privremeno rješenje

Plenković otkrio: Potpisao sam upravo odluku za VSOA-u!

10.07.2023 u 12:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom uručivanju ugovora korisnicima Dubrovačko-neretvanske županije iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške regionalnom razvoju, Sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini te Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Nakon toga obratio se medijima

Plenković se na početku osvrnuo na ulaganja Vlade u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 'Omogućili smo jugu Hrvatske ravnopravni status, kojeg zbog problema prometne povezanosti godinama nije imao', rekao je Plenković.

Komentirao je situaciju u VSOA-i. 'Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog djelatnika VSOA- za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana', kazao je Plenković, no nije otkrio ime osobe koja će obavljati tehničke poslove dok se ne dogovori novi ravnatelj.

'Dogodilo se ono što sam predložio na press konferenciji u petak - da potpredsjednik Vlade Tomo Medved zajedno s predstavnikom Ureda predsjednika gospodinom Lozančićem obave razgovore tijekom vikenda. Oni su se usuglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi', dodao je.

'Dopis sam potpisao i s obzirom da od sutra gospodin Kinder više nije prva osoba VSOA-e imamo rješenje sa željom, i sad to ponavljam još jednom, da se usuglasi novi čelnik VSOA-e. Prijedlog Vlade je brigadni general Mijo Validžić. Riješili smo nesporednu situaciju od sutra, a za dalje ostajemo pri prijedlogu Mije Validžića', kazao je premijer.

'Govori se da bi se nas dvojica osobno mogli sastati. Mi se ne moramo sastati, moramo se usuglasiti. Možemo se usuglasiti pismeno, možemo preko posrednika. Kao što se u vrijeme Milanovićevog mandata, s predsjednicom Grabar Kitarović usuglašavao ministar Kotromanović', rekao je Plenković.

'Milanović bojkotira, ignorira, vrijeđa ministra obrane. Dok god budu trajala takva vrijeđanja i pokušaji poniženja... Banožić je rekao da je spreman razgovarati, ja nisam. Ne radi mene nego zbog principijelnosti', rekao je Plenković.

'Pitajte Milanovića zašto bojkotira Banožića. Dok se isprika ne uputi direktno, razgovora neće biti', kazao je.

Podsjetimo, tijekom vikenda trajale su konzultacije između Medveda i Lozančića, a na stolu su bile dvije opcije - usuglašavanje oko novog čelnika VSOA-e, ili dogovor oko privremenog tehničkog funkcioniranja agencije. Dogovor je pao oko privremenog funkcioniranja agencije, sve dok se premijer Plenković i predsjednik Milanović ne usuglase oko nove čelne osobe VSOA-e.

  • +16
Andrej Plenković u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

Plenković je u Dubrovniku komentirao i štrajk službenika u pravosuđu. Kazao je da će ministar Malenica sutra ili preksutra obaviti razgovore. 'Podigli smo plaću s mjeseca na mjesec za 160 eura. A da ne govorim o dizanju osnovice. Nakon 30 godina potrebno je donijeti kvalitetan zakon o plaćama državnih i javnih zaposlenika', rekao je. Poručio je da su 'svi ti zaposlenici na plaći za lipanj već dobili povećanje za 100 eura.'

Osvrnuo se i na aferu u HEP-u, te još jednom ponovio da će sve sve ispitati. 'Budući da smo u Zagrebu tek u srijedu, prije srijede ili četvrtka informacije o tome nećemo imati', rekao je Plenković.