NOVOST U OSJEČKOJ POLICIJI

Uvedeno digitalno praćenje kaznenih djela

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 27.07.2010 21:23
  • Objavljeno 27.07.2010 u 19:10
unose podatke

unose podatke

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Prvi informacijski sustav geografskog lociranja i praćenja prekršaja, kaznenih djela i problema koji bi mogli dovesti do kršenja zakona, namijenjen kontakt-policajcima, predstavljen je danas u PU Osječko-baranjskoj

Sustav omogućuje digitalni unos podataka u dosje područja rada kontakt-policajca. Njime se prostorno lociraju i prate počinjeni prekršaji i kaznena djela, te pokrenute aktivnosti na prevladavanju socijalnih problema koji bi mogli dovesti do kršenja zakona, a koji se dosad nisu unosili u informacijske sustave MUP-a.

Goran Flauder

Goran Flauder

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Dolaskom u policijsku postaju, kontakt-policajac unosi u informacijski sustav svoja zapažanja dobivena radom na terenu i kontaktiranjem s građanima, a može priložiti i fotografije te video zapise do veličine deset megabajta. Sustav će se postupno nadograđivati i, primjerice, postavljanjem kamera koje će snimati najugroženije dijelove grada.

'Unosom podataka na digitalnu zemljopisnu kartu imat ćemo jasniji uvid u probleme na određenom području, kvalitetnije ćemo analizirati podatke i pratiti uspješnost projekata, reakcije i procjene kontakt-policajaca. Oni crvenim točkicama pozicioniraju mjesto počinjenja kaznenog djela, a plavim mjesto prekršaja od interesa za rad službe te unose sve potrebne parametre da  bismo ih potom lakše analizirali prema mjestu počinjenja, strukturi počinitelja, načinu izvršenja… Tako ćemo moći uspješnije usmjeravati naše aktivnosti tamo gdje je i kada to najpotrebnije', pojasnio je Franjo Lulić, koordinator za kontakt policajce i dodao da podatke unose od 1. srpnja, retroaktivno do početka godine.

Dosad su evidentirali samo kaznena djela i prekršaje, a sada će unositi i potencijalne probleme poput maloljetničke delikvencije, ispijanja alkoholnih pića, napuštanja kućnih ljubimaca, da mogu provoditi preventivne aktivnosti.

Projekt je osmišljen u PU Osječko-baranjskoj, izradila ga je informatička tvrtka Gisdata iz Zagreba, a proveden je uz podršku Programa UN-a za razvoj (UNDP Hrvatska), u sklopu aktivnosti povećavanja sigurnosti u zajednici. Provodi se u dvije policijske postaje u Osijeku te postajama u Đakovu i Našicama. Izrada informacijskog sustava stajala je 11.000 eura, deset računala Policijskoj upravi donirao je UNDP, a grad Osijek LCD monitore.

Hans Risser
iz UNDP-a rekao je da su dosad, radi povećanja sigurnosti lokalnih zajednica, surađivali s policijom u kampanji za prikupljanje oružja i jačanju prevencije kriminaliteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi