TRAGEDIJA KOD NOVSKE

Završen očevid stravične nesreće i tegljenje vlakova, u tijeku sanacija pruge: Pogledajte kako izgleda mjesto nesreće

10.09.2022 u 07:27

Bionic
Reading

Kod mjesta Rajić nedaleko od Novske u subotu je u tijeku očevid stravičnog sudara u kojem je poginulo troje ljudi, a 12 je ozlijeđenih. Sve detalje pratimo uživo

19.00 Završen je očevid željezničke nesreće kod Novske i tegljenje vlakova, javlja RTL. Dizalice bi potom trebale doći i sanirati prugu i prostor oko iste, a tek onda bit će moguće provjeriti postoje li neka oštećenja na tračnicama. Glavni istražitelj željezničkih nesreća istaknuo je kako su preminule tri osobe, a i kako će se preslušati komunikacije prije nesreće jer dispečeru je bilo javljeno kako je teretni vlak u kvaru. Naveo je i kako nisu razgovarali sa strojovođom teretnog vlaka jer je još uvijek u šoku, a i ozlijeđen je.

  • +14
Mjesto nesreće kod Novske nakon tegljenja vlakova Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

18.10 U Dnevniku televizije N1 novinarka Katarina Brečić izvijestila je kako joj je potvrđeno da je među ozlijeđenim osobama i nekoliko članova obitelji porijeklom iz Irana. Oni su putovali vlakom u Zagreb nakon što su od policije dobili rješenje o tome da moraju napustiti Hrvatsku i EU u roku od tjedan dana. Tamo su kanili otići u iransko veleposlanstvo te zatražiti svoja prava. Dio obitelji nije putovao u Zagreb, pa je uz pomoć novinara i Crvenog križa obitelj ipak sretno spojena.

17.15 Kako javlja N1, na mjestu nesreće isključena je struja te kreću pripremni radovi kako bi se moglo krenuti s uklanjanjem vagona. Na mjesto nesreće stigao je i potpredsjednik Vlade te ministar branitelja Tomo Medved.

16.25 HRT-ova novinarka Ruža Ištuk u Regionalnom dnevniku izvijestila je kako se uz 11 ozlijeđenih u bolnicu u Novoj Gradiški za pomoć obratila još jedna osoba. Radi se o hrvatskom državljaninu koji je na sreću zadobio lakše tjelesne ozlijede i nakon liječničke obrade pušten je kući.

Od sedam osoba primljenih u ovu bolnicu, pet su strani državljani. Riječ je o obitelji iz Irana - baka, djed, sin, snaha i njihovo dijete od šest ili sedam godina. S obzirom na to da ne govore strane jezike, liječnicima je bilo teško utvrditi njihov identitet te što se dogodilo. Liječnici su potvrdili kako će otpustiti i veći dio ostalih hospitaliziranih i to u roku od nekoliko dana. U bolnici samo ostaju učitelj iz Vinkovaca i gospođa iz Irana, baka iz ove obitelji koja je zadobila teške povrede kralježnice.

14.56 U nesreći kod Novske stradao je strojovođa Mario Gusak, dugogodišnji zaposlenik Hrvatskih željeznica s 33 godine radnog staža, hrvatski branitelj i otac troje djece. S njim je u lokomotivi smrtno stradao kondukter HŽ-a, ali i kako doznaje Večernji list, maloljetni sin drugog strojovođe, Gusakovog kolege iz Zagreba.

  • +2
Mario Gusak Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

14.16 Iz OB Nova Gradiška potvrđena je informacija da se u bolnicu prije nekoliko sati javila još jedna ozlijeđena osoba. Radi se o lakšim ozljedama. Nakon obrade je puštena.To znači da je u teškoj nesreći ukupno 12 ozlijeđenih osoba.

13.50 Svjedoci koji žive blizu mjesta nesreće rekli su kako su sinoć oko 21.30 sati čuli strahovit udarac, da je cijela trasa bila osvijetljena jer su počupani električni vodovi.

Rekli su da su se čule tri eksplozije poput grmljavine. 'Izašli su s bljeskalicama i pokazivali su timovima žurnih službi kako da najbrže sitgnu do mjesta nesreće', prenosi HRT. Poginule su tri osobe - dvije su djelatnici Hrvatskih željeznica. Poginula je jedna mlađa osoba. Neslužbeno se doznaje da je riječ o učeniku.

Snimka željezničke nesreće iz zraka Izvor: Cropix / Autor: Cropix

13.49 Na mjestu nesreće je jedna dizalica za podizanje ostatka putničkog vlaka, a druga je na putu iz Zagreba. Prema neslužbenim informacijama, ostaci putničkog i dijela teretnog vlaka mogli bi već danas biti maknuti s mjesta nesreće. Ostatak teretnog vlaka bit će otegljen prema Novskoj, piše Jutarnji list.

13.47 Željeznička nesreća kod Rajića, koja se dogodila u petak navečer, druga je najteža nesreća te vrste u samostalnoj Hrvatskoj, a treća od svih željezničkih nesreća koje su se dogodile na tlu Hrvatske. >> Cijeli članak <<

13.46 Fotograf Cropixa zabilježio je kako iz zraka izgleda strašna željeznička nesreća kod Novske. >> Cijeli članak <<

  • +9
Željeznička nesreća iz zraka Izvor: Cropix / Autor: Cropix

12.35 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u subotu najdublju sućut obiteljima poginulih u sudaru vlakova kod Novske, a zahvalio je svim uključenim službama na pravodobnoj i profesionalnoj reakciji te humanoj brizi za ozlijeđene.

11.46 Tvrtka ENNA Transport potvrdila je da njezin teretni vlak sudjelovao u sinoćnjoj nesreći u Rajiću, izrazila iskrenu sućut obiteljima poginulih i izjavila da su s njezine strane „u potpunosti ispoštovani svi propisi i pravila u željezničkom prometu“. >> Cijeli članak <<

10.57 Inspektor Agencije za istraživanje nesreća Tomislav Antun Biber za N1 je potvrdio da su poginula dva zaposlenika HŽ-a koji su tada bili na svojoj dužnosti. Treća poginula osoba bila je maloljetna.

Prilikom obilaska mjesta nesreće, vidimo da je iz smjera kretanja putničkog vlaka bila signalizacija stop, rekao je za N1 inspektor Agencije za istraživanje nesreća Tomislav Antun Biber. “Treba se pristupiti micanju opreme, vagona, gdje će se utvrditi u kojem su položaju bili pojedini uređaji. Pristupit će se se i uzimanju zapisa iz teretnog vlaka. Plan je da se sljedećih tjedan do dva očitaju svi zapisi i krene u analizu i onda ćemo moći reci točniju informaciju uzroka ove ozbiljne nesreće”, kazao je.

Kaže i da je strojovođa teretnog vlaka javio dispečeru o kvaru. “U tijeku je bila komunikacija strojovođe teretnog vlaka s dispečerima i oni su, u tijeku, baš kad je došlo do naleta, išli komunicirati prema dispečerima HŽ infrastrukture”, rekao je Biber.

  • +4
Očevid na mjestu željezničke nesreće Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

10.46 Glasnogovornik sisačko-moslavačke policije Darko Kačmarčik potvrdio je Hini da je među stradalima u željezničkoj nesreći kod Novske bilo osam stranih državljana te da se ostali detalji utvrđuju.Komentirajući pisanje medija on je kazao da se radi o osam osoba afroazijskog podrijetla i dodao da ne može reći jesu li oni bili u teretnom ili putničkom vlaku, kao ni to čiji su državljani.

10.33 Vatrogasci iz Novske objavili su fotografije iz sinoćnje intervencije.

10.31 Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu priopćila je jutros da se provodi očevid željezničke nesreće kod Novske u kojoj su u petak navečer u naletu putničkog vlaka na teretni poginule tri osobe, a jedanaest je ozlijeđeno, među kojima jedna teško. >> Cijeli članak <<

10.15 'Bolje mi je nego u vlaku. Lakše mi je sad jer smo izvan toga. Bio sam u vagonu do lokomotive', kazao je jedan od ozlijeđenih iz vlaka, učitelj povijesti Denis Sablić.

'Dvije-tri min sam oči sklopio, bio je strašan udarac, kao da je topovsko tano, da je tenk pogodio vlak. Nestalo je svjetla, vagon se preokrenuo i onda sam puzao. Čuo sam ljude vani kako viču, čuo sam vatrogasce da hodaju, vikao sam 'ima li li koga' jedno pola sata', ispičao je.

'Prvih pola sata za sebe nisam znao, to je bio šok', kazao je.

Kaže da su mu u nesreći dva rebra napukla.

9.52 O nesreći se oglasio i predsjednik Zoran Milanović. 'Izražavam svoju sućut obiteljima poginulih u sudaru vlakova na željezničkoj pruzi kod Novske. Putnicima koji su ozlijeđeni u toj strašnoj nesreći želim brz oporavak, a svim javnim službama koje su pomagale unesrećenima zahvaljujem na brzoj reakciji i zbrinjavanju ozlijeđenih. Očekujem da će se jednako brzo utvrditi i sve činjenice o uzrocima ove teške željezničke nesreće kakva dugo nije zabilježena na hrvatskim prugama, a kako bi se otklonili eventualni nedostaci i propusti u željezničkom sustavu i tako izbjeglo ponavljanje ovakvih tragedija', napisao je Milanović na Facebooku.

9.51 "Vlak je star 40 godina, ali je teghnički ispravan i pouzdan. prije dva dana imao je servisni pregled i sve je bilo u redu. Uvjeti vožnje vlaka, za to ću morati pričekati istragu", rekao je za N1 Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz. >> Cijeli članak <<

9.49 Dva pacijenta koja su zaprimljena u OB Nova Gradiška su hrvatski državljani, a petereo je stranih. Tih petero stranih su obitelj, baka, djed, otac i majka te njihov sin, koji ima 6 ili 7 godina. Od 7 zaprimljenih, dvoje je teže ozlijeđeno. To su baka i jedan hrvatski državljanin. Baka ima prijelog kralježnice, a hrvatski državljanin ozljedu prsnog koša i rebara, rekao je dr. Gajski za N1. >> Cijeli članak <<

9.30 Mjesto željezničke nesreće, u kojoj je u petak oko 21.35 sati kod mjesta Rajiić nedaleko od Novske poginulo troje a ozlijeđeno 11 ljudi,se osigurava, obavljene su formalne pripreme i treba početi očevid, doznaje Hina od policije u subotu ujutro.Mjesto nesreće obuhvaća veliki prostor i policija ga osigurava za očevid koji treba obaviti županjski državni odvjetnik u suradnji s policijom, rečeno je.

Fotoreporter Hine nalazi se kod početka teretne kompozicije i nema pristupa mjestu nesreće, pa nije mogao potvrditi je li očevid već počeo.

9.18 Zlatko Pješ, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Novske, za HTV je ispričao što se sinoć događalo na mjestu nesreće te koji su sljedeći koraci. 'Mi smo u ovom trenutku s dva vozila i pet ljudi na terenu. Nemamo postupanja još uvijek jer je očevid u tijeku. Čekamo kad će se razmaknuti tereti. Čekamo dizalice te nakon toga pregledati područje i utvrditi nema li još stradalih osoba.', rekao je Pješ.

Po dolasku na mjesto nesreće glavni problem bio je nepristupačan teren. 'Uzak put, visoka trava i mokar teren, to nam je bio problem broj jedan za naša vozila. Uspjeli smo se nekako probuditi u najkraćem mogućem roku do tih ljudi. Ono što smo mi sinoć radili je bilo prvenstveno spašavanje jedne osobe iz tog prevrnutog vagona, zbrinuli smo je na nosila i predali hitnoj medicinskoj službi', rekao je Pješ.

9.16 'U tijeku je očevid na mjestu željezničke nesreće. Na kolodvorima je konstatirano stanje, to je dokumentacija koja se vodi u prometnim uredima. Uzroci nesreće za sada nisu utvrđeni', rekla je županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić.

9.05 Petar Prpić, član HGSS-a koji je noćas pomagao u spašavanju ljudi u teškoj željezničkoj nesreći kod Novske za N1 je jutros rekao da su uvjeti rada bili otežani, jer bila je noć, magla, a djelomično i kiša.

“Kad se maknu vagoni vidjet ćemo je li broj smrtno stradalih konačan”, rekao je.

9.00 Luka Pešut, načelnik PU sisacko moslavačke, za N1 je otkrio što se dosad zna o teškoj željezničkoj nesreći u kojoj je smrtno stradalo troje ljudi, a 11 ih je ozlijeđeno. "Odmah po zaprimanju dojave o nezgodi na mjesto nesreće smo ušputili sve žurne službe, HGSS, policiju, vatrogasce... Tri su osobe smrtno stradale, a 11 osoba je ozlijeđeno. Oni su prebačeni u tri bolnice", kazao je Pešut.

"Ozljede su i lakše i teže, ali nitko nije životno ugrožen", rekao je o stanju pacijenata. >> Cijeli članak <<

7.43 'Oko ponoći je dovezeno sedam pacijenata, dva hrvatska i pet stranih državljana. Od obrađenih, dvoje pacijenata ima teže ozljede, a pet lakše. Nitko nije životno ugrožen. Radi se o koštanoj traumi kod teže ozlijeđenih', rekao je za HRT Mario Špoljar, dežurni kirurg u općoj bolnici Nova Gradiška. 'Ja sam jednog gospodina obrađivao, on je sjedio i pričao u kupeu sa svojim suputnikom, došlo je do naglog udara. Pošto nisu bili vezani, inercijski su izletjeli prema naprijed i zadobili ozljede', rekao je Špoljar.

7.42 Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević rekla je za HRT da je osam timova hitne bilo na terenu unutar 35 minuta, a iza toga su podignuta još četiri tima iz susjednih županija. Zbrinuto je 11 ozlijeđenih koji su nađeni na terenu - sedam osoba prevezeno je u Novu Gradišku, troje u Slavonski Brod i jedna u Pakrac. 'To je bila jedna kompleksna situacija. Prvo je bio mrak, drugo se morala isključiti struja da ne bi nekoga napon... Bilo je udaljeno područje, ne možeš stati autom pa samo izaći, ali su sve žurne službe ispomagale jedna drugu i na taj način se zbrinulo onog kog se moglo. Nažalost, imamo i tri preminule osobe', rekla je Grba Bujević.

7.17 Članovi obitelji stradalih u sudaru vlakova kod Novske, informacije o svojim bližnjima mogu doznati putem telefonskog broja Službe traženja 044 600 572.

7.15 Uz državno odvjetništvo, na mjestu nesreće je i Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu.

Stanje s brojem ozlijeđenih nepromjenjeno je od sinoć, kazao je Biber za 24 sata. 'Vidljivo da je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio na signalu stop', rekao je. Očevidom će se utvrditi zbog čega se vlak nije zaustavio i kako je došlo do naleta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska mjesta teške željezničke nesreće u mjestu Rajić kod Novske rekao je u subotu da su, prema trenutnim podacima, smrtno stradale tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno, ali da nitko nije životno ugrožen te da nema podataka o drugim stradalima. 'Ne pamti se ovakva nesreća, gdje je sudjelovao putnički vlak', rekao je premijer, nakon razgovora s tamošnjim službenicima.

  • +26
Nesreća kod Novske Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Nekoliko ozlijeđenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko stranih, 'potvrdio je Plenković napomenuvši da se podaci o njima mogu dobiti od Crvenog križa u Novskoj. Nije želio govoriti o identitetu poginulih osoba prije nego što se provjere te najavio da na teren treba izaći Županijsko državno odvjetništvo iz Siska koje će to utvrditi i objaviti. Hospitalizirano je trenutno 11 osoba - u Pakracu jedna, u Novoj Gradiški sedam te u Slavonskom Brodu tri, dodao je.

Rekao je kako se nesreća dogodila 10-ak minuta prije krajnjeg odredišta putničkog vlaka, odnosno Novske kada je putnički vlak naletio na zaustavljeni teretni. Udar je bio velik i vagoni putničkog vlaka su iskočili s pruge. Ostavljamo rezervu da ima još ozlijeđenih jer su neki dijelovi vlaka udaljeni, nisu na pruzi, napomenuo je premijer. Na terenu su sve žurne službe, rekao je i najavio je provedbu istrage kako bi se utvrdili uzroci nesreće.

Također je rekao kako je putnički vlak prometovao na lokalnoj liniji Vinkovci - Novska koji staje na puno stanica pa se pretpostavlja da je na polasku u Vinkovcima bilo više putnika te da je u trenutku nesreće već bio nadomak Novske.

  • +5
Plenković u Novskoj Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Prema onome što se zna, 13 osoba je stradalo u putničkom vlaku, u teretnom je bio samo strojovođa koji je zbrinut u Pakracu. 'Vlak (teretni) je dolazio iz Šida. Usred noći se ne može procijeniti kojom brzinom je išao vlak', rekao je Plenković, jer nije htio spekulirati o uzrocima nesreće, odnosno je strojovođa (putničkog vlaka) prošao dok je bilo uključeno crveno svjetlo. Naime, do nesreće je došlo kada je putnički vlak naletio na teretni koji je bio zaustavljen, pretpostavlja se zbog kvara. Prema onome što smo čuli, oni imaju period od 15-ak minuta da poprave kvar, ali ne želim spekulirati. Sve ćete čuti detaljno. Što ne znamo, nećemo spekulirati, ne možemo tri sata nakon nesreće znati sve detalje rekao je premijer te pohvalio žurne službe koje su izuzetno žurno reagirale.

Između kolodvora Okučani i Novska došlo je do naleta putničkog vlaka na teretni. Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

Odgovarajući na novinarske upite rekao je kako se ne zna do kada će promet biti obustavljen. 'Mi smo došli vrlo brzo, ja sam došao iz Krapine. Reagirali su svi munjevito', istaknuo je premijer. Izrazio je sućut obiteljima poginulih i izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja.

Željeznički promet na tom dijelu pruge je u prekidu do raščišćavanja.