ISTRA SPREMNA ZA SEZONU

Uvode se turističke ambulante i novi timovi Hitne pomoći

31.05.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Istra ponovno uvodi turističke ambulante kako bi tijekom ljetnih mjeseci rasteretila službe Hitne medicinske pomoći. No osim ove novine, pojačane su i postojeće ekipe koje će u slučajevima prometnih nesreća i inih hitnih intervencija izlaziti na teren

Ljetna sezona

Prema riječima ravnatelja Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančića,novo utemeljene turističke ambulante djelovat će tijekom sezone u petvećih istarskih gradova. Po dva tima s liječnikom i sestrom biti će naraspolaganju turistima u Puli, Rovinju, Poreču i Umagu te jedan tim uLabinu.

Po jedan tim u ovim istarskim gradovima već djeluje, rekao je dr. Ivančić, a ako bude potrebe, osiguran je i sanitetski prijevozza turiste. 'Najveći broj turista ima takozvanu Europsku karticu, kojemi prihvaćamo na osnovi međunarodnih konvencija', kazao je ravnateljIstarskih domova zdravlja dodajući da se za financiranjenovoutemeljenih turističkih ambulanti ipak računa na sredstvaTurističkih zajednica i hotelijerskih kuća.

U planu je do devet turističkih ambulanti koje će zbrinjavati većinu onih manjih problema zbog kojih turisti znaju zakrčiti hodnike ambulanti za hitne slučajeve. Osim toga, ljeti će djelovati dva dodatna tima T2 (medicinska sestra i vozač) koji će biti na raspolaganju za cijelu Istru, kaže o novoj organizaciji HMP u Istri načelnik uprave Istarske županije Valerio Drandić. Kako reče, predviđen je i tim T1 (s medicinskom sestrom, vozačem i liječnikom) za autocestu, a očekuje se da će u sezoni puno češće nego inače biti angažiran i sanitetski prijevoz pa se i to pitanje moralo regulirati ugovorima.

Napominje kako je riječ o gotovo četiri dodatna milijuna kuna. Naime, na godišnjoj razini HMP ukupno će koštati gotovo 33 milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna kuna osiguravaju Istarska županija te jedinice lokalne samouprave, to jest istarski gradovi i općine.

'To je puno više novca nego ranijih godina. Grad i Županija uvijek su davale otprilike tih tri i pol milijuna kuna, a država svega 18 milijuna kuna. Razlika je oko 11 milijuna kuna pa treba vjerovati da je ovaj model realniji i bolji', smatra Drandić.

Jedan dodatni tim T2 (medicinska sestra i vozač) biti će na raspolaganju za Poreč i Rovinj. Pojačanje u vidu T2 tima predviđeno je i za pokrivanje područja Labina i Pule, dok će u Pazinu imati dodatni tim T1 za dežurstvo na Istarskom ipsilonu. Kako pojašnjava ravnateljica Zavoda hitne medicinske pomoći u Istarskoj županiji Ksenija Družetić Božić, sve to ide uz postojeće ugovorene timove s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i dogovorenim nad standardom s Istarskom županijom.

Međutim, među istarskim djelatnicima HMP-a, lagano tinja nezadovoljstvo. Naime, kako nam skreću pozornost, ljudi izbjegavaju autoceste koje se naplaćuju i sve više koriste 'besplatne' ceste pa su češći slučajevi da HMP ima više posla na lokalnim prometnicama nego na Istarskom ipsilonu, za koji je tijekom sezone predviđeno dežurstvo pazinskog tima T1.

Umažani su pak zadovoljniji nego ranije, jer će po novom imati dva tima s liječnikom, medicinskom sestrom odnosno medicinskim tehničarom i vozačem. Umaški nad standard koštati će milijun i dvjesto tisuća kuna, od čega jednu trećinu financira Grad Umag s okolnim općinama. Kako napominje voditelj Doma zdravlja Daniel Ferlin, u dva kompletna tima koja će biti stalno na raspolaganju izmjenjivati će se 10 liječnika i isto toliko medicinskih sestara ili tehničara te vozača pa je ova impozantna svota od 1,2 milijuna kuna zapravo samo potreban bruto iznos za plaće djelatnika HMP-a.