posjet FER-u

[VIDEO] Milanović otpisao Orbanove 'sitne palanačke opsesije', a o odnosu prema BiH kaže: Tuđmana bi bilo sram!

11.05.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nazočio je otvorenju 15. sajma poslova Job Fair u organizaciji Fakulteta elektronike i računarstva Zagreb, Centra karijera FER-a, Saveza studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET). Pritom je dao izjavu medijima

'Orban je jedan živopisan karakter kojeg sam ja kritizirao sve ove godine, a Plenković i Grlić Radman su ga tetošili. Sad su ga napali jer misle da je na podu pa da ga treba iscipelariti. Te njegove sitne palanačke opsesije obalom dio su njegovog repertoara', rekao je Milanović nakon obilaska sajma.

'Ne bih ga ozbiljno doživljavao, ali vidimo kako se ponašaju njegovi dojučerašnji prijatelji. Sada mu žele staviti zube na karotidu, to nije ljudsko ponašanje', dodao je.

Predsjednik Zoran Milanović o izjavi Viktora Orbana da je Mađarskoj oduzeto more. Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić / CROPIX

'Orban se bori za svoju zemlju i svoj narod. HDZ to ne želi priznati, zbog nekoliko karijerista ponašaju se drukčije. Karijeristi koji gledaju da se nikome ne zamjere, nego da se pokažu krotkima pa da dobiju posao u Komisiji. Hrvatska je talac karijernih projekcija nekolicine', dodao je.

Predsjednik Zoran Milanović o bosanskim Hrvatima i karijeristima u HDZ-u. Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić / CROPIX

'Orban se bori za svoju državu, za energetsku neovisnost i to je to. On je izabran zbog toga, da se bori za svoju zemlju. On nije posezao za teritorijem, on samo kukumavči', kazao je.

Pojasnio je da jučer nije bio na susretu s Pahorom jer je 'radio' i pripremao dokumente vezane uz BiH.

Govorio je o blokadi Finske. 'Ljudi, netko vas gleda. Razmišljajte što radite. A što se tiče toga da sam usamljeni jahač, nisam usamljeni jahač, a nisam ni Kozak', kazao je.

'Tražit ću na razini ambasadora da se to blokira', poručio je. Ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana nazvao je Jesenjinom sa Zrinjevca.

Komentirao je nasljeđe Tuđmana. 'Ono što je ukradeno od transkripata... gledate jedan permanentan strah... danas je dobro to čitati da se vidi da su ti ljudi ipak bili odgovorni', poručio je predsjednik.

'Strah dvojice, trojice muškaraca stoji na putu za boljitak u BiH, strah da neće dobiti posao u Komisiji', kazao je i dodao da je to moralna katastrofa. Sada govorimo o fondovima EU-a, to je milodar. Kakvi smo u uzimanju tih fondova? Loši, jako loši', dodao je.

'Imamo izdajnika u našim redovima. Ja sam za, Plenković je za, ali ne radi ništa, dapače radi sve da ih anestetizira. Niska točka novije hrvatske povijesti. Što bi Tuđman mislio o tome? Bilo bi ga stid', ponovno se osvrnuo na BiH.

Komentirao je i uvođenje eura. 'Ta odluka je donesena. To su opet kao ćorave kokoši u dvorište, ne kao guske u maglu. Guske kada polijeću u maglu, mogu, samo je pitanje kamo će sletjeti. Nema plana. Srećom, to neće biti loše za nas jer smo gospodarstvo bazirano na uslugama, to je puno bolje nego da smo orijentirani na izvoz roba. Tu se Slovenija uspjela snaći. Italija je zbog tog problema ušla u kategoriju zemalja drugog reda. Kad je to postalo fiksno, imaš euro i u konkurenciji si s Nijemcima i Šveđanima. No ako budemo živjeli samo od rente i turizma, i mi ćemo doći na tu razinu', poručio je.

  • +22
Milanović na FER-ovom Job Fairu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Pripravnik na zagrebačkom Trgovačkom sudu. Stavili su neke kriterije izvrsnosti koje sam ispunio', govorio je Milanović o svom prvom poslu, nakon kojeg je, kaže, otišao u MVEP. Dodao je da treba zabraniti zaposlenicima MVEP-a ulazak u politiku.

Pojasnio je zašto njegova vlada nije izmijenila zakon o pobačaju. 'Zašto bi ga se izmijenilo, zakon je razuman za razumne ljude. Nismo htjeli raditi od toga više politike nego što to samo po sebi jest. Stvari se razvijaju. Prije pet, šest godina nismo imali situaciju da svi u bolnici imaju priziv savjesti, pa i mnogi koji su konformisti', rekao je.

'Što sam stariji, to je za mene delikatnije pitanje. Ovakvi slučaji za mene su uznemirujući. Bio bih najsretniji da nema pobačaja. Dakle to je pravo žene, ali zakon uvijek govori o nekim limitima. Nakon određenog tjedna trudnoće stvari se kompliciraju, ali nije dobro kada se prijeti kaznenim progonom, kao što je to napravio Branko Bačić', kazao je predsjednik.

'Ne može nitko biti žrtva sustava jer nijedan ginekolog i liječnik ne želi raditi taj posao', kazao je Milanović.

Ponovio je da nije bilo potrebe za promjenom zakona kada je on bio premijer jer je tada sve funkcioniralo. 'To se 2015. nije događalo. Tada bih poduzeo nešto, jer se ta usluga tada mogla dobiti. Kada sam otišao s vlasti, stvari su se počele mijenjati', rekao je.

Uvukao se pritom u prepirku s novinarkom N1. 'Djelujete kao agitator, ne kao novinarka', rekao je novinarki N1 koja mu je rekla da očito ne zna što piše u zakonu o pobačaju.

'Ništa nije crno-bijelo. Po meni u ovom slučaju pravda i moral su na strani ove žene', kazao je.

'Ako imamo situaciju da na Svetom Duhu ginekolozi imaju priziv savjesti, treba napraviti sve da se toj ženi osigura pomoć. To sad govorimo općenito. Ne može se dogoditi da sutra nijedan ginekolog u javnim bolnicama u Zagrebu nije u prizivu savjesti. Opasnost dolazi, Hrvati ostaju bez ičega, tako i ovo dolazi', rekao je Milanović.

Komentirao je i Elona Muska i Twitter. 'I Twitter i Facebook su opasno sredstvo, to uništava demokraciju. Na Twitter nikad neću ići, to je otrov. To otpušta najbjednije, najprljavije u ljudima. Porive da se udara na slabije. To je grozno', poručio je.