predsjednik u slavonskom brodu

Milanović: Što nam fali da se jasno, glasno i muški zauzmemo za Hrvate u BiH? To da će nas gledati kao krkane s Balkana? Pa što i da jesmo?

16.05.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović nalazi se u Slavonskom Brodu, u kojem je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada i blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Slavonskog Broda. Tom prigodom dao je izjavu za javnost

Milanović je kazao da je tu još ruskih igrača kao i on, recimo Erdogan. Kazao je da mu nije drago što se javio Erdogan i Turska jer onda mi padamo u drugi plan.

'Ostajem pri stavovima oko NATO-a. Erdogan isto radi za Putina kao i ja. Turska ima problem sa Švedskom. Mi nemamo, imamo problem preko Save, i to ozbiljan. Turska se bori za svoje interese. Turci reagiraju tek sada, Tursku pitaju tek sada, a možete misliti kako tretiraju nas ... a znao sam da će reagirati. Nas to sada stavlja u drugi plan', kazao je Milanović.

Potom je nastavio u dahu.

'Mislim da sam bio jasan što želimo postići ovim, zaštititi Hrvate u BiH od jednog kriminalnog zuluma', kazao je Milanović. Dodao je kako ima milijun pitanja koja bi se mogla postaviti 'jaranu' Željku Komšiću koji ga je 'moljakao da dođe govoriti u Sarajevo'.

Zapitao je što Hrvatskoj prijeti da zauzme jasan stav prema sunarodnjacima u BIH.

'Samo karijerne ambicije i to što ćete gledati krkana s Balkana u Bruxellesu', naveo je.

Istaknuo je da mu je zanoktica Hrvata u BiH važnija nego cijela Finska, istaknuvši da ovo ne radi zbog sebe niti svoje ostavštine.

'Ovo nije contest (natječaj) između Plenkovića i mene', poručio je Milanović te dodao da Plenković želi postati visoki povjerenik za vanjsku politiku ili predsjednik Europskog vijeća.

Poručio je da bi volio vidjeti i izjave Hrvata u BiH ima li smisla u tome što on radi ili smatraju da treba prestati, i gospodin Čović i Hrvatski narodni sabor.

Potom se opet osvrnuo na ministra Banožića, za kojeg tvrdi da je počinio kazneno djelo.

'Država je ostala bez stotina milijuna kuna, nije im dao da zapečate te prostore', kazao je i dodao da je maltretirao dvije zaposlenice da postupe protupravno. Istaknuo je da to neće prestati ponavljati.

'Činjenica je da se aktualni ministar obrane bavi kriminalom', naveo je te upitao DORH što radi.

Zapitao se zašto je Sabo bio u zatvoru 'jer je na snimci prtljao nešto s nekom gospođom'.

Priznao je da radi pritisak i da ne može dalje od toga.

'Zašto tek sada? Zašto ne prije godinu dana? Zašto Blinken ne dolazi u Zagreb? Jer zna da ima vladu koja će obaviti to za njega', govori Milanović o pozivu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom da se angažira oko pitanja Hrvata u BiH.

'Kada bi hrvatski stav bio jasan, zajednički, koherentan… Finska hoće u NATO i svi padaju na koljena.'

Milanović kaže da njegovo djelovanje nije prorusko, nego 'prohrvatsko'.

'Što bi se Hrvatskoj dogodilo kada bismo Andrej Plenković i ja zauzeli ovakav stav? Hrvatskoj, ne njemu', pita se predsjednik.

Na pitanje o Jandrokovićevoj izjavi da mu je festival kobasica važniji od onog što govori Milanović, predsjednik kaže da će 'on nabiti vile u leđa Plenkoviću', ali da ga ipak 'neće zvati onako kako ga zovu u HDZ-u'.

'Bože, kako neduhovit tip. Ne podnosim neduhovite tipove', govori predsjednik.