MANJE NOVCA ZA OBDUKCIJE

Uzbuna na splitskoj patologiji!

11.09.2013 u 10:57

Bionic
Reading

Broj sudskih obdukcija na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split prepolovljen je - prijašnjih godina brojka obdukcija se kretala oko 350, u vrijeme rata 800 godišnje, no prošlu su kalendarsku godinu zaključili s tek 176

Razlog pada koji se počeo osjećati još 2011. je, među ostalim, i smanjenje budžeta državnim odvjetništvima koja, u slučaju sumnjive smrti, daju nalog za obdukciju specijalistima sudske medicine.'To je relativno dobro jer se stvara ušteda što se tiče Državnog odvjetništva, ali je problematično u onim slučajevima kada se naknadno ispostavi da je smrt povezana s kaznenim djelom. Za sada nemamo takvih slučajeva, ali očekujem da će ih biti', kaže dr. Šimun Anđelinović, specijalist sudske medicine, forenzičar, genetičar i stalni sudski vještak te voditelj Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i ciotologiju KBC Split.

Naknadne obdukcije daju slabije rezultate

U slučajevima naknadnih obdukcija neke stvari se ne mogu napraviti, otkriva patolog. Ako neko tkivo propadne ne mogu se više utvrditi krvni podljevi na tijelu i otkriti li žrtva prije smrti, primjerice, dobila udarac u glavu.


'Tako se smanjuje mogućnost da dobijemo ono što nam obdukcija daje. U tom slučaju možemo samo vidjeti prijelome i ono što ostaje na kosturu. Neke stvari se ekshumacijom mogu riješiti, druge ne. U tom slučaju postoji mogućnost da se dogodi previd. Ja sam u razgovoru s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom rekao da je patologija savjest bolnice, a sudska medicina savjest grada i lokalne zajednice', kaže Anđelinović.

No, osim zbog štednje broj obdukcija se smanjuje jer se sve više bolesti može otkriti i za života. Razvoj moderne dijagnostike ide u pravcu da se što više bolesti otkrije za života pa potreba za obdukcijom otpada. Stoga bi se stručnjaci i više nego ranije mogli posvetiti mogućim nasilnim smrtima.

Dobra dijagnostika može spriječiti nove zločine

Anđelinović podsjeća da dobra dijagnostička mreža koja pokriva sve nasilne i sumnjive smrti može otkriti nedjela koja bi, u suprotnom, prošla nekažnjeno i počinitelje spriječila da ponove zločin. "Mrtva osoba zahtjeva našu brigu i istinu. Mišljenje mojih kolega, ali i moje je da je štednja na sudskoj patologiji kontraproduktivna“, ističe patolog.

Anđelinović otkriva da cijena obične obdukcije, bez dodatnih pretraga u koje spada toksikologija te DNA, iznosi oko 2500 kuna, ali i da varira ovisno u kojem se gradu radi.

Podsjeća i da bi svi stranci koji preminu u Hrvatskoj trebali biti obducirani, kako se kasnije ne bi postavljali odštetni zahtjevi prema državi. Po njegovim riječima država bi u tim slučajevima trebala zauzeti čvršći stav i uvesti praksu da stranci koji su preminuli u Hrvatskoj ne smiju biti odvezeni u svoje zemlje bez obdukcije.

Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC Split ima osam patologa, trojicu specijalista sudske medicine i pet specijalista citologije. Patolozi uglavnom rade obdukcije nad tijelima preminulih u bolnici i tamo gdje nema sumnje u nasilnu smrt, dok specijalisti sudske medicine obduciraju kada se sumnja da smrt nije nastupila prirodno.