LET ZA DÜSSELDORF

Užas u Beogradu: Zbog prekratke piste zrakoplov udario u svjetla i probio trup

19.02.2024 u 08:54

Bionic
Reading

Prilikom polijetanja zrakoplova koji je srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia unajmila od grčke tvrtke Marathon Airlines došlo je do izvanrednog događaja zbog kojeg su polijetanja i slijetanja u beogradskoj zračnoj luci obustavljena na nešto manje od sat vremena

Kako piše dobro obaviješteni zrakoplovni portal TangoSix, avion koji je sudjelovao u izvanrednom događaju bio je Embraer 195LR (OY-GDC) na letu JU324 za Düsseldorf. Zrakoplov je tijekom polijetanja imao dodir trupa s prilaznim svjetlima suprotnog smjera od piste. Razlog je, prema svemu sudeći, pogrešna pozicija za polijetanje, odnosno poletio je s gotovo polovice piste, otprilike s pozicije s koje je do njenog kraja bilo 1300 metara. Umetnuta uzletno-sletna staza duga je 3500 metara, a duljina staze predviđena za uzlijetanje putničkih zrakoplova obično iznosi 3100 metara.

Kako je za TangoSix rečeno u srbijanskom nacionalnom avioprijevozniku, zrakoplov je sigurno sletio u beogradsku zračnu luku. Ipak, videosnimka načinjena po njegovu slijetanju prikazuje velike razmjere oštećenja.

Sličan incident dogodio se i zrakoplovu Fly Dubaija prilikom polijetanja s iste (ali stare) piste na isti datum, 18. veljače, prije dvije godine. U priloženom videu pogledajte putanju zrakoplova Marathon Airlinesa prilikom uzlijetanja i slijetanja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TangoSix

Let Air Serbia JU324 iz Beograda za Düsseldorf, kojim upravlja partnerska kompanija, vraćen je u Beograd zbog tehničkih razloga. Air Serbia žali zbog neugodnosti i čini sve što je u njenoj moći da se let što prije nastavi, priopćili su iz zrakoplovne tvrtke.

Sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dodaje se u priopćenju. U avionu je bilo 106 putnika.