sjednica vlade

Plenković zahvalio srpskoj policiji na potrazi za Matejem Perišem

19.05.2022 u 12:30

Bionic
Reading

Andrej Plenković, premijer RH, u uvodnoj riječi na sjednici Vlade kazao je da je razgovarao s ocem Mateja Periša, čije je tijelo pronađeno nakon pet mjeseci u Dunavu kod Beograda, izrazio je sućut obitelji i zahvalio policiji Srbije na pomoći u potrazi

Osvrnuo se i na posjet kardinala Parolina uoči 30. obljetnice priznanja uspostave diplomatskih odnosa s Vatikanom.

'Važan je njegov posjet za odnose Hrvatske i Svete Stolice, kao i za provedbu svih sporazuma koji su 25 godina na snazi, ali i zbog njegovih univerzalnih poruka i zalaganja Svete Stolice za mir, prije svega u Ukrajini', kazao je Plenković.

Podsjetio je da je obilježena obljetnica Križnog puta prošlog tjedna, kada se obilježavaju strašni poratni zločini komunističkog režima.

Osvrnuo se i na 100. obljetnicu rođenja Franje Tuđmana, kazavši da su se prisjetili njegove uloge u stvaranju moderne, slobodne, suvremene Hrvatske.

Dodao je da Europska komisija usvojila dokument na kojem su tijesno surađivali.

'Riječ je o takozvanom planu koji se zove Repower EU. Rađen je u kontekstu strateških odluka o potpunom 'raskinuću' ovisnosti o energentima koji dolaze iz Rusije, prije svega se misli na fosilna goriva i predstavlja plan kako zajamčiti sigurnost opskrbe i diversificirane pravce opskrbe. Tu su tri elementa, prvi je mjera ušteda energije, drugi diversifikacija dobavnih pravaca i, treće, što je dugoročno važno u širem kontekstu borbe protiv klimatskih promjena i zelenog plana - ubrzanje zelene tranzicije, odnosno prelazak na obnovljive izvore energije', kazao je premijer.

Naveo je da se predviđa 300 milijardi eura za cijelu Europu namijenjenih za zelene izvore energije i plinsku infrastrukturu, što uključuje proširenje LNG-a na Krku.

Kazao je i da je taj novac važan za ulaganje u infrastrukturu za naftovode te da su u dokument ugrađene bitne sastavnice.

Na dnevnom redu su, među ostalim, davanje suglasnosti za kreditno zaduženje HEP-a u visini od 1,31 milijardu kuna kod OTP banke za financiranje općih poslovnih potreba, odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita te o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH