COVID-19

Božinović: Covid putovnice u pilot projektu trebale bi biti od 1. lipnja

09.04.2021 u 11:45

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.200. Među njima je 1768 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 175 pacijenata. Preminulo je 50 osoba

Zaključno s 8. travnjem, dosad je utrošeno 543.436 doza cjepiva, a cijepljeno je 440.890 osoba. Prvom dozom cijepljene su 336.693 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 102.546 osoba. Za 1651 osobu nema podataka kojom dozom su cijepljene. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je brojka zaraženih u prvih pet dana ovoga tjedna u odnosu na prošli za devet posto je manja.

'Prosječna 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika je 593,3, najniža u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1524,1 što nas stavlja na 18 mjesto u EU', kazao je Capak. Naveo je i da ima 1189 prijava nuspojava za Pfizer, 916 AstraZenecu, 153 Modernino, a da za dva ne znaju koje je cjepivo.

Vili Beroš, ministar zdravstva, kazao je da smo ponovno na prekretnici i da je cijepljenje najjednostavniji i najbrži alat za povratak na staro.

'EMA je naglasila da su rizici AstraZenece minimalni, manji su od loših navika poput pušenja i alkohola. Rizici su minorni. Proces razvoja ovog cjepiva je bio ekspresan i nikad brži. Svaka glasina o procesu cijepljenja i nuspojavama odmah je došla na naslovnice.Trebamo dozvoliti struci da jasno artikulira svoje mišljenje. A istina je samo jedna - svaki lijek ima svoje nuspojave', kazao je Beroš. Dodao je da je šezdeset milijuna ljudi cijepljeno AstraZenecom, te da su teške nuspojave bile u desecima slučajeva.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

'Sastanak izvanrednog europskog Zdravstvenog vijeća je bio neki dan i naglašavali smo potrebu koordiniranog pristupa da ne bi odaslali krive poruke pučanstvu i izazivali nove nepotrebne dileme. To smo svi na tom sastanku zaključili. Na njemu je iznesena činjenica da 15 zemalja bez ikakvog ograničenja koristi AstraZenecu, dok samo Danska ima privremenu obustavu tog cjepiva', kazao je Beroš. Dodao je da se na cijepljenje može prijaviti putem platforme, obiteljskog liječnika i pozivom na call centar.

'Omogućeno je putem platforme naručivanje direktno u sustav e-naručivanja, čime smo liječnicima omogućili da procijene rizike, komorbiditete i prioritetno ga naruče putem e-naručivanja na cijepljenje kad dobiva termin i vrijeme. Od danas je omogućeno da sve pojedinačne liste za cijepljenje od liječnika obiteljske medicine također budu putem platforme plasirane u središnji registar zainteresiranih', naglasio je Beroš.

  • +6
Konferencija za medije Nacionalnoga stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dugovi veledrogerijama

Osvrnuo se i na dugove veledrogerija i dodao da razgovori nisu završili, te da traju i danas i idući tjedan.

'Svi dionici procesa pokazuju svjesnost situacije. Predstavnici veledrogerija su me izvijestili da će od danas normalizirati opskrbu lijekovima bolnica, ali to ne znači da smo problem riješili već da ćemo nastaviti razgovarati', naveo je Beroš. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, osvrnuo se na prijedlog stožera Primorsko-goranske županije da se na tjedan dana zatvore kafići i trgovački centri.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

'Prvo moramo vidjeti što će biti prijedlog. Koliko mi je poznato, u tijeku je sastanak njihovog stožera. Mi to podržavamo da lokalni i županijski stožer promatraju situaciju na svom terenu i predlažu mjere s obzirom na to da nitko ne može imati bolji uvid gdje su žarišta', kazao je Božinović.

Upitan je za osobu koja je preboljela covid, pa se cijepila jednom dozom AstraZenece, a s obzirom na to da ima 30 tisuća antitijela, treba li toj osobi i druga doza cjepiva.

'Ta činjenica pokazuje na ono što smo govorili prije. To pokazuje da je nepotrebna druga doza i da trebamo nastaviti razgovore u okviru EMA-e i našeg regulatora HALMED-a i HZJZ-a da osobe koje su preboljele i primile jednu dozu, da im je druga doza nepotrebna jer je razina imuniteta dovoljno visoka da pruža zdravstvenu zaštitu', kazao je Capak. Naveo je da se razgovaralo i o nastavku strategije cijepljenja.

'Držimo se plana, većina županija je pri kraju druge faze. Dolaze velike količine cjepiva i nema smisla čekati da se završi druga faza kako bi počeli treću fazu, već paralelno počinjemo s cijepljenjem u trećoj fazi. Turistički djelatnici su prioritet, ali nismo odredili datum kada će krenuti cijepljenje tih djelatnika', kazao je Capak.

O cijepljenju mladih AstraZenecom Capak je kazao da je EMA rekla da ne može donijeti zaključak o ograničenjima za AstraZenecu ovisno o spolu i dobi.

'Većina slučajeva tromboze bila je među mlađim ženama, ali to nije reprezentativno jer su neke zemlje imale odluku da neće cijepiti starije od 65 godina pa su vjerojatno cijepile mlađe žene', objasnio je Capak.

Nastava i krizme

Božinović je komentirao zašto djeca ne idu na nastavu, a organiziraju se krizme.

'Prema mojim podacima, pola županija se sprema nastaviti od ponedjeljka na c model, ali ima i velika većina njih koja bi ostavila fizičku nastavu za prva četiri razreda osnovne škole i završni razred srednje škole. To je područje koje koordinira povjerenstvo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U ovom trenutku nemam taj precizan broj. Što se tiče ostalih događaja, možemo apelirati na sve, uključujući organizatore krizmi i drugih manifestacija da se pridržavaju mjera i epidemiološkog okvira koje je izradio HZJZ', kazao je Božinović. Također je i iznio brojke onih koji su zbog kršenja mjera ostali bez potpora za radna mjesta.

'Prema podacima za ožujak, kod 368 pravnih i fizičkih osoba je izdano 146 prekršajnih naloga, podnesena su 44 optužna prijedloga, izručeno 47 novčanih kazni. Vezano za sankcije kršenja odluka Stožera, ukupan iznos izrečenih kazni je za ožujak 386.500 kuna. Popis osoba koje su sankcionirane tijekom ožujka dostavljen je Zavodu za zapošljavanje i te popise će Ravnateljstvo civilne zaštite objedinjavati', naveo je Božinović.

Sputnjik V i pregovori s Rusima

Beroš je komentirao u kojoj je fazi pregledavanje dokumentacije za rusko cjepivo Sputnjik V i što su stručnjaci HALMED-a utvrdili.

'HALMED je zaprimio dokumentaciju, napravili su analizu, istaknuli su elemente koje je treba dodatno objasniti. Mislim da ima desetak dodatnih pitanja i ona su upućena ruskom Veleposlanstvu u Zagrebu i u Moskvu', kazao je Beroš.

Na pitanje, s obzirom da je Francuska to omogućila, da se netko tko se cijepio prvom dozom AstraZenecom cijepi drugom nekog drugog proizvođača, razmatra li se mogućnost da se i kod nas nešto slično uvede Capak je kazao da je EMA objavila da nemaju iskustva s miješanjem cjepiva i da ne mogu dati preporuku.

'Sigurno je da će to biti moguće ako ćemo docjepljivati da ćemo moći cijepiti drugom vrstom cjepiva jer je antigen isti. Regulatorno tijelo i proizvođač su naznačili da se mora cijepiti s dvije doze istog cjepiva. Nisam znao za odluku Francuske ali ćemo pogledati u literaturi na temelju čega su odluku donijeli, jesu li proveli istraživanja jer bi svima drugima koji imaju registrirano više cjepiva takva odluka dobro došla ', naglasio je Capak.

Covid putovnice

Što se tiče covid putovnice, Božinović je podsjetio da je Vlada je donijela odluku o imenovanju radne skupine koja će izraditi rješenje koje će biti kompatibilno s europskim rješenjem.

'Naše informatičke službe neko vrijeme u kontaktu s EU gdje se razmjenjuju iskustva u ovoj fazi. Bit ćemo spremni temeljem baze podataka koje imaju HZJZ, HZZO, napraviti rješenje koje će olakšati putovanje svih građana koji su ili će biti do trenutka prelaska granice ili cijepljeni ili su preboljeli unatrag 180 dana, ili će imati negativan test star 48 sati. Nitko ne može reći koliko će ova situacija s pandemijom trajati, tako da to rješenje može potrajati još neko vrijeme. Sve bi trebalo biti operabilno u pilot projektu od 1.lipnja', kazao je Božinović.

Na pitanje hoće li doći do pooštravanja mjera i koje su županije zatražile uvođenje nekih svojih mjera Božinović je kazao se puno puta potvrdilo da ne treba govoriti što će se poduzeti u idućem periodu.

'Iskustvo nekih drugih zemalja o odlukama koje će donositi u budućnosti su se pokazale kao odluke koje treba mijenjati. Mi na dnevnoj osnovi pratimo situaciju', kazao je Božinović.