelićem razgovaralo, a nije pregovaralo.

'Svatko radi posao na svoj način', kratko je komentirao Plenković prvu godinu mandata predsjednika RH Zorana Milanovića.

Što se tiče Ine, nije želio otkriti detalje ponude MOL-u. 'Neću vam govoriti o detaljima', poručio je, dodavši da je ponuda poslana. Govoreći o avionima, kazao je da proces ide dalje i nema nikakve odgode.

'Siječanj nije bio mjesec za tu odluku, uzimajući u obzir potres na Banovini', objasnio je Plenković.