NJEMAČKA POTAKNULA PROMJENE

Uvodi se univerzalna europska cestarina?

30.01.2015 u 22:33

Bionic
Reading

Naplata cestarine u cijeloj Europskoj uniji mogla bi riješiti spor između EU-a i Njemačke nastao zato što Berlin kani uvesti sustav naplate koji Bruxelles smatra ilegalnim, objavila je u petak EU-ova povjerenica za promet

Europska komisija i Berlin u sukobu su zbog plana uvođenja naplate cestarine od 2016., koji bi Njemačka uvela samo za strance na njemačkim autocestama. I njemački bi vozači plaćali taj namet, ali bi im država smanjila postojeće poreze na auto.

Neke druge članice EU-a već naplaćuju cestarinu i tako održavaju autoceste, ali Komisija strahuje da njemački plan diskriminira građane EU-a koji nisu Nijemci.

Povjerenica za promet Violeta Bulc rekla je u petak da se to pitanje tiče cijele Europe. 'Zato smo počeli razmišljati o uvođenju univerzalne europske cestarine koja bi imala u vidu potrebe korisnika u malim putovanjima diljem Europe', rekla je ta nekadašnja slovenska računalna stručnjakinja.

Sustav bi bio dobrovoljan, što znači da bi zemlje članice odlučile žele li se priključiti, dodala je.

EU-ov sustav cestarina temeljio bi se na prevaljenoj udaljenosti, a ne na vremenu provedenome na cesti, a sav bi se prihod vraćao zemlji članici, što bi bilo idealno za potrošnju na infrastrukturu, kaže Bulc i dodaje da Komisija upravo proučava razne nacionalne sustave naplate kako bi provjerila jesu li i oni u skladu s EU-ovim zakonima