JEDNOSTAVNIJA PROCEDURA

Uvode se višekratne vize za ruske turiste

22.01.2014 u 16:09

Bionic
Reading

U Moskvi je danas održano predstavljanje hrvatskog turizma te poslovna radionica hrvatskih i ruskih turističkih partnera, na kojima je zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić naglasio važnost ruskog tržišta s kojeg Hrvatska ove godine želi opet 'privući' oko 200 tisuća turista, a kroz nekoliko godina i njih oko 500 tisuća

Prenoseći te informacije, iz Ministarstva turizma (MINT) napominju da ministar turizma Darko Lorencin zbog neodgodivih obveza u zemlji nije otišao u radni posjet u Rusiju i Ukrajinu kako su prvobitno najavljivali, pa Ministarstvo predstavlja njegov zamjenik Ivičić.

Cilj tog posjeta i poslovnih radionica, danas u Moskvi, a sutra u Kijevu, je aktivnija promocija, jačanje suradnje i pozicije Hrvatske na ruskom i ukrajinskom tržištu.

Poslovna radionica, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u Moskvi je okupila oko 180 partnera iz Rusije, kojima je, kao i brojnim predstavnicima ruskih medija, Ivičić kazao da se nada da će Hrvatska i ove godine biti traženo i privlačno odredište za odmor ruskih turista.

Tomu bi, kako je istaknuo, moglo pomoći i to što se od ove godine uvode višekratne vize s trajanjem od 180 dana i pojednostavljenje dobivanja viza za Hrvatsku.

Hrvatska je prošle godine s ruskog tržišta s oko 165 tisuća dolazaka Rusa i njihovih 1,36 milijuna noćenja zabilježila pad od po 22 posto u odnosu na 2012. kada je ruskih turista došlo oko 200 tisuća.

Ivičić vjeruje da je to moguće ponoviti ove godine zbog novih detalja oko viza te velikog odaziva ruskih partnera na današnjoj radionici.


Izvijestio je i da je Vlada odlučila javnim pozivom tražiti investitore za lokaciju Kupari I, što bi se moglo dovršiti u prvoj polovici godine, tijekom koje će provesti i privatizaciju ostalih turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

I direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić u Moskvi je naglasila važnost ruskog tržišta zbog čega se čini sve da se ruskim turistima omogući lakše i jednostavnije dobivanje viza. Vjeruje i da će brojne planirane aktivnosti te potpuno novi identitet hrvatskog turizma koji će osmisliti ove godine pridonijeti povratku ruskih turista.

U Moskvi se hrvatsko izaslanstvo susrelo i s brojnim predstavnicima vodećih touroperatora, poput Biblioglobusa, Paksa, Interuniona, TUI-ja, Russian Expressa, Ertzoga, Adriatic Toursa i drugima s kojima se razgovaralo o mogućnostima unapređenja suradnje na području turizma. Ivičić je o tome razgovarao i sa zamjenicom ministra kulture Ruske Federacije nadležnom za turizam Allom Manilovom.